donderdag 1 augustus 2013

Max Pam over supermarktboycot Israelische nederzettingen

 

Een sterke column van Max Pam in de Volkskrant:

 

Jumbo, (...) is een echt rooms familiebedrijf, dat snel heel Nederland verovert.

Nu voelt het om de een of andere manier toch ongemakkelijk als roomsen een boycot beginnen tegen Israël. Ik heb dat ook met Dries van Agt. Die hoeft zijn zachte g maar tegen het oude volk in te zetten of ik ben ineens verschrikkelijk vóór die halvegare kolonisten. Daar komt bij dat onze Jumbo vol staat met producten uit landen met ongure regimes: honing uit Cuba, woksaus uit China, kruidenmix uit Marokko, en dan ben ik vast nog veel lekkernijen vergeten.

Bovendien rijdt die enorme Jumbovrachtauto, die dagelijks de straat blokkeert, misschien wel op brandstof uit Saoedi-Arabië, ook geen land waar vrijheden hoog in aanzien staan. Andere gebedshuizen dan die van de islam zijn er verboden en vrouwen mogen er niet autorijden. Kortom, boycot een supermarkt alleen producten uit Israël, dan zou zij terecht het verwijt van antisemitisme krijgen.

Wanneer over een boycot wordt nagedacht, vind ik het bijzonder onaangenaam dat een supermarkt de beslissing voor mij neemt. Wat de Jumbo betreft zou het erop neerkomen dat de keten wel de plofkip verkoopt, maar niet de sinaasappelen van Joodse kolonisten, zelfs niet als die biologisch geteeld zouden zijn.

Als consument neem ik liever dat soort beslissingen zelf. Ik koop geen plofkip, want ik ben bereid het dubbele voor een vrij rondspringende kip te betalen, maar de minder draagkrachtigen zullen blij zijn dat er nog zoiets als een plofkip bestaat. De plofkip schijnt, als het rekensommetje is gemaakt, ook nog minder belastend te zijn voor het milieu, dus waar hebben we het eigenlijk over?

Wie met zijn geweten boodschappen wil doen heeft het moeilijk: in talloze landen worden de mensenrechten grof geschonden, is het zeer de vraag of de boeren, arbeiders en andere betrokkenen een eerlijke prijs krijgen voor hun product en een fatsoenlijk loon met bijbehorende arbeidsvoorwaarden voor hun werk. Producten van ver belasten het milieu, veevoeder verdringt de zo noodzakelijke voedselproductie voor eigen consumptie, regenwoud moet wijken voor palmolie dat tegenwoordig voor van alles wordt gebruikt, en dan heb je nog dierproeven, de bio-industrie, genetisch gemanipuleerde gewassen, pesticiden etc. etc. etc.

 

Maar er is nu een oplossing: laat al dat soort lastige dilemma's voor wat ze zijn, maar koop daarvoor in de plaats niks uit Israel. Wat uit Israel komt kan immers, zo leert de anti-Israellobby ons, zomaar uit een illegale nederzetting komen, en die zijn de grootste bedreiging voor de wereldvrede. Vergeet dus al de lijstjes van de dierenbescherming, Vegetariërsbond, Schone Klerencampagne, Fair Trade, etc. etc. en let nog maar op een ding. Kun je lekker bijna alles blijven eten en tegelijkertijd je geweten zuiver houden!

 

RP

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten