maandag 25 juni 2012

Nederlandse media zetten Israel als agressor neer

 

In diverse Nederlandse media werd gemeld dat Israel zaterdag twee Palestijnen doodde, en dat een kind van zes werd getroffen. In sommige berichten leek het dus om in totaal drie doden te gaan, in andere leek het kind van zes een van de twee doden, die vaak al in de kop werden vermeld. Zo kopt de NRC 'opnieuw twee doden in Gaza' en meldt vervolgens:

Bij nieuwe luchtaanvallen van het Israëlische leger in Gaza zijn vandaag volgens Palestijnse bronnen opnieuw twee Palestijnen gedood. Hamas, dat afgelopen week een staakt-het-vuren afkondigde, dreigt intussen de eigen raketaanvallen op Israël te hervatten.

Palestijnse bronnen van persbureau AFP zeiden vanmiddag dat een 25-jarige Palestijn werd gedood bij een nieuwe luchtaanval. Eerder vanochtend vond ook een zesjarig jongetje de dood in Khan Yunis, in het noorden van Gaza.

 

Pas in de vierde alinea wordt de oorzaak van deze luchtaanvallen vermeld:

Israël blijft luchtaanvallen uitvoeren in Gaza omdat er raketten blijven neerkomen in bewoonde gebieden in zuid-Israël. 

 

Men meldt wel dat het Israelische leger ontkent de zesjarige jongen te hebben gedood.

Volgens de Jerusalem Post zijn er twee Palestijnen gedood, buiten het jongetje dat door eigen vuur zou zijn omgekomen. De JP geeft ook aan waarom Israel deze Palestijnen doodde:

Also Saturday, the IAF carried out an air strike against Palestinians spotted preparing to launch rockets into Israel. Two Palestinians were killed, raising the death tally to 14.

 

Het ging dus om strijders, die raketten op Israel wilden afvuren. Geen enkel medium gaf aan dat het om strijders ging en Israel dus in zelfverdediging handelde. Overal werd slechts van 'Palestijnen' gesproken.

Nu.nl maakt het wel heel bont door Israel direct verantwoordelijk te houden voor de dood van het jongetje:

GAZA STAD - Door luchtaanvallen zaterdag op doelen in de Gazastrook zijn minstens drie Palestijnen om het leven gekomen onder wie een kind en een tiener. Dat hebben Palestijnse medici laten weten.

 

De Israelische ontkenning wordt wel gemeld, maar men is er blijkbaar al rotsvast van overtuigd dat dat niet klopt. Dat ook tieners al ingezet worden bij het afvuren van raketten weet men bij Nu.nl natuurlijk ook niet.

Overigens maakt ook de Libelle het bont, door te stellen dat er 'tientallen' doden zijn gevallen afgelopen week, terwijl het er dus maar 14 waren.

 

Het Israelische leger is een betrouwbaarder bron gebleken dan Hamas, of Palestijnse medische bronnen, die Israel voor de dood van het jongetje verantwoordelijk hielden. Tijdens de Gaza oorlog bleek Hamas, zoals zij zelf later toegaf, vaak doden als burgers naar buiten te hebben gebracht terwijl het om eigen strijders ging. Men wilde namelijk tijdens de gevechten niet toegeven hoe hard men werd getroffen door Israel, en liever de mythe in leven houden dat Israel ineffectief was in haar strijd tegen Hamas en vooral onschuldige burgers trof. Een mythe die in het westen gretig werd geslikt. Wanneer Israel niet weet of het een onschuldige Palestijn heeft gedood, zegt men doorgaans een onderzoek in te stellen. Dit gebeurde bijvoorbeeld na de dood van Mohammed Al Dura, het 12 jarige jongetje dat in 2002 in de armen van zijn vader stierf, zogenaamd door Israelisch vuur. Nader onderzoek heeft echter uitgewezen dat dat zeer onwaarschijnlijk is. Desondanks nam Israel in eerste instantie min of meer de schuld op zich. Het is bij mijn weten nog nooit voorgekomen dat Israel ontkende een Palestijn te hebben gedood terwijl dat wel juist bleek te zijn. De media zouden de ontkenning van Israel dan ook zeer serieus moeten nemen, en niet als een waarschijnlijke leugen af moeten doen.

 

Wat verder opviel was de enorme aandacht voor een volkomen fictief staakt het vuren. Hamas kondigde aan zich aan een staakt het vuren te willen houden mits Israel dat ook deed, maar nog dezelfde dag werden raketten afgevuurd. Israel heeft weinig aan een staakt het vuren wanneer het zelf continu wordt bestookt met raketten – inmiddels meer dan 150 binnen een week. Wanneer Hamas het meent had het Israel 24 of 48 uur kunnen geven waarbinnen niet wordt geschoten – ook niet door andere groeperingen. Dan was er sprake geweest van een serieus voorstel. Overigens heeft Israel in eerste instantie ook vooral niet-Hamas doeleinden bestookt, en zich geconcentreerd op groeperingen als de Islamitische Jihad. Dat de media het nu brachten alsof Israel een staakt het vuren schond is dan ook een gotspe, maar verbazen doet het inmiddels niet meer echt. Voor goede berichtgeving over wat er gaande is en waarom moeten ze, zo blijkt maar weer, niet bij de Nederlandse media zijn. 

 

RP

--------- 

 

PalArabs blame Israel for another child they killed

http://elderofziyon.blogspot.nl/2012/06/palarabs-blame-israel-for-another-child.html

 

WAFA yesterday reported:

 

A 5-year-old child was killed Saturday when Israeli jets fired a missile at a playground near Khan Younis, south of the Gaza Strip, according to initial reports.

 

There was a huge funeral for the boy, complete with articles about how his little brother won't have anyone to play with anymore and how journalists cried.

The only problem is that this story, like the one of the toddler supposedly killed early last week, is a lie. 

As Arutz-7 reports:

 

IDF officials later revealed the story as a lie. There was no Israeli airstrike in the region in which the child was killed, they asserted.

The IDF spokesperson tweeted:

 

My info is that the explosion caused the death of the pales child today was because of an ordnance belonging to one of the terror groups

 

As with last time, Ma'an reported Israel's denial in English but not in Arabic. I could not find any reports in Arabic quoting Israeli officials, even for major wire services in Arabic. 

Meanwhile, GANSO seems to report of one Gazan being killed by a misfired rocket. In its SMS roundup of Saturday night and Sunday morning attacks, it says:

 

MU, 24 JUN: since 1800hrs yesterday, Pal. ops. fired 19 HMRs, 2 Grads and 6 Mortars toward the Green Line. 1 Pal. fatality and 2 injuries reported. IF fired 2 tank shells; neither explode. IF conducted 4 airstrikes. 2 fatalities and 10 injuries reported. Updates to follow as received.

 

The message is that 1 Palestinian Arab was killed because of a misfired rocket. (HMR is "home made rocket.") 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten