dinsdag 17 augustus 2010

Van Agt: Niet praten met PVV, wel met Hamas

 
Syp Winia is niet de eerste die wijst op het feit dat Dries van Agt helemaal geen problemen heeft om met Hamas te praten (een organisatie die zwaar antisemitisch is en zoveel mogelijk Joden wil doden), maar regeren met de PVV absoluut onaanvaardbaar acht omdat dit een racistische partij zou zijn. Ook ik ben niet voor een regering met gedoogsteun van de PVV, en ik vind dat de VVD achterban opvallend stil is terwijl men zulke grote problemen had met dat vreselijke GroenLinks en het Rode Gevaar van de PvdA.
Maar ik ben dan ook fel tegen praten met Hamas, of van Israel eisen dit te doen. 'Onderhandelen doe je niet met je vrienden maar met je vijanden' luidt het bekende cliché, maar praten doe je ook als je verwacht samen verder te komen, als er een opening is en een bereidheid naar elkaar te luisteren. En die is er niet bij Hamas, dat niet alleen in haar Handvest oproept tot de vernietiging van de Joden en Israel, maar ook geregeld in toespraken en vrijdagdiensten dergelijke taal bezigt. Zij doet er alles aan om onderhandelingen tussen Israel en de PA of andere Arabische staten te torpederen, en heeft ook nu weer tegen directe onderhandelingen gepleit. Hamas voert in de Gaza Strook een dictatoriaal bewind waarbij vrouwen worden onderdrukt en de vrijheid van meningsuiting drastisch ingeperkt. Zelfs pro-Palestijnen als Amira Hass zijn hier zeer kritisch over.
Als de PVV niet anti-islamitisch maar anti-Joods was geweest, vraag ik me af of Van Agt er enig probleem mee zou hebben gehad.
 
RP
--------------
 
 
Weblog Vrouw van de Wereld

Van Agt: Niet praten met PVV, wel met Hamas

dinsdag 17 augustus 2010 10:50

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Vrouw-van-de-Wereld/273401/Van-Agt-Niet-praten-met-PVV-wel-met-Hamas.htm

Ik verheug me nu al op de boze oude CDA-coryfee die zich morgen uit de leunstoel hijst om de wereld te vertellen hoe het zit. Want het lijkt wel een gecoördineerde actie tussen sommige kranten en oude politici. Het is leuk als oude mensen een mening hebben. Maar ze moeten niet zo betweterig zijn.

Gisteren was daar Dries van Agt met een waarschuwend betoog in de Volkskrant. Van Agt is een late bekeerling tot de Palestijnse zaak en die zijn altijd het ergst. Handig vond ik wel dat hij het PVV-verkiezingsprogramma nog even bondig wist samen te vatten. Maar als zijn partij met de PVV praat, dan daalt rampspoed op ons neer, dat was wel duidelijk. De zeven plagen van Egypte zouden er niets bij zijn.

Hamas
Van Agt babbelt liever met Hamas. Dat kan namelijk wel. Die hebben in hun handvest staan dat er een einde gemaakt moet worden aan de staat Israel, en ik neem aan dat ze dan ook alle inwoners bedoelen, want anders heb je het nergens over. Moeten we natuurlijk allemaal niet zo letterlijk nemen, zeggen mensen dan sussend. Zal wel. Maar dat is nog even wat anders dan tegen mensen zeggen dat je ze liever niet in je land wilt hebben, al is dat ook niet zo aardig van Wilders. De PVV is de zachtmoedigheid en vriendelijkheid zelve vergeleken met Hamas.

Vorige week was er op het nieuws een itempje over Hamas, die steeds strengere islamitische regels opleggen aan vrouwen. Die moeten zich aan allerlei kledingvoorschriften houden: bedekte armen, bedekt hoofd. Een van die vrouwen werd aan het woord gelaten en ze vond het vreselijk. Volgens de verslaggever deed Hamas juist extra islamitisch om fundamentalisten de wind uit de zeilen te nemen. Nou, ik slaakte een zucht van verlichting, dat klonk echt net zo aannemelijk als het kwartje van Kok dat we nooit meer terugkregen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten