dinsdag 6 april 2010

Beelden liegen niet: Honger en armoede in Gaza

 
Brabosh laat foto's zien uit de 'openlucht gevangenis' en 'getto' Gaza. Grote hoeveelheden groente en fruit op de markt van Gaza, die klaarblijkelijk niet vanuit Egypte zijn gesmokkeld maar ingevoerd uit Israel.
 
Wouter
______________

Beelden liegen niet: Honger en armoede in Gaza

04/04/2010 brabosh 

19 maart 2010, op de markt in Gaza City in de Gazastrook.

Bron van deze beelden: Getty Images

Gaza-cash2

Een Palestijnse verkoper telt zijn geld op de markt in de straten van Gaza City, 19 maart 2010 [met Israëlisch geld!] Bron: Getty Images.

Gaza-veggies

Een Palestijnse man gaat winkelen op de markt van Gaza City, op zoek naar groenten en fruit, 19 maart 2010 [merk de hebreeuwse opschriften op de kratten groenten] . Getty Images

Gaza-veggie2

Een Palestijnse vrouw betaalt aan een verkoper op de markt in Gaza City op 19 maart 2010 [nog meer hebreeuwse opschriften op de kratten]. Getty Images

Gaza-food4

Palestijnse mannen kopen broodjes van een straatventer op de markt in Gaza City op 19 maart 2010. En dan te bedenken dat de toestand in Gaza door de ngo's en andere binnenlandse- en buitenlandse sponsors van het Palestijnse en Gazaanse terrorisme, aldoor wordt vergeleken met de situatie destijds in het Getto van Warschau in 1943. Dat krijg je natuurlijk als je de Arabieren zélf de geschiedenis laat vertellen aan hun kinderen op de schoolbanken van Gaza en op de Westelijke Jordaanoever.

 

7 opmerkingen:

  1. "Beelden liegen niet" - hmmm, een nogal boude stelling.
    Wie bewijst waar deze foto's zijn genomen? - laat ik maar de advocaat van de duivel spelen.
    En als deze foto's in Gaza zijn genomen, geeft dat aan dat de Palestijnen blijkbaar niet zo'n afgrondelijke haat tegen Israël koesteren als velen willen doen geloven: zouden ze anders niet weigeren Israëlische waar te (ver)kopen? Of is de situatie toch zo dramatisch dat ook hier de maag voor het principe komt?

    Zo zie je maar dat niets eenduidig is. Ik ben zeer benieuwd naar de interviews met de mensen op de foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor wat up to date praktische informatie hoe dit allemaal mogelijk is, zie Times Online:
    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article7092426.ece

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog een informatief stukje: Voor het eerst sinds drie jaar heeft Israël weer kleding en schoenen voor de handel(anders dan in de vorm van noodhulp) in Gaza binnengelaten:
    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article7087597.ece

    Boeken en schoolkrijt mogen nog steeds Gaza niet in van de Israëlische autoriteiten...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Allereerst excuses voor het late plaatsen van de reacties. Aan modereren vooraf is niet te ontkomen vanwege alle spam en de incidentele domme en/of hatelijke opmerkingen. We hadden naar een ander mail-adres geswitcht, maar de mail bleek niet goed te worden doorgestuurd...

    Johans zoveelste sceptische opmerkingen zijn nogal zwak. We hadden vorig jaar ook foto's van een Britse antizioniste - ik meen de schoonzus van Blair - die in Gaza was en daar boodschappen deed in een goed gevulde supermarkt. Als je bij bovenstaande foto's naar de bron gaat kijken vind je op Gettyimages ( http://www.gettyimages.com/Search/Search.aspx?contractUrl=2&language=en-US&assetType=image&p=gaza%20market ) series van dit soort foto's met datum door bijv. ene Mohammed Abed van AFP.

    Betreffende boeken en schoolkrijt lijkt het me verstandig van Israel om die niet te leveren, gezien alle haatpropaganda waarmee Hamas de kinderen volgiet. Waarom overigens zou Israel überhaupt meer dan het noodzakelijke moeten leveren aan de vijand...?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wouter vraagt zich af:
    "Waarom overigens zou Israel überhaupt meer dan het noodzakelijke moeten leveren aan de vijand...?"

    Ik denk dan: 1. omdat Israël dat op grond van ondertekende verdragen zoals de Geneefse Conventies simpelweg verplicht is; 2. omdat er zoiets als een morele plicht bestaat om de burgerbevolking van een belegerd gebied niet onnodig te laten lijden onder de staat van beleg.

    Wat ik me wel afvraag is waarom volgens Wouter lesmaterialen voor scholen "meer dan het noodzakelijke" zouden zijn? Er bestaan weinig ergere dingen en ook weinig geestverziekender zaken dan mensen hun toekomst ontnemen of ontzeggen. Als Israël dit bij de kinderen in Gaza doet, kan het er zeker van zijn dat het vijanden voor de toekomst kweekt...

    En voorts: hoe luxe je een gevangenis ook inricht (of met oogluiking laat inrichten, zoals bovenstaand artikel suggereert), het blijft een gevangenis. En dat feit alleen al is genoeg om je als mens in het geval van Gaza zorgen over te maken. Collectieve straffen geven we zelfs op onze scholen niet meer - en als het toch gebeurt, spreken we er schande van. Maar als een staat het doet, is het blijkbaar een zaak van gezond verstand. Wel, dat gaat er bij mijn gezonde verstand niet in...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ Johan,
    De Geneefse Conventie geldt voor bezet gebied; Gaza is niet langer door Israel bezet, al beweren velen van wel. Volgens de Haagse Conventie houdt een bezetting de fysieke aanwezigheid van een andere (vijandige) macht in een bepaald gebied in, die daar het gezag uitoefent. In Gaza zijn geen Israelische soldaten aanwezig en wordt het gezag uitgeoefend door Hamas. Dat Israel zijn grenzen gesloten houdt met haar vijandig gezinde staten of entiteiten is voledig legitiem. De grens met Libanon of Syrië kom je ook niet zomaar over. Tijdens oorlogen zijn grenzen tussen elkaar vijandig gezinde staten doorgaans gesloten.
    In hoeverre is Israel moreel verantwoordelijk voor de bevolking van Gaza? In 1948 blokkeerden de Arabieren Jeruzalem. Konvooien met voedsel en water voor de uitgehongerde bevolking werden aangevallen, zelfs konvooien met medische hulp en gewonden werden aangevallen en uitgemoord. Israel laat daarentegen noodzakelijke humanitaire hulp naar Gaza wel door. Ik zie niet in waarom zij meer zou moeten doen.

    Hamas is als enige gezagsvoerder geheel verantwoordelijk voor de bevolking van Gaza en haar welbevinden. Als zij het belangrijk vindt dat de bevolking weer luxe goederen krijgt dan moet ze misschien Shalit vrijlaten en stoppen met de grootschalige wapensmokkel en het plannen van aanslagen. Ze zou Israel en de akkoorden die Israel en de PLO in het verleden hebben gesloten kunnen erkennen en op die basis een eenheidsregering met Fatah vormen. Dan is die blokkade gauw afgelopen.

    Overigens houdt ook Egypte haar grens met de Gazastrook gesloten, want ook zij is niet erg op Hamas gesteld. Maar dat zit je blijkbaar in het geheel niet dwars.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Johan,
    Wat zij zei, en verder:
    De Geneefse Conventie noch de morele plicht gebieden om naar vijandelijk gebied niet-noodzakelijke goederen door te laten. Bovendien betoogt "jouw kant" (om het maar even zo bout te stellen) voortdurend dat Hamas democratisch gekozen was, dus zo onschuldig is die bevolking van Gaza dan toch bepaald niet? Gaza is geen gevangenis met collectieve straffen, maar belegerd vijandig gebied, dat moge duidelijk zijn. Laat Hamas maar een vredesaanbod doen aan de "broeders van apen en zwijnen", dan is de belegering zo afgelopen.
    Dat neemt niet weg dat Israel mijns inziens best meer spullen door zou kunnen laten, zoals bouwmaterialen (evt. van hout of zo) en schoolboeken; waarom niet Israelisch-Arabische schoolboeken, of blieft men die in Gaza niet? De toekomst van Gaza oogt inderdaad niet bijster rooskleurig en zal dat met het huidige antisemitische haatzaaiersbewind ook niet worden, dus het is zaak dat zo snel mogelijk weg te krijgen daar.

    BeantwoordenVerwijderen