woensdag 12 oktober 2011

Joodse vertegenwoordiger Libië vlucht terug naar Italië

 
Net als in Egypte brengt de "Arabische Lente" ook in Libië voor de één meer vrijheid dat voor de ander.
Een deel van dit verhaal brachten we al bij monde van de Jerusalem Post/Elder of Zion. Daar stond niet bij dat David Gerbi zou toetreden tot de Libische overgangsregering, en hij zelf aktief was geweest in de opstand. Gerbi zelf wijt het aan de haatpropaganda van Khadaffi, maar in bijna alle andere Arabische landen woedt eenzelfde antisemitisme.
 
Wouter
____________

 

 

Joodse vertegenwoordiger Libië vlucht terug naar Italië

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Joodse-vertegenwoordiger-Libi-vlucht-terug-naar-Itali.html   

MON 10-10-2011

 

David Gerbi, die een aanbod zou overwegen als Joodse vertegenwoordiger toe te treden tot de nieuwe rebellenregering in Libië, wordt dinsdag geëvacueerd naar Italië. Vrijdag werd zijn hotel in Tripoli door een woedende menigte bestormd. De reden voor de demonstraties was Gerbi's openlijke poging om een verzegelde synagoge in Tripoli te heropenen. De synagoge werd verzegeld in 1967, toen Muammar Gadhaffi de Joden uit Libië verjoeg.

 

Na het vrijdagmiddaggebed op Erev Jom Kippur verzamelden een paar honderd mensen zich voor het Corinthia hotel in Tripoli, waar Gerbi logeerde. De aanwezigheid van enige ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders in het hotel voorkwam dat de menigte het hotel binnendrong. De Minister van Justitie, Mohammed Allaghi, waarschuwde de demonstranten dat iedere vorm van geweld meteen zou leiden tot sterke internationale kritiek. Hierop verliet de menigte het plein.

 

Gerbi probeerde vorige week puin te ruimen en te bidden in de Dar Bishi synagoge in Tripoli, die al bijna 45 jaar leeg staat. 

 

Gerbi, een psychoanalist, sloot zich afgelopen lente aan bij de rebellen als vrijwilliger in het Benghazi Psychiatrisch Ziekenhuis en later deed hij actief mee met de rebellen zelf. Hij is in onderhandeling om deel uit te gaan maken van de nieuwe regering en de Joodse vertegenwoordiger in Libië te worden. Voorwaarde is, dat hij geen Israeli mag zijn. Gerbi, geboren Libiër, heeft door zijn lange Italiaanse ballingschap overigens wel een Italiaans paspoort.

 

Gerbi zegt zelf dat hij het jammer vindt dat alleen al zijn aanwezigheid in Libië zoveel haat opwekt. "Het laat zien hoe diepgeworteld Gadhaffi's antisemitisme is ingeslepen in een hele generatie, bij veertigers en vijftigers. Tweeënveertig jaar leugens, haatpropaganda waarbij Joden valselijk beschuldigd worden." Hij voegde hier echter aan toe dat de oudere generatie zich nog warme vriendschappen met Joodse buren kan herinneren "en ik zal blijven werken om een 2.300 jaar oude co-existentie te herstellen." 

 

Om de situatie niet verder te laten escaleren, heeft Gerbi in overleg met de Libische en Italiaanse autoriteiten besloten om voorlopig terug te keren naar Rome.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten