zaterdag 18 december 2010

Job Cohen en tendentieus gehussel met joden en moslims

 
Jobstijding...
 
~~~~~~~~~~~~

Tendentieus gehussel met joden en moslims

Nausicaa Marbe, 17-12-2010 09:30
 
 
Job Cohen, die waarschuwt voor het angst zaaien van de PVV, zaait zelf blinde paniek

Joden, Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog. Uitspraken hierover leidden tot veel deining in de media en de samenleving. De bron van alle consternatie was een mening van Frits Bolkestein, geuit in een privégesprek, over herkenbare joden die in Nederland niet meer veilig zijn en beter kunnen emigreren. Welnu, er is hem verweten dat hij oproept tot capitulatie. En dat hij niet inziet dat Israël niet veiliger is dan Nederland.

Kern
Maar de kern van de boodschap is velen ontgaan: het doet er niet toe of Israël daadwerkelijk veiliger is. Wat telt, is de wens om ergens te wonen waar de autoriteiten je veiligheid serieus nemen en daadkrachtig beschermen. In een Nederland waar een orthodoxe jood op straat geen anomalie is die vandalisme triggert en waar leraren zich niet laten intimideren door een generatie holocaustontkenners die voor hun neus emancipeert.

Kijk naar het joodse leven in Amsterdam. Er is een schuilsynagoge, er is een joods winkelcentrumpje dat nauwelijks als joods herkenbaar is. Er zijn, ook buiten Amsterdam, sjoels en culturele centra waar je tien keer omheen moet lopen eer je het woordje 'joods' ontdekt. Er zijn restaurants die ervoor passen hun 'joodsheid' breed te etaleren. In een ervan werken obers die moslim zijn en, het gebeurde aan mijn tafel, mooie dingen zeggen als: 'We zijn kosjer, maar we koken voor de smaak van iedereen.' Een oase van normaliteit die niet meer als zodanig herkend wordt. Omdat het antisemitisme van andere moslims zich ongestoord kan uiten. Omdat aangifte doen zelfs op het politiebureau soms tot onbegrip leidt.

Hoe vals klinken in deze context de recente uitspraken van Job Cohen in Vrij Nederland. Daarin zegt hij dat moslims nu behandeld worden als joden in het begin van de Tweede Wereldoorlog. Wat een blamage voor de PvdA. De man die waarschuwt voor het angst zaaien van de PVV, zaait zelf blinde paniek. Want als we op Cohens uitspraak voortbouwen, wacht de digitale Ariërverklaring al in de mailbox en zijn de 'moslimvrije' zones in alle maatschappelijke sectoren al ingesteld.

Schaamteloos
Schaamteloos hoe Cohen bewust het verschil negeert tussen een oorlogsdictatuur met rassenwetten en onze multiculturele rechtstaat. Beschamend ook, dat hij idiote verbanden bij elkaar harkt, in plaats van met de woorden en middelen van nu te kijken naar het anti-islamitische sentiment. Want dat is er. En dat gaat niet weg als we onszelf op commando NSB'ers verklaren.  

Wat een tendentieuze warboel. Alles blijft aan elkaar klitten in de antisemitismediscussie, of de verbanden relevant zijn of niet. Joden en moslims worden tot elkaar veroordeeld, in groepsverband. Ze worden elkaars daders en elkaars slachtoffer, de schuld schuift heen en weer. En elke keer als de discussie dreigt te normaliseren door de focus op concrete feiten als de antisemitische agressie van Marokkaans schorem, weerklinkt het relativerende 'ja maar'.

Vaak is dat het eeuwige 'ja maar' van de ouderwetse wegkijker die liever een camouflagedoek van irrelevante betrekkelijkheid over schrijnende problemen gooit, dan de urgentie ervan in te zien. Want als je alles door elkaar husselt, kun je comfortabel achterover leunen en denken: het is een ingewikkelde dynamiek hoor, je kunt niet zomaar iemand aanwijzen en bestraffen, ze roepen het over zichzelf af, ze lossen het zelf maar op.  

Haat
Maar het ís niet ingewikkeld.  Er is antisemitisme. Er is afkeer van moslims en Marokkanen, soms haat. Alle agressie en intimidatie is even erg. Politie die psychologiseert om van daders slachtoffers te maken en andersom, is waardeloze politie. Politie moet aangiftes opnemen. Molestplegers oppakken. Slachtoffers beschermen. Doortastend en zo nodig intimiderend optreden, tot duidelijk wordt wie op de jood heeft gespuugd en wie de varkenskop bij de moskee heeft gelegd. Niet omdat het een het ander zou verklaren, maar omdat zulk gedrag ontoelaatbaar is.

Mentaliteitsverandering duurt lang. Maar burgemeesters kunnen nu al iets doen.  Vergeet Eberhard van der Laan die tijdens de Chanoekaviering op de Dam de aanwezige joden trakteerde op een cursus zelf tolerantie kweken en angst bezweren.
Een burgemeester die korte metten wil maken met antisemitisme, zegt tegen de joden in zijn stad: schrijf op je gevels wie je bent. Schaam je niet, verstop je niet, wees niet bang. Ik bescherm jullie. Ter plekke. Dag en nacht. En ik ken geen pardon voor wie aan jullie komt. Vanzelfsprekend doet zo'n burgemeester dat voor iedereen. Zo bind je; de rest is geouwehoer.

 

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens. Ik schaam me als (overigens seculiere) Nederlander ervoor dat een prominent politiek figuur de moslims/Marokkanen van nu vergelijkt met de joden van toen. We hebben het hier over een groep mensen, die een beroep doen op de voordelen van onze welvaarsstaat en onze tolerantie, en tegelijkertijd "onze" joden, homoseksuelen, vrije denkers, en ook hun eigen vrouwen, geloofsdissidenten en andersdenkenden in het algemeen met geweld intimideren. En dat nog los van de schrikbarend hoge ciminaliteitscijfers in deze bvolkingsgroep. Joden hebben door de eeuwen heen respect getoond en een bijdrage geleverd aan de maatschappij waarin ze leefden. Het is verschikkelijk om te moeten constateren dat ze nooit waardering, laat staan bescherming hebben gekregen van diezelfde maatschappij. Onze (linkse) politici kiezen partij voor de intolerante, gewelddadige vijand. Om niet al te negatief te einigen: het rechtse kabinet geeft natuurlijk wel weer hoop, al zou zowel links als rechts gezamelijk, vanzelfsprekend moeten opkomen voor de joodse zaak! Maar dat is een utopie.

    BeantwoordenVerwijderen