maandag 19 januari 2009

Cijferstrijd en de Gaza Oorlog

 
Onderstaand commentaar verscheen gisteren op De schande van de VARA in reactie op de speciale uitzending van de VARA over 'de schande van Gaza'.
 
Onverdachte mensen als Arnold Karskens en Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep zeggen dat de cijfers wat betreft het aantal doden die door Palestijnse bronnen en door de VN worden opgegeven niet erg betrouwbaar zijn en vaak te hoog blijken te zijn.
 
RP
--------------

A comment has just been posted to entry #345 (De schande van de VARA).
Name: Stella van Sijs.

Comments: Opmerkelijk nieuws over berichtgeving uit (jawel!) de VARA gids nummer 3 van 17-23 januari.
Blz. 93:
 
Cijferstrijd.
Geschreven door Mischa de Bruijn.
 
 
"Statistieken zijn onderdeel van de strijd", zegt Arnold Karskens, oorlogsverslaggever van onder meer De Pers.: "Hoe ononerzichtelijker de oorlog is, hoe meer er met cijfers wordt gemanipuleerd".
 
Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep: "Ik heb een keer meegemaakt dat een cameraman naast mij door een kogel in de borst werd geraakt bij Nabloes. In het ziekenhuis was het eerste wat de Palestijnse arts zei: dat is een Israelische kogel. We hebben het onderzocht, waarschijnlijk was hij door een Palestijn beschoten".
 
Dus: "Je moet voorzichtig zijn.Die Palestijnse artsen die daar staan zijn ook niet onpartijdig. Je kunt geen cijfers noemen zonder de bron te vermelden"
 
Melissen: "Als je dodenaantallen in conflicten echt gaat onderzoeken, kom je meestal lager uit". Kunnen media zich dan wel verlaten op cijfers van de VN?
 
Karskens: "Ik ben al zo vaak opgelicht met VN-cijfers. De VN-missie in Palestijns gebied, UNWRA, is opgericht om Palestijnse vluchtelingen te helpen. UNWRA is pro-Palestijns".
 
Volgens beide journalisten is het ook bijzonder ingewikkeld om vast te stellen welke slachtoffers onschuldige burgers zijn.
 
Melissen: "Hamas loopt niet in Hamasuniformen rond".
 
Karskens: "Hamasstrijders zijn ook half burgers. Als ze hun geweer in de kast stoppen, zijn ze geen strijder meer".

Daarnaast zei Mr. Orie, rechter bij het internationaal gerechthof / Joegoslavie Tribunaal afgelopen week ook al: "De VN en het Rode Kruis hebben hun eigen agenda bij berichtgeving. Hun mededelingen hoeven niet te kloppen."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten