zondag 22 april 2012

Elf jaar raketten op Israel vanuit Gaza

 

Volgens sommigen is het veredeld vuurwerk, maar er zijn inmiddels 12.700 raketten en mortieren vanuit de Gazastrook op Israel afgevuurd.

Voor de meer dan een miljoen Israeli’s die binnen het bereik van de raketten en mortieren leven is het een bittere realiteit met deze constante dreiging om te leren gaan. Luchtalarmen en bezoeken aan schuilkelders zijn aan de orde van de dag. In elf jaar van raketterreur zijn meer dan veertig dodelijke slachtoffers te betreuren geweest en tientallen gewonden gevallen.

 

Wat onderstaand artikel niet meldt is dat de raketten steeds beter worden, met meer explosieve lading en een groter bereik. De meeste raketten werden in 2007 en 2008 afgevuurd, toen het niet meer lukte om (zelfmoord)aanslagen te plegen en Hamas net de macht in de Gazastrook had gegrepen (juni 2007). Na de Gaza oorlog is het aantal raketten fors gedaald, maar het zijn er nog altijd honderden per jaar, en zoals gezegd met een groter bereik waardoor meer mensen met de constante dreiging van raketten leven. 

 

Wat het artikel ook niet meldt is dat het Israel steeds beter lijkt te lukken om bij tegenaanvallen zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken. Tijdens de Gaza oorlog vielen honderden burgerslachtoffers, mede door toedoen van Hamas dat hen niet beschermde en zelf bewust in burgergebied opereerde. Bij de recente escalatie werden echter nauwelijks burgers getroffen. Dat is, vergeleken met bijvoorbeeld de NAVO in Afghanistan, een hele prestatie. 

 

RP

-------- 

 

Elf jaar raketten op Israel

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Elf-jaar-raketten-op-Israel.html

ZA 21-04-2012 

 

Deze week is het elf jaar geleden dat Hamas zijn eerste raket vanuit de Gazastrook op een dorp in zuidelijk Israel afschoot. Sindsdien is er een onophoudelijke campagne ingezet met het afschieten van mortieren en raketten op Israel. De teller staat op het moment op 12.700, wat neer komt op een gemiddelde van drie per dag. 

 

Voor de meer dan een miljoen Israeli’s die binnen het bereik van de raketten en mortieren leven is het een bittere realiteit met deze constante dreiging om te leren gaan. Luchtalarmen en bezoeken aan schuilkelders zijn aan de orde van de dag. In elf jaar van raketterreur zijn meer dan veertig dodelijke slachtoffers te betreuren geweest en tientallen gewonden gevallen. Dit jaar is geen uitzondering, tot nu toe zijn er al 269 raketten in Israel terecht gekomen. Het nieuwe antiraket systeem, Iron Dome, werd dit jaar tijdens de escalatie in maart operationeel en haalde 56 van de 73 raketten neer die op Israelische bevolkingscentra werden afgeschoten vanuit de Gazastrook. 

 

Het Israelische leger heeft op het moment drie Iron Dome installaties in zuidelijk Israel gestationeerd en een vierde zal snel operationeel worden. De installaties worden op strategische plekken ingezet om zo veel mogelijk raketten die vanuit de Gazastrook op Israel worden afgevuurd onschadelijk te maken. De Israelische luchtmacht probeert met precisie aanvallen de veiligheid voor de Israelische burger nog verder te vergroten. In reactie op een raketaanval vanuit de Gazastrook onderneemt de Israelische luchtmacht acties op de lanceerinrichtingen en smokkeltunnels. De luchtmacht grijpt ook in mochten zij terroristen betrappen op voorbereidingshandelingen voor een raketaanval. Bij deze preventieve en defensieve acties van de Israelische luchtmacht op doelen in de Gazastrook zijn vele onschuldige Palestijnse burgers omgekomen. De vele burgerslachtoffers vallen in de Gazastrook omdat Hamas zijn terroristische activiteiten onderneemt vanuit dit dichtbevolkte stedelijke gebied. Raketlanceringen vanaf een flat, wapenvoorraden in scholen of ziekenhuizen plaatst en al dan niet op vrijwillige basis menselijke schilden inzet. 

 

Israel trok zich in augustus 2005 eenzijdig terug uit de Gazastrook. De nederzettingen werden ontruimd en Israel droeg het gezag over de Gazastrook over aan de Palestijnse Autoriteit. In 2006 volgde verkiezingen welke uitliepen op een militie oorlog tussen Hamas en Fatah. Fatah verloor deze strijd in 2007 waardoor de terroristische Hamas de facto aan de macht kwam in de Gazastrook. Opvallend is dat de raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israel in deze periode explosief stegen, van 488 in 2005 tot ruim 2400 in 2007. De Annapolis Conferentie, november 2007, waarbij de toenmalige Israelische premier Olmert met de president van de PA, Abbas van Fatah, een intentieverklaring ondertekende lijken tot gevolg te hebben dat de Hamas vanuit de Gazastrook het aantal raketaanvallen opvoerde. De intentie van Annapolis was om tot gesprekken te komen die zouden moeten leiden tot een Palestijnse staat aan het eind van 2008. Hamas lijkt met de barrage van raketten duidelijk te willen maken dat zij Abbas niet als president van de PA erkent en hij niet voor alle Palestijnen praat. De breuk binnen de PA maakt het vrijwel onmogelijk voor Israel om te onderhandelen over een twee staten oplossing.

Raket- en mortieraanvallen op Israel vanuit de Gazastrook (bron IDF Spokesperson) ~ Klik voor een grotere weergave

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten