zaterdag 19 december 2009

Deling Palestina: Is Van Agt de 'right' Forum man?


Op Joop.NL een kritisch stuk over het door Dries van Agt opgerichte 'Rights Forum' (RF).
Harry Verbon leest nauwkeuriger dan ik, en dat valt te prijzen. Ik had in mijn blog over dezelfde tekst op de website van het Rights Forum helemaal heengelezen over deze zin:
 
"Rond 1920 bestond de bevolking van Palestina voor ongeveer 90% uit Palestijnen." Nu bestond de Palestijnse bevolking in 1920 voor ongeveer 10% uit Joden en voor 90% uit Arabieren. Voor zover valt na te gaan woonden die Joden er al geruime tijd, net als de Arabieren. Bedoelt het RF hier soms dat de Joden in Palestina niet thuis hoorden en dus geen "Palestijnen" waren, en dat alleen Arabieren Palestijn konden zijn? Waarschijnlijk wel, want de volgende zin van het RF luidt "Door de Joodse immigratie was dit percentage (van 90% Palestijnen, HV) in 1947 geslonken tot ongeveer 70."
 
Het is zelfs nog erger dan Harry Verbon zegt, want de Joden die voor 1948 in het mandaatgebied Palestina leefden, werden algemeen als 'Palestijnen' aangeduid, terwijl de Arabische Palestijnen 'Arabieren' werden genoemd en zichzelf ook zo aanduidden.
Verbon vervolgt:
 
Dan direct de volgende zin: "In datzelfde jaar besloten de Verenigde Naties om Palestina te verdelen in twee staten: een Joodse staat op 55% en een Arabische staat op 42% van Palestina." Dat was, aldus RF, zeer onrechtvaardig verdeeld, ten nadele van de Arabieren, gezien de verhouding van de bevolking (30-70) in Palestina. Palestina, het gebied waar de Britten in 1918 het mandaat over kregen, besloeg oorspronkelijk het huidige Israël, de Gazastrook, de Westoever en het huidige Jordanië. De Britten schonken dat laatste landsdeel niet lang na WOI aan de Arabische elitefamilie die er nog steeds de baas is. Het RF telt alleen het gebied ten westen van de Jordaan mee, maar als we Jordanië meetellen als deel van Palestina, wat het ook was, dan kregen de Joden in het verdelingsplan van de VN als percentage van heel Palestina (dus: inclusief het gebied ten oosten van de Jordaan) 18% van het gebied, terwijl zij 28% van de bevolking uitmaakten van heel Palestina.
 
Om te concluderen dat het juridisch onderwijs in Nederland blijkbaar zo slecht in elkaar zit dat "notabele juristen in Nederland niet kunnen lezen en daarom zonder probleem Van Agt steunen". 
 
Goed gezegd, Harry Verbon. Jammer dat onze gedrukte media dit soort scherpe observaties niet afdrukken.
 
Lees het hele stuk op Joop.NL:
 
RP
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten