dinsdag 20 maart 2012

Antisemitische cartoon van Collignon in de Volkskrant

 
De cartoon zal ik hier niet plaatsen, maar is wel gedeeltelijk bij de Dagelijkse Standaard te zien.
Ik wil niet zo ver gaan om Collignon van Jodenhaat te betichten, maar het is niet de eerste cartoon van hem met antisemitische clichés over de "Joodse lobby". Ik heb hem eens een e-mail gestuurd over een eerdere cartoon (met de Joodse lobby als winnaar van de Amerikaanse verkiezingen). Zijn korte reactie was in de trant van "jammer dan, ik zit er niet mee".
 
Wouter
____________
 
Antisemitische cartoon in de Volkskrant
Geplaatst door Joost Niemoller op 20 maart, 2012 - 11:29

Vandaag publiceerde de Volkskrant een cartoon van Collignon, waarin een Eeuwige Jood Wilders geld toestopt.

Ik kreeg er gelijk een misselijkmakend gevoel bij toen ik vanochtend de Volkskrant opensloeg. In de cartoon van Jos Collignon is een Wilders te zien die in het hebreeuws een anonieme hand bedankt die hem door een schutting een berg geld toesteekt. In een een klein hoekje legt Brinkman uit wat er staat in het hebreeuws: 'Dank u beleefd en maakt u zich geen zorgen.' We zien hoe de kwaad kijkende Wilders figuur het geld in zijn jasje propt.

Het is een cartoon die doet denken aan de van jodenhaat vergiftigde cartoons die in de kranten in het Midden Oosten worden afgedrukt, waarin 'de Jood' een bijna onzichtbaar wezen is, dat zijn ware aard verbergt, en achter de schermen complotten uitbroedt met als doel geld en macht naar zich toe te trekken. Het is 'De mythische Jood' zoals we die kennen uit de nazifilm Der Ewige Jude. Maar de figuur is al veel ouder, denk aan het Shakespeare-personage Shylock, de Joodse woekeraar die geld leent en mensenvlees terugeist.

De mythes over de Joden als de alles besturende stille krachten van het wereldkapitalisme, de internationale bankwereld, ze zijn een vast onderdeel van het antisemitische pakket. In de moslimwereld word je er dag in dag uit mee geconfronteerd, vandaar dat moslims er van overtuigd zijn dat de Joden de ware schuldigen zijn achter 11 september. Zelfs als Arabieren de vliegtuigen besturen, dan nog trekken de Joden aan de touwtjes.

Deze mythe van de Joodse kapitalist, opererend achter de schermen, wordt vandaag de dag nieuw leven ingeblazen in links-intellectuele kringen. Het VPRO-programma Tegenlicht wijdde al verschillende programma's aan de Israël lobby. ( Hier en hier. ) Daarbij figureert Wilders, net als in de cartoon van Collignon, als puppet die wordt aangestuurd door de onzichtbare Joodse machten. Datzelfde Tegenlicht maakte ook een uitzending over de kwaadaardige macht van de bank Goldman Sachs die de crisis veroorzaakt zou hebben.

Ah, Goldman Sachs, is dat niet in handen van... de Joden? Net als die andere bank waar het mee begon, Lehman Brothers, trouwens hoe heette die oude superrijke bankiersfamilie ook alweer, juist The Rothschilds? Zo is het plaatje rond. Het zijn op mensenvlees beluste, satanische Joodse bankiers die de wereld besturen.

En zij hebben de kwaadaardige politici als Wilders in hun handen, met geld. Zoals Collignon ons laat zien in zijn weerzinwekkende tekening. Die gewoon in de krant staat die elke dag door mijn brievenbus glijdt.

Als links intellectuelen zich botvieren op antisemitische complottheorieën, mag het ineens niet meer antisemitisch heten. Diezelfde VPRO kwam in kwaad daglicht te staan door een antisemitisch bordspel. Zelfs het internationale documentatiecentrum over de holocaust, het Simon Wiesentahl Center kwam ertegen in het geweer, en uiteindelijk zag de VPRO zich genoodzaakt het walgelijke 'spel' (waarin Joden de Anne Frank kaart konden inzetten om hun zin te krijgen) van de website te halen. Maar in een bericht daarover bleef NRC Handelsblad het woord 'antisemitisme' in de kop nog tussen aanhalingstekens zetten. Alsof het eigenlijk niet echt antisemitisme was.

Nu, antisemitisch was het weldegelijk. Ook de mensen die 'deugen' volgens de links correcte mores, deugen in bepaalde opzichten heel erg niet. Jos Collingon is er zo een. Onder het mom van 'lollige' Wilders kritiek schuilt onvervalste Jodenhaat, en dit keer niet eens meer met het excuus dat het gewoon kritiek op Israël zou zijn.

 

2 opmerkingen:

  1. Collignon is selectief anti-israel en anti-joods in zijn cartoons. De Palestijnen worden door hem steeds afgebeeld als onschuldige slachtoffers of bijstaanders. Blijkbaar zit zijn hoofd zo vol men antisemitisme zodat er geen plaats is voor een vileine anti-palestijnen grap. Die zijn absoluut niet moeilijk te bedenken. Goeie tekenaar maar met een dubieuze geestesgesteldheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals ik schreef: "Ik wil niet zo ver gaan om Collignon van Jodenhaat te betichten". Hij gaat maar een klein stapje verder dan het links-politiek-correcte zwart-wit denken over Israel-Palestina, volgens welk het grootkapitaal, het neo-liberale vrije-marktdenken en het Westerse imperialisme (cultureel, economisch en wat nog meer) de bron van vrijwel elk euvel in de wereld zijn, waarvan Israel een exponent zou zijn. De rest van de wereld (inclusief Palestijnen) zijn dan maar hulpeloze slachtoffers, die begrijpelijkerwijs in hun machteloze verzet soms wat over de schreef gaan; maar daar mag je niet hard tegenaan trappen, allemaal Calimero's. Manfred Gerstenfeld noemt dat "humanitair racisme", en daar kan ik een heel end in meegaan: http://likud.nl/2011/10/het-gebruik-van-dubbele-standaarden-jegens-israel-is-helemaal-ingeburgerd/

    BeantwoordenVerwijderen