donderdag 28 juni 2012

Herdenk bij de Olympische Spelen de slachtoffers van München

 

We hadden er eerder over bericht, en nu schijnen steeds meer landen aan te dringen op een minuut stilte voor de Israelische slachtoffers tijdens de spelen in Munchen in 1972, waaronder Duitsland, België en Australië. Het zou mooi zijn als ook Nederland deze oproep zou steunen. 

 

RP

--------- 

 

PERSBERICHT CIDI: Herdenk bij de Olympische Spelen de slachtoffers van München

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/PERSBERICHT-CIDI--herdenk-bij-de-Olympische-Spelen-de-slachtoffers-van-Mnchen.html

WO 27-06-2012 

 

CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel) heeft er vandaag bij de voorzitter van NOC-NSF, André Bolhuis, en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten op aangedrongen alles in het werk te stellen om de slachtoffers van de Olympische Spelen in München met een minuut stilte tijdens de openingsceremonie van de komende Spelen te Londen te herdenken. Het is dan 40 jaar en 10 spelen geleden dat 11 Israelische sportlieden en één Duitse militair werden gedood bij een Palestijnse terreuractie. 

 

Nabestaanden van de slachtoffers in München, onder wie de Nederlandse journaliste Ankie Spitzer, hebben het Internationale Olympisch Comité gevraagd tijdens de opening van deze dertigste Spelen één minuut stilte te houden. De voorzitter van het IOC, de heer Rogge, heeft dit geweigerd. Enkele dagen geleden nam de Senaat van de gemeente Londen echter met algemene stemmen een motie aan waarin werd aangedrongen om de minuut stilte tijdens de opening toch in acht te nemen. 

 

Tijdens de twintigste Spelen, die van München in 1972, werd het Israëlische sportteam op 5 september overvallen en gegijzeld door Palestijnse terroristen. Bij de bevrijdingsactie vonden elf atleten en één lid van het Duitse bevrijdingsteam de dood. Het was een unieke tragedie in de sportwereld die nooit eerder was voorgekomen. 

 

In het schrijven aan Bolhuis en de staatssecretaris zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniel: "Het is prachtig dat er in Londen zoveel mensen uit zoveel landen in vrede hun krachten zullen meten, maar daar hoort ook het besef bij dat dit wel eens anders is geweest. Stilstaan bij de tragedie van München is niet alleen een uiting van respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook een manier waarop we de geest van de Olympische Spelen beter tot ons kunnen laten doordringen, namelijk het bouwen aan een vreedzame en betere wereld, waarin wederzijds begrip, vriendschap, solidariteit en sportiviteit kernwaarden zijn." 

 

CIDI doet een dringend beroep op Bolhuis en de staatssecretaris hun invloed bij het Internationale Olympisch Comité aan te wenden om terug te komen op zijn eerdere besluit. CIDI heeft inmiddels vernomen dat ook leden van de Tweede Kamer aandacht aan deze kwestie zullen besteden. 

 

Zie ook: Respect tonen voor de 11 van München. Teken de petitie!

Directe link naar petitie

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten