zondag 17 juni 2012

"Nederzettingen meest urgente probleem M-O"

 

Terwijl in Syrië dagelijks burgers op wrede manier worden gedood, gemarteld en seksueel misbruikt, noemt EU buitenland vertegenwoordiger Catharine Ashton de nederzettingen het meest urgente probleem in het Midden-Oosten, en de vergadering van het EU parlement over het Midden-Oosten ging dan ook vooral daarover. Ik heb er vaker op gewezen dat juist deze visie, en extreme focus op Israel en (vermeend) Israelisch onrecht en wanbeleid, het probleem in stand houdt en een oplossing in de weg staat. Als je even goed nadenkt is het natuurlijk niet vol te houden dat alleen het bouwen in de nederzettingen (wat meestal binnen de bestaande nederzettingen gebeurt) een enorm probleem is en alle rest daar een afgeleide van is, en vanzelf zal verdwijnen wanneer de nederzettingen worden ontruimd. Hoe je ook over de nederzettingen denkt, en hoezeer je dit beleid ook afkeurt, dat is gewoon niet vol te houden. Ashton diskwalificeert zich met dergelijke uitspraken en laat zien zich meer door emoties en vooroordelen te laten leiden dan door pragmatisme en kennis van zaken.

 

--------------

 

"Nederzettingen meest urgente probleem M-O" 

http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=29365
15-06-2012

 

Catherine Ashton, de EU buitenland vertegenwoordiger, heeft de “nederzettingen” op de Westelijke Jordaanoever het meest “urgente” probleem in het Midden-Oosten genoemd.

Ashton is van mening dat de massaslachtingen in Syrië en de situatie in Iran de regio minder destabiliseren dan de groei van de Joodse nederzettingen.

Deze week had in Straatsburg een zitting plaats van het Europese Parlement over de situatie in het Midden-Oosten. Het EP besprak hier het verschil van mening tussen Israel en de PA over de soevereiniteit van de Westelijke Jordaanoever. De EU blijft dit geschil met grote interesse volgen en ziet dit probleem als een prioriteit. Zaken die minder urgent bleken tijdens de vergadering waren de ontwikkelingen rondom het nucleaire programma van Iran en de massaslachtingen van het Assad regime in Syrië. De mensenrechten situatie in Iran werd tijdens de vergadering niet eens ter sprake gebracht.

Ashton is van mening dat de Israelische soevereiniteit over Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever niet geldig is. Zij is een voorstander om de lijnen van voor de Zesdaagse oorlog in 1967 als uitgangspunt te nemen. Toch gaf zij aan dat Jeruzalem gedeeld zou moeten worden als onderdeel van een tweestatenoplossing. Ook veroordeelde zij de recente aanslagen op Israel vanuit Gaza maar Ashton bleef in haar betoog vooral hameren op “illegale uitbreiding van nederzettingen”. Na de prioriteit gelegd te hebben bij de nederzettingen, ging zij kort in op het “misselijkmakende” geweld van het Syrische regime. Ashton gaf aan dat zij voor dit probleem de voorkeur heeft om dit op te lossen via diplomatieke weg.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten