woensdag 21 januari 2009

Over Darfur hoor je de Arabieren niet

 
Veel linkse anti-Israel activisten en commentatoren ergeren zich dood aan hun vroegere 'huiskrant' De Volkskrant, die commentaren van zowel voor- en tegenstanders van Israel ruimte geeft. Onderstaand kritisch commentaar van Rolf Bos wordt door hen ongetwijfeld als 'pro-Israel' gekwalificeerd, maar waarom eigenlijk? Het plaatst de Gaza Oorlog alleen in een breder perspectief. Als buitenlandredacteur zou Bos zich overigens vooral ook zelf moeten afvragen waarom het bericht over Darfoer de Nederlandse kranten niet haalde. Legt hij zich neer bij het desinteresse onder zijn lezers over de Soedanese doden?
 
Wouter
___________

Over Darfur hoor je de Arabieren niet

Rolf Bos, 14-01-2009 10:56
 
 
Waarom zwijgt de Arabische wereld over Darfur (300 duizend doden) en maakt ze zo veel kabaal over Gaza (ruim 900 doden)?

Het was een bericht van 106 woorden dat vorige week geen enkele Nederlandse krant haalde. Dateline Caïro, 8 januari, persbureau AP. Vliegtuigen van de Soedanese regering hadden het noorden van de Soedanese regio Darfur gebombardeerd.

Regeringstoestellen bestookten 'over tweehonderd kilometer afstand dorpen en waterbronnen'. In geen van de kranten die op 9 januari verschenen is het vertaalde AP-bericht opgenomen. Wel telden we die dag in de kranten 29 artikelen waarin het woord 'Gaza' voorkwam.

Ja, zal de lezer zeggen, Gaza speelt nu, Darfur, tsja, 'Darfur' speelt hoe lang eigenlijk al? Helemaal mee eens, 'Gaza' speelt inderdaad nu, de strijd om dat gebiedje aan de Middellandse Zee is nu actueel, daar komen de beelden vandaan van gebombardeerde woonwijken, van dode kindjes, van vrouwen die matrassen door de ruïnestad Rafah slepen.

Dodental

'Darfur' is maar 'Darfur', daar komen momenteel zelfs helemaal geen beelden vandaan. Uitzichtloos conflict: de burgeroorlog in westelijk Soedan woedt al sinds 2003. Is het nog nieuws dat Soedanezen Soedanezen afmaken, dat de door de regering in Khartoem gesteunde Janjaweed de Darfurianen afslachten, verkrachten, ontvoeren, dat er jachtvliegtuigen de waterbronnen, waar altijd vrouwen en meisjes bijeen zijn met hun jerrycans, met bommen bestoken?

De teller van het aantal dodelijke slachtoffers in Darfur staat al tijden op 300 duizend (zijn we opgehouden met tellen?), het aantal ontheemden loopt ver boven de 2 miljoen.

Zou het er mee te maken hebben dat Israël huishoudt in Gaza, en dat in Darfur moslims moslims afmaken?
Ach, we weten het wel – zo'n beetje. We richten onze blik op Gaza, en vergeten Darfur.

En toch wagen we het hier om 'Gaza' met 'Darfur' te vergelijken. Waarom wordt in de gehele Arabische wereld (en ver daarbuiten) breed voor het leed van de inwoners van Gaza gedemonstreerd, worden Joden in Toulouse, Antwerpen en Odense fysiek bedreigd en is er geen moslim die een spandoek opsteekt voor de arme inwoners van Darfur?

Bijbelcitaat

Zelfs in Khartoem vinden dagelijks demonstraties plaats die gericht zijn tegen Israël, de VS en andere westerse landen. Westerlingen in de Soedanese hoofdstad wordt afgeraden zich nog langer op te houden in populaire etablissementen als O-Zone en Amwaj. Je zou zo'n verhitte demonstrant het Bijbelcitaat 'Waarom kijkt u naar de splinter in het oog van een ander, en merkt u de balk niet op in uw eigen oog?' voor de voeten kunnen werpen, maar dat zal in deze stad vol moskeeën niet al te best vallen.

Nogmaals, waarom zwijgt de Arabische wereld over Darfur (300 duizend doden) en maakt ze zo veel kabaal over Gaza (ruim 900 doden)? Zou het er mee te maken hebben dat Israël huishoudt in Gaza, en dat in Darfur moslims moslims afmaken?

Het is een vraag die ook de mosliminwoners van Darfur zelf bezighoudt. In de interneteditie van de Sudan Tribune komen bewoners van de geplaagde Afrikaanse regio aan het woord die zich afvragen waarom de Arabische wereld 'met twee maten meet'. Waarom knijpen de Arabieren 'een oogje toe als het over het geweld in ons eigen land' gaat?

De Arabische Liga zou vorige week in Doha praten over de 'kwestie Darfur', met als gesprekspartners de rebellenbewegingen uit Darfur en de regering in Khartoem. Maar helaas, de bijeenkomst werd afgelast.

De Arabische ministers hadden andere bezigheden: inderdaad, Gaza.

Rolf Bos is buitenlandredacteur van de Volkskrant. Dit artikel staat ook op zijn blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten