dinsdag 17 augustus 2010

Israëlische soldate poseert op foto gevangen Palestijnen, wereld reageert geschokt

 
Dat de foto's in Israel voor veel ophef zorgen, zegt veel over het land: foto's waarop een glimlachende soldate staat met geblinddoekte Palestijnen worden fel veroordeeld alsof ze de meest gruwelijke misdaden laten zien. Laat me duidelijk zijn: ik vind ze smakeloos en ongepast en kan me voorstellen dat Palestijnen ze als zeer vernederend ervaren. Het is niet leuk om vastgebonden en geblinddoekt te worden, en het is nog minder leuk om zo op de foto te worden gezet met een triomfantelijke vrouwelijke soldaat ervoor. Voor de soldate was het waarschijnlijk gewoon een kiekje van een routine operatie tegen Palestijnen die illegaal de grens met Gaza over waren gekomen, voor anderen laat het zien hoe Israel geniet van de macht. De verklaring van de Palestijnse autoriteit is overigens onzinnig, want het betreft een legerbasis in Israel zelf en heeft dus niks met de bezetting te maken.
 
Voor echt gruwelijke foto's van waartoe soldaten van een beschaafd land in staat zijn, scroll je even naar onder.
 
RP
-----------
 

Israëlische soldate poseert op foto gevangen Palestijnen, wereld reageert geschokt

Foto's die een Israëlische soldate plaatste op Facebook en waarop te zien is hoe ze poseert voor Palestijnse gevangenen veroorzaakt een mediastorm in Israël en daarbuiten.

Let wel, op deze foto's zijn geen mishandelingen of folteringen te zien, enkel een niet al te slimme en tactloze soldate die niet inziet dat poseren voor zulke scènes op zijn minst zeer ongevoelig overkomen, namelijk 'je lacht niet met de miserie van anderen'. Toch reageerde de soldate dat ze zich van geen kwaad bewust was.

Het leger heeft het voorval scherp veroordeeld en belooft juridische stappen te ondernemen.

Bij deze gebeurtenis mogen we niet uit het oog verliezen dat wat vooral van belang is, niet zozeer het gedrag van één soldaat is, maar wel hoe het publiek in Israël, de pers, de politiek en het leger zelf omgaan met de feiten. En daar treffen we een unanieme veroordeling van de feiten aan.

Deze foto's zijn natuurlijk klein bier in vergelijking met wat onze jongens in Somalië hebben uitgericht in 1997 en waarvan foto's in Het Laatste Nieuws werden gepubliceerd. Even het geheugen opfrissen:

"Een Belgische para die op het hoofd van een gesneuvelde Somaliër staat te urineren; een tweede soldaat, die zijn woestijnlaars op het hoofd van een eveneens dode Somaliër zet; én het afmaken door Belgische para's van een Somaliër. Over het laatste voorval verklaarde de woordvoerder van het Belgische leger dat het om een standaardprocedure ging. Lees de rest via deze link.

Even later dook een foto op van Belgische soldaten die een Somalisch jongetje martelde door hem boven een open vuur te houden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten