donderdag 31 januari 2013

Palestijnse boeren op Israelische landbouwexpo

 
Netanyahu's beleid t.o.v. de Palestijnen was om geen haast te maken met een tweestatenoplossing maar eerst de Palestijnse economie op de Westbank te versterken, en toeval of niet, die groeide behoorlijk in de laatste jaren. Zelfs met de Gazastrook gaat het tussen de desastreuze geweldsescalaties door de laatste paar jaar wat beter.
 
Zie ook: #BDSFail: boeren uit Gaza bezoeken Israel en exporteren naar Europa
 
_________________
 
Palestijnse boeren op Israelische landbouwexpo

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Palestijnse-boeren-op-Israelische-landbouwexpo.html

WO 30-01-2013 

 

Zo'n dertig boeren uit de Gazastrook bezochten deze maand op uitnodiging van de organisatoren de grote Israelische landbouwexpositie in de Westelijke Negev. De Gazanen verbouwen aardbeien, tomaten en bloemen. De expositie toont nieuwe technieken, bijvoorbeeld om goede opbrengsten te krijgen met weinig water.

Gazaanse boeren exporteren al langer naar Europa; vorige maand werden er 200 ton aarbeien verscheept, 130 ton tomaten en ruim 100 miljoen bloemen. Gazaanse en Israelishe boeren maakten onlangs afspraken die de verpakking en export van deze producten moeten versnellen en beide partijen zijn tevreden over de samenwerking. 

 

Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hebben al jaren zelf een stand op Israelische landbouwexposities (zie het filmpje onderaan dit bericht). Deze boeren produceren vooral olijfolie, maar de meest bijzondere Palestijnse exposant is het enige Palestijnse biermerk, Taybe. Op de Westbank mogen veel islamitische inwoners om religieuze redenen geen alcohol drinken. Taibe is echter een christelijk plaatsje en de inwoners mogen dus bier produceren en drinken.   

 

De geschiedenis van dit bier is nauw verweven met de Palestijns-Israelische betrekkingen, memoreerde een Israelische blogger bij de expo van vorig jaar. Voor 2000 werd het verkocht aan settlers op de Westelijke Jordaanoever en aan Israelische soldaten en was het zelfs kosher, compleet met rabbinale goedkeuring. Maar na de intifada werd het steeds moeilijker voor het rabbinaat om zijn controleurs naar de brouwelijk te sturen en het merk raakte zijn certificaat kwijt. "Maar de ingrediënten zijn nog net zo kosher", vertelde brouwer Madees Khoury aan TIME.Ook de reclameslogans van het bier weerspiegelen deze ontwikkeling. In Ramallah hangen posters met: 'Drink Palestijns — Proef de Revolutie'. Maar aan Westers publiek houdt de brouwerij het op: 'Drink op Vrede' (klik de afbeeldingen voor een vergroting).

Het bezoek van de Gazaanse boeren, op uitnodiging van de Israelische organisatie, was echter nieuw en lijkt een teken van voorzichtige economische normalisering.
Lees hier over de onlangs opgezette Israelisch-Gazaanse exportsamenwerking.
 

In 2011 exposeerden voor het eerst 400 Palestijnse boeren van de Westbank hun waren op een Israelische landbouwbeurs.

 

(zie CIDI website voor de video)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten