woensdag 28 december 2011

TV-getuigenis achtjarig meisje schokt Israël

 

Zie ook de video van het Israelische Channel Twee onderaan dit bericht. De ondertiteling gaat helaas irritant snel weg steeds, maar het is ongelofelijk hoever sommige harediem gaan. Zo zegt een man dat het gerechtvaardigd is om kleine meisjes te bespugen als zij zich niet kleden volgens de wetten van de Torah, en later zegt hij dat heel Israel zal gaan leven volgens de wetten van de Torah en een haredi land zal worden, 'of jullie dat nou leuk vinden of niet'. Het gaat allang niet meer om een kleine groep extremisten, al zijn natuurlijk lang niet alle ultra orthodoxen het hiermee eens. 

 

Het probleem is dat de regeringen van Israel van de laatste 20 jaar altijd door de ultra orthodoxen in stand werden gehouden, en die bedongen hopen geld voor hun yeshiva's en allerlei gunstige– en uitzonderingsbepalingen, waardoor dit nu de snelst groeiende groep in Israel is. Kritiek op achterlijke rabbi's was er nauwelijks, en de idiote en extremistische uitspraken van 'spiritueel leider' Ovadia Yosef van de Shas partij waren nooit een probleem om met deze partij samen te werken. Nu de ultra orthodoxen meer dan 10% van de bevolking uitmaken en in sommige steden zowat in de meerderheid zijn, worden zij steeds assertiever en agressiever. Het hek is van de dam en tegenover de vele incidenten van de laatste tijd klinken de woorden van Netanjahoe toch wat slapjes:  

 

"In een westerse, liberale democratie is de publieke ruimte open en veilig voor iedereen, mannen en vrouwen. Voor verwijten noch voor discriminatie kan hier een plaats zijn", zo zei premier Netanyahu gisteren tijdens de kabinetszitting. Hij voegde eraan toe dat met de politie is afgesproken dat ze kordaat zullen optreden tegen "zij die spuwen, geweld gebruiken of anderzijds bedreigend zijn voor anderen" en dat "straatborden waarin mannen en vrouwen worden opgeroepen om aan verschillende kanten van de straat te lopen zullen worden weggenomen."

 

Het betreffende meisje durft niet meer over straat, zelfs niet met haar moeder. Hoeveel politie-agenten zullen worden ingezet om de vele duizenden andere kinderen en vrouwen die werden en worden lastig gevallen te beschermen? Zullen straks op alle bussen waarin veel ultra orthodoxen zitten politie agenten mee gaan rijden? Zullen er continu agenten patrouilleren langs de randen van ultra orthodoxe wijken, waar het geweld tegen hen die er anders bijlopen, vaak het extreemst is? Ik vrees dat de regering geen tienduizenden agenten heeft vrijgemaakt om dit probleem aan te pakken. Maar om het echt aan te pakken, heb je meer nodig dan agenten. Het schoolsysteem en de hele inrichting van de maatschappij, waarin seculieren en orthodoxen elkaar nauwelijks ontmoeten en volledig langs elkaar heen leven, moet op de schop.

 

RP

----------

Tv-getuigenis achtjarig meisje schokt Israël

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1368455/2011/12/26/Tv-getuigenis-achtjarig-meisje-schokt-Israel.dhtml

Catherine Vuylsteke − 26/12/11, 10u29 

 

Een getuigenis van een achtjarig meisje op de Israëlische televisie afgelopen vrijdag zendt schokgolven door de Israëlische maatschappij. Premier Netanyahu heeft het over de noodzaak om joods extremisme aan banden te leggen, een cameraploeg werd gisteren afgetroefd en voor dinsdag is opgeroepen tot een nationale betoging.

Wat Naama Margolese vrijdag op Channel Two vertelde, is volgens de bekende commentator Nahum Barnea, van de grootste krant Yedioth Ahronoth, nochtans geen nieuws. "Het punt is alleen dat ze het nu vernamen uit de mond van een klein meisje met blond haar en blauwe ogen", zo schreef Barnea gisteren. Het kind vertelde dat het bang is op de weg naar school omdat het al herhaaldelijk is bedreigd door ultra-orthodoxe joden, die behoorlijk talrijk zijn in Beit Shemesh, een voorstad van Jeruzalem.

Het meisje zei dat het soms voor hoer of bastaard wordt uitgescholden en een enkele keer ook al in het gezicht werd gespuwd.

De reacties bleven niet uit en gisteren vertelde de moeder van het kind, een VS-inwijkelinge die zelf een hoofddoek draagt, in een interview met de legerradio dat "we niet weten hoe dit afloopt als de regering niets onderneemt".

"In een westerse, liberale democratie is de publieke ruimte open en veilig voor iedereen, mannen en vrouwen. Voor verwijten noch voor discriminatie kan hier een plaats zijn", zo zei premier Netanyahu gisteren tijdens de kabinetszitting. Hij voegde eraan toe dat met de politie is afgesproken dat ze kordaat zullen optreden tegen "zij die spuwen, geweld gebruiken of anderzijds bedreigend zijn voor anderen" en dat "straatborden waarin mannen en vrouwen worden opgeroepen om aan verschillende kanten van de straat te lopen zullen worden weggenomen."

Channel Two, het station dat vrijdag de getuigenis van het meisje uitzond, stuurde gisteren een cameraploeg naar Beit Shemesh. De auto van de reporters werd met stenen bekogeld, een van de verslaggevers raakte gewond en tevens werd een deel van het materiaal gestolen. De ploeg werd door de politie gered uit de handen van boze orthodoxe bewoners.

Ultraorthodoxen maken zo'n 10 procent uit van de 7,7 miljoen bewoners van Israël. Maar hun erg hoge geboortecijfers en patronen van electorale blokvorming zorgden er wel voor dat ze grote politieke invloed kregen. Een van Netanyahu's belangrijkste coalitiepartners, Shas, is overigens zo'n partij. De burgemeester van Beit Shemesh, Moshe Abutbol, behoort tot deze partij. De man is van mening dat het om een groep van "20 tot 50 mensen gaat die zich schuldig maken aan onaanvaardbaar gedrag", op een bevolking van zo'n 87.000.

Desalniettemin werd op Facebook al een actiegroep opgericht, die de naam kreeg van het meisje. De groep heeft voor dinsdag opgeroepen tot een betoging in Beit Shemesh en hoopt dat seculiere Israëli's uit het hele land zullen deelnemen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten