donderdag 19 augustus 2010

Johnny Rotten weigert Israël te boycotten

 
Ik heb weinig met punk, maar Johnny Rotten (bekend van de Sex Pistols) heeft mijn dagje wel goed gemaakt:
 
"Zolang er geen Arabisch land, geen islamitisch land met een democratie in zicht is, begrijp ik niet dat iemand er een probleem mee heeft hoe zij (de Palestijnen) worden behandeld".
 
Tenminste een musicus met ballen die lak heeft aan de heersende trend om Israël te verguizen.
 
Wouter
 
_____________________
 
 
Openlijk verzet tegen optredens in Israël
E.J. BRON - 17 AUGUSTUS 2010
Steeds vaker moeten musici zich voor hun concerten in Israël verantwoorden. Openlijke aanvallen van de kant van anti-Israëlische activisten zijn geen uitzondering meer

Op 31 augustus wil John Lydon met zijn groep "Public Image Ltd." een concert geven in Israël. De 54-jarige is de voormalige leider van de Punkband "Sex Pistols" en beter bekend onder de naam Johnny Rotten. Sinds de bekendmaking van het concert in Tel Aviv echter wordt de zanger met haatleuzen van anti-Israëlische activisten geconfronteerd, berichtte de krant "Die Welt" afgelopen maandag.

 

"Johnny Rotten, jij bent geen menselijk wezen als je voor het fascistische Zionistenregime speelt!". Zulke en gelijksoortige uitlatingen zijn voor Johnny Rotten intussen aan de orde van de dag, schrijft Richard Herzinger van "Die Welt". In open brieven, blog- en Facebookcomments zouden kunstenaars "agressief onder druk worden gezet" om hun concerten in Israël af te zeggen. Ze werden door pro-Palestijnse activisten zelfs "racisten" genoemd.

 

Maar de Punkmusicus gaf in een televisie-interview antwoord op de beledigingen, dat de bewering om met een concert in Israël de regering daar te ondersteunen "onzin" zou zijn. "Ik ben tegen alle regeringen en maak dat tijdens mijn optredens altijd heel duidelijk". Hij zou voor mensen spelen en niet voor politici.

 

Ook in het dagblad "The Independent" gaf hij antwoord op de aanvallen van de kant van anti-Israëlische activisten. Hij zou voor zichzelf een regel hebben opgesteld: "Zolang er geen Arabisch land, geen islamitisch land met een democratie in zicht is, begrijp ik niet dat iemand er een probleem mee heeft hoe zij (de Palestijnen) worden behandeld". Als Punker demonstreerde Lydon altijd al zijn afschuw tegen moralistische wereldverbeteraars. Zo zou hij het ook achterwege laten om het "antiautoritaire imago van de popmuziek voor totalitaire doelen te gebruiken", schrijft Herzinger in "Die Welt".

 

"Niets houdt ons van de concerten af"

 

Lydon is niet de eerste prominente musicus die door anti-Israëlische propagandisten wordt aangevallen. Dit overkwam ook zangers zoals Carlos Santana, de Pixies en Elvis Costello. Die echter gingen voor de kritiek door de knieën en zegden hun concerten af. Elton John, Joan Armatrading en Jethro Tull echter lieten zich ondanks de vele aanvallen niet van hun concerten in Israël afhouden. "Niets kan ons er van afhouden hier naartoe te komen", zei Elton John in juni tijdens een concert in Tel Aviv.

 

Op eenzelfde manier had Madonna dat de afgelopen herfst gedaan. De Kaballah-aanhangster hulde zich aan het einde van haar concert zelfs in een Israëlische vlag. De musici van Jethro Tull waren iets terughoudender. De zanger van de Britse band zei sussend, dat hij "zelfs in Iran en Noord-Korea zou optreden" als dit ten goede zou komen aan de vrede en het onderlinge begrip.

 

Ierse kunstenaars boycotten Israël 

 

In Ierland hebben zich vorige week donderdag ongeveer 150 schilders, musici en acteurs aaneengesloten tot een culturele boycot, bericht het Palestijnse persagentschap "Ma'an". Een vertegenwoordiger van de Ierse "Palestine Solidarity Campaign" (IPSC) zei: "Wij verplichten ons ertoe om geen uitnodiging vanuit Israël met het verzoek tot een concert of tentoonstelling aan te nemen". Ook willen ze afzien van financiële hulp van de kant van de Israëlische regering, zolang zij "het internationale recht en de algemeen geldende mensenrechten niet erkent".  

 

Bron:

http://tinyurl.com/3xanvcb

Auteur: A. Klotz

 

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten