woensdag 13 maart 2013

Oorlogsverklaring Israël aan adres Nederland

 

De kop is erg zwaar aangezet, maar verder is dit een redelijk stuk dat ook de Israelische bezwaren toelicht.

"Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie'', zegt woordvoerder Yigal Palmor.

 

Dat klopt. Er zijn veel landen die de mensenrechten op grote schaal schenden en er zijn veel producten die met kinderarbeid en onder mensonterende omstandigheden gemaakt worden. Ik zou bijvoorbeeld graag zien dat op spijkerbroeken komt te staan wanneer zij met chemische stoffen worden gekleurd en gebleekt zonder dat de werknemers daarvoor beschermende kleding dragen en er afdoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Een tijdje terug zag ik hierover een reportage op Canvas. Tieners werken in landen als Bangladesh en India 12 uur achter elkaar in bedompte gebouwtjes in het vreselijkste gif en worden daarvan meestal binnen tien jaar ernstig ziek. Ook de naaisters krijgen vaak onderbetaald voor lange dagen, en in een reportage op Een Vandaag werd zelfs gemeld dat bij een brand men eerst de kleding voor de Westerse markt in veiligheid moest brengen. De naaisters kwamen vervolgens om. Ik zou het erg graag op het label van de kleding bij H&M, C&A, Zeeman en V&D zien wanneer men geen fatsoenlijke werkomstandigheden kan garanderen. Verplichte etikettering dus, want vrijwillig gaat dat niet lukken. Dit geldt voor wel meer producten, want tegenwoordig komt zowat alles uit China en andere lage lonen landen waar men het met de arbeidsomstandigheden niet zo nauw neemt. In plaats van symboolpolitiek gericht op de enige Joodse staat, kan men beter werkelijke misstanden gaan aanpakken als men de mensenrechten zo hoog in het vaandel heeft.  

 

RP

------------ 

 

'Jodenster' op producten

Door: DeOndernemer 
Gepubliceerd: vrijdag 8 maart 2013 15:25
Update: vrijdag 8 maart 2013 15:34

Israël is woedend over het Nederlandse voornemen om producten uit de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever van een speciaal label te voorzien. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het in een verklaring tegenover het ANP zuivere discriminatie.

"Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie'', zegt woordvoerder Yigal Palmor.

Ook de Israëlische vicepremier Eli Yishai veroordeelde het Nederlandse plan in scherpe bewoordingen. "Het is vreemd dat Nederland geen stappen onderneemt om Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog alles hebben verloren volledig te compenseren, maar het wel nodig vindt Joodse producten van een stempel te voorzien", zei hij vrijdag tegen de Israëlische krant Yedioth Aharonot.

Wijn, voedsel, cosmetica

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bevestigde vrijdag dat in Nederlandse supermarkten op producten als wijnen, voedsel en cosmetica uit Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever een correct label moet zitten. Duidelijk moet zijn dat deze producten uit bezet gebied komen en niet uit Israël. Hij wil dat geen sanctie noemen, maar spreekt van voorlichting.

Onrechtmatig

Timmermans vindt dat de producten het label 'uit Israël' niet verdienen. Volgens hem hebben Nederlandse consumenten het recht om te weten waar producten vandaan komen. ,,En als op producten uit de nederzettingen staat dat ze uit Israël komen, klopt dat gewoon niet met het internationaal recht."

Boycot

Israël waarschuwt voor verdere onvoorziene gevolgen. "Mensen in de supermarkt zien dit als een waarschuwing van hun regering tegen Israël. Dat creëert een gevaarlijk eenzijdig beeld van ons land. Deze maatregel werkt zo bewegingen in de hand die een totale boycot van Israël nastreven. Terwijl de landen van de Europese Unie zeggen juist tegen een boycot van Israël te zijn", meldt Palmor.

Koerswijziging of afgedwongen?

"Het is nog te vroeg om te beoordelen of dit een specifieke Nederlandse koerswijziging is, of nieuw beleid dat vanuit de Europese Unie wordt afgedwongen", zegt Palmor. "Maar Israël gaat dit aankaarten op alle niveaus. Dit is onacceptabel."

Timmermans benadrukt dat ook andere landen in Europa zo'n systeem hebben. Hij streeft naar afspraken hierover in Europees verband. Eerder heeft EU-buitenlandchef Ashton daar ook al op aangedrongen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten