maandag 2 mei 2011

"Obama got Osama"

 

Dood Bin Laden enorme klap voor Al Qaida

Heleen van Lier/ Natalie Righton − 02/05/11, 06:40

De dood van Osama Bin Laden door toedoen van het Amerikaanse leger is een enorme klap voor Al Qaida en andere terreurgroepen. Dit zegt Volkskrant-correspondente Natalie Righton vanuit Kabul.  

In de hoofdstad van Afghanistan is het nog vroeg en het nieuws nog niet echt is doorgedrongen. 'Maar iedereen hier zal zich straks herrinneren waar hij was toen hij het nieuws hoorde. Dit is de grootste klap voor Al Qaida en de Taliban in de oorlog met het westen in 20 jaar', zegt Righton.

Niet stuurloos
Righton denkt niet dat Al Qaida hierdoor verzwakt zal zijn en de aanslagen zullen stoppen. Er wordt waarschijnlijk snel gekeken naar een nieuwe leider, de terreurorganisatie zal niet stuurloos zijn. 'Je kunt het vergelijken met de dood van de president van Amerika. De symbolische impact is enorm, maar het land zou nog wel kunnen worden geleid', zegt Righton.

Maar het betekent wel een historische overwinning voor de Amerikanen in de oorlog tegen terreur en een grote teleurstelling voor Al Qaida. Bin Laden was zowel een symbolische leider als een praktisch leider, die belangrijke beslissingen nam over welke aanslagen er gepleegd moesten worden. Righton denkt dat die dagelijke aansturing de laatste jaren wel al bemoeilijkt werd doordat Bin Laden steeds op de vlucht was.

Teleurstelling en angst
Voor Al Qaida en de andere belangrijke terreuroganisatie Taliban, nauw gelieerd aan Al Qaida, zorgt de dood van Bin laden volgens Righton voor gevoelens van teleurstelling en angst. 'Toen Bin Laden ontsnapte uit de handen van de Amerikanen in 2001, was dit een enorme morele slag. Het gaf een zweem van gevoelens van onoverwinnelijkheid. We kunnen ze wel aan, we zijn de Amerikanen met hun geavanceerde wapens en technische snufjes te slim af. De VS hebben nu laten zien er bovenop te zitten en er te zijn om de oorlog te winnen.'

Vanmiddag zal Natalie Righton in Islamabad aankomen om verslag te doen. Volg haar op Twitter voor live updates.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten