Terroristenleider Nasrallah van Hezbollah presenteert zich als heuse democraat, en Assange lijkt het voor zoete koek te slikken, als je de weergave van het interview hieronder mag geloven. Gezellig samen keuvelen over het gewetenloze imperialisme van de VS en Israel: een gemeenschappelijke vijand, dat schept een band...
Wouter
__________________
Assanges interviewdebuut met Hezbollahleider: de VS laten onze stem niet horen
Heleen van Lier − 17/04/12, 14:39
In de eerste uitzending van de talkshow van WikiLeaks-voorman Julian Assange is Hezbollah-leider Sayyid Nasrallah geïnterviewd. Het was het eerste interview in zes jaar tijd voor de leider van de terroristische organisatie. De Russische zender RT Television, de Engelstalige spreekbuis van het Kremlin, zond het interview uit.
Het gesprek werd in Groot-Brittannië opgenomen, op de plek waar Assange onder huisarrest staat. Nasrallah bevond zich elders, op een geheime locatie.
Assange wil met zijn interviewreeks controversiële personen aan het woord laten, die in de mainstream media 'niet gehoord worden'.
Syrië
Nasrallah onthult in het interview dat Hezbollah er bij de Syrische oppositie op heeft aangedrongen in gesprek te treden met het regime van president Bashar al-Assad. Volgens hem weigerde de oppositie dit te doen.
Nasrallah: 'Verschillende landen bewapenen de rebellen, terwijl al-Qaida druk bezig is van het land een slagveld te maken. Zonder dialoog is een burgeroorlog het enige alternatief. En dat is precies wat de Verenigde Staten en Israël willen.'
De Hezbollah-leider zegt Assad te steunen 'zoals Syrië ook Libanon ondersteunde in haar strijd tegen de onderdrukking van Israël en de Verenigde Staten.' Ook roemt Nasrallah het volhardingsvermogen van Assad in het verzet tegen deze grootmachten.
Hezbollah is een sjiitische organisatie en Assad is een alawiet, een zijstroming van het sjiitische geloof. De Syrische rebellen zijn grotendeels soennieten.
Terrorist
Nasrallah wordt in de VS, Israël, Canada en Nederland als terrorist beschouwd maar ziet zichzelf als een vrijheidsstrijder. Volgens de AIVD maakt Hezbollah zich direct en indirect schuldig aan terroristische daden.
In veel landen wordt alleen de militaire tak van de organisatie als terroristisch aangemerkt. Nederland maakt hier als één van de weinige landen geen onderscheid in, omdat er volgens de AIVD aanwijzingen zijn dat de de politieke en de militaire takken worden aangestuurd door één overkoepelende raad.
Assange sprak verder met Nasrallah over zijn jeugd in een arme wijk in Beiroet, waar Palestijnen, Moslims en Christenen woonden. 'Die ervaringen hebben mij gevormd als mens', zei Nasrallah.
Ook vroeg Assange de Hezbollah-leider naar zijn visie op de toekomst, wanneer hij de strijdbijl met Israël zou begraven. 'Israël is een illegale staat. Het land behoort aan de Palestijnen toe. Het maakt niet uit hoeveel tijd daar overheen is gegaan, het blijft immoreel en onwettig om iemand zijn huis af te pakken. We willen niemand vermoorden, maar we willen gerechtigheid. De enige gerechtigheid is een eenstaatsoplossing. Een democratische staat waar geloven naast elkaar in vrede leven. Niets minder zou legaal of rechtvaardig zijn', zegt Nasrallah.
Assange liet het niet na uit te halen naar de Verenigde Staten. Asssange: 'Waarom blokkeren de Verenigde Staten, die zich voordoen als een bastion van het vrije woord, uw internationale medianetwerk? Waarom zijn ze er zo bang voor?' Nasrallah: 'Ze willen de bevolking wijsmaken dat wij een gevaarlijke terroristische organisatie zijn, maar laten onze stem niet horen. Wij worden van allerlei zaken beschuldigd, maar krijgen niet eens het basisrecht onszelf te verdedigen.'
Niet accuraat
Volgens RT Television wordt het programma een serie van tien interviews met 'politieke sleutelfiguren, denkers en revolutionairen - mensen die volgens Assange de politieke agenda van de toekomst zullen vormgeven'. Over zijn keuze voor het uitzenden op RT zegt Assange: 'Veel dingen die wij (van Wikileaks - red.) hebben geprobeerd te rapporteren, zijn niet accuraat overgenomen door de gangbare pers. Er zijn veel gunstige uitzonderingen, maar als we kijken naar de internationale netwerken, zijn er maar twee die het noemen waard zijn, en dat zijn RT en Al Jazeera.'
Zijn detentie is volgens Assange een extra 'troefkaart' om als journalist te debuteren. 'Interessante en belangrijke mensen laten nu een kant van zichzelf zien die we niet kennen, omdat ze niet met een gewone interviewer van doen hebben, maar met iemand die onder huisarrest staat, en die politieke problemen heeft waarmee ze sympathiseren.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten