woensdag 8 mei 2013

De talibanisering van de Gazastrook (Trouw / EoZ)

 

Een goed artikel in Trouw over de ‘talibanisering van Gaza’. Men heeft hier al een paar keer over geschreven, terwijl dit door bijvoorbeeld de NOS volledig lijkt te worden genegeerd. De nieuwste ontwikkeling wat dit betreft is het verbod op gemengd onderwijs vanaf het negende jaar. Ook mogen mannelijke docenten geen les meer geven aan meisjes.

Eerder dit jaar had Hamas een "deugdencampagne" gelanceerd, gericht op de verspreiding van de sharia en de bestrijding van "westerse kleding en westers gedrag". Vrouwen mogen niet langer achter op de motorfiets, ze mogen geen waterpijp roken in het openbaar en koppels op straat werden ondervraagd door de veiligheidsdiensten van Hamas.

Mannelijke kappers mogen niet langer vrouwen kappen. Vrouwelijke atleten mochten niet meedoen aan een marathon van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), waarop de organisatie de wedstrijd afgelastte en naar Ramallah verplaatste.

Op de Westelijke Jordaanoever bestaat geen wet die jongens en meisjes van elkaar scheidt op school. Niettemin is er, op enkele private en christelijke scholen na, overal gendersegregatie op de middelbare school. Maar de keuzemogelijkheid is belangrijk voor veel Palestijnen en de manier waarop Hamas bij wet vastlegt hoe je een goede moslim moet zijn, wordt gezien als het doordrukken van de politieke agenda van de islamistische organisatie.

Het is goed dat dit onder de aandacht wordt gebracht. Volgens Palestijnen op de Westoever zijn de meeste Gazanen hier allerminst blij mee, maar Hamas is nou eenmaal geen democratische beweging die straks in verkiezingen moet concurreren met andere partijen. Toen zij de verkiezingen won in 2006 werd dit door velen als de vrije democratische keuze van de meerderheid van de bevolking gezien, en als argument gebruikt om deelname van Hamas aan het vredesproces te bepleiten. Ondertussen werden andersdenkenden en andersgelovigen vanaf het begin monddood gemaakt en tegengewerkt, maar daar sloot men in het Westen graag de ogen voor. Nu er al 7 jaar geen verkiezingen zijn geweest en het er niet naar uitziet dat die binnenkort worden gehouden, en bovendien de maatregelen in Gaza steeds repressiever worden, valt deze realiteit moeilijk meer te ontkennen.

 

Lees het hele artikel van Trouw hier .

 

RP

-------------

 

Confirmation that Hamas is considering imposing strict Sharia on Gaza

http://elderofziyon.blogspot.nl/2013/05/confirmation-that-hamas-is-considering.html

 

Last week I quoted the anti-Hamas Palestine Press Agency as saying that Hamas was considering passing a new penal code in Gaza, based on Islamic Sharia law, that would impose (among other penalties) chopping off the hands of thieves.

This has been confirmed by an article in Al Hayat, where they mention other laws that would go with it, such as the death penalty for adultery, administering lashes for drinking, gambling or "verbal abuse," and the lowering of the age of marriage for girls to 10 years old.

The article notes that there is disagreement within Hamas itself whether this penal code should be approved, with some saying that it should not and others saying that alternative punishments like jail time instead of flogging might be more appropriate.

So far, human rights organizations are silent.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten