donderdag 1 november 2012

De escalatie rond de Gazastrook

 

Wat de Nederlandse media natuurlijk weer ontging is dat Israel slechts terroristen, strijders, of militanten heeft gedood in haar reactie op de inmiddels zo’n honderd raketten die de laatste weken zijn afgevuurd op Israel. Hamas van haar kant mikt welbewust op Israelische burgers, en het is o.a. aan de goede Israelische veiligheidsmaatregelen te danken dat er zo zelden doden vallen aan Israelische kant. Er zijn overigens wel een aantal gewonden gevallen. Bovendien worden de raketten veelal vanuit dichtbevolkt gebied afgevuurd, wat de kans op burgerslachtoffers aan Palestijnse kant vergroot. 

 

RP

----------- 

 

Escalatie rond Gazastrook

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Escalatie-rond-Gazastrook.html

MA 29-10-2012

 

Ondanks een donderdagavond uitgeroepen staakt het vuren, bleef de al Qassambrigade - de militaire vleugel van Hamas – dit hele weekend raketten afschieten op Zuid-Israel en bleef de Israelische luchtmacht tegenaanvallen uitvoeren. Zaterdag werden er minstens zeven raketten, waaronder Grads, gericht op Beersheva. Volgens onbevestigde commentaren ging het om een aanval op de kerninstallatie in het nabijgelegen Dimona. Vanmorgen voerde de Israelische luchtmacht (IAF) tegenaanvallen uit.

 

Een Israelische legerwoordvoerder liet maandag weten dat bij een luchtaanval deze ochtend twee terreurdoelen en een raketinstallatie zijn getroffen. Sinds zondagavond zijn er ongeveer 20 raketten op het Zuiden van Israel terecht gekomen. Zondag werd een Hamaslid gedood bij een andere militaire actie in de Gazastrook en raakte een tweede gewond, terwijl zij volgens het leger bezig waren met het voorbereiden van een raketaanval. 

 

Hamas en Israel waren vorige week donderdag nog een wapenstilstand overeen gekomen na bemiddeling van Egypte. In korte tijd waren door raketbeschietingen aan Israelische zijde vijf mensen gewond geraakt en door daaropvolgende luchtaanvallen kwamen zes Hamasleden om. Er waren toen in korte tijd ruim 79 raketten afgevuurd op Zuid-Israel.

 

De Israelische premier Benyamin Netanyahu en minister van defensie Ehud Barak beloofden woensdag, voor de wapenstilstand, tijdens een tour door het zuiden van Israel de huizen in de buurt van Gaza zo snel mogelijk te versterken. Daarvoor was het plan al goedgekeurd, maar er was geen budget toegezegd. Het gaat om 1700 huizen in een strook van 4.5 tot 7 km langs de grens met de Gazastrook. Het ministerie van Defensie wilde dat een deel van de kosten – 77 miljoen sjekel ofwel zo’n 15,4 miljoen euro – uit het budget van andere ministeries zou worden gehaald.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten