maandag 27 oktober 2008

Joden uit Jeruzalem eisen land Israël op paspoort

 
"Ligt Jeruzalem nou in Israel of in Palestina?" Voor sommige mensen is die vraag vreemd genoeg moeilijk te beantwoorden. Zij verwarren blijkbaar de feitelijke situatie met de door hun gewenste.
 
In Jeruzalem geldt de Israelische wet, de Israelische regering zetelt er, de knesset, het hooggerechtshof. Misschien dat ooit in Oost-Jeruzalem de Palestijnse regering zal zetelen, maar dat is nu nog toekomstmuziek. Als het zover is vindt ik dat een ieder die in Oost-Jeruzalem geboren is "Jeruzalem, Palestina" in zijn paspoort moet kunnen krijgen, of waarschijnlijker "Al Quds, Palestina", maar vooralsnog is Jeruzalem de hoofdstad van Israel en niet van Palestina. Waarom kan zelfs Amerika dat niet gewoon erkennen en accepteren?
 
RP
----------
 
Joden eisen naam Israël op paspoort

Geplaatst: 24 oktober 2008 19:06

door onze correspondent Ad Bloemendaal

http://www.nd.nl/artikelen/2008/oktober/24/joden-eisen-naam-israel-op-paspoort

 

TEL AVIV - Verschillende Amerikaanse joodse families zijn al jaren verwikkeld in langdradige rechtszaken om hun land van geboorte op hun paspoort te krijgen. Hun probleem: ze zijn geboren in Jeruzalem, een stad die geclaimd wordt door twee volken.


Waar ligt Jeruzalem? Het hangt ervan af aan wie je de vraag stelt. ,,Jeruzalem is de hoofdstad van Israël'' zullen Joden eenstemmig antwoorden. ,,Het ligt in Palestina'', zeggen de Palestijnen. Anderen herinneren eraan dat de stad in 1947 een speciale VN-status heeft gekregen en sindsdien onderwerp is van een nooit opgelost dispuut.

De omstreden status van de stad leidt ertoe dat de Verenigde Staten en Canada weigeren 'Jeruzalem, Israël' in hun reisdocumenten te vermelden. Het is een uitzondering; in Amerikaanse en Canadese paspoorten wordt standaard geboorteplaats en geboorteland genoemd.

Er zijn Israëlische Amerikanen en Canadezen, vooral de nationalistisch ingestelde joden, die zich daar zo over opwinden dat ze via peperdure juridische procedures hun zin proberen te krijgen. Tot nu toe tevergeefs. Voor hen is de vermelding van het heilige land in een paspoort een politieke zaak.

Ari en Naomi Zivotovsky voeren al vijf jaar rechtzaken tegen het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken over de tekst in het paspoort van hun zoon. Het echtpaar emigreerde in 1999 naar Israël, waar in 2003 hun zoon Menachem werd geboren in een Jeruzalems ziekenhuis. Het Amerikaanse consulaat in Tel Aviv zette 'Jeruzalem' als geboorteplaats in Menachems paspoort, maar de ouders pikten dat niet. Hun advocaten voeren aan dat de Jeruzalemse wijk waar het ziekenhuis staat een onlosmakelijk deel van Israël is. Bovendien had het Amerikaanse Congres vlak voor Menachems geboorte een wet aanvaard die bepaalt dat Amerikaanse burgers die dat willen 'Jeruzalem, Israël' in hun paspoort krijgen afgedrukt. Advocaten van de Amerikaanse overheid menen echter dat die wet niet meer dan een adviserend karakter heeft, en dat standpunt hangt de overheid nog steeds aan.

Gecompliceerd
In Amerika is de paspoortkwestie extra gecompliceerd door de traditionele machtsstrijd tussen Congres en president. Dat probleem speelde ook toen de volksvertegenwoordiging onder president Bill Clinton bepaalde dat Jeruzalem moest worden bestempeld als Israëls hoofdstad en dat de ambassade daar zou moeten worden gevestigd. Clinton, en na hem Bush, trok zich er niets van aan en dus staat de ambassade nog steeds in Tel Aviv.

Nederland kent het probleem niet, zo laat het consulaat in Tel Aviv weten. In de paspoorten van in Jeruzalem geboren Nederlanders staat simpelweg 'Jeruzalem', zonder Israël. Geboortelanden worden in Nederlandse paspoorten namelijk nooit vermeld en dat is wel zo makkelijk.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten