woensdag 18 april 2012

Acht leden van 'flytilla' Israel ook in hongerstaking

 

Een groot aantal Palestijnse gevangenen is vandaag een hongerstaking begonnen. Het is vandaag zogenaamde 'gevangenendag' een dag van solidariteit met de Palestijnen in Israelische gevangenissen. Deze gevangenen worden als helden beschouwd, ook wanneer zij vastzitten voor dodelijke aanslagen op Israelische burgers of het vermoorden van onschuldige kinderen. De gevangenen eisen onder andere meer televisiekanalen maar ook een einde aan de zogenaamde administratieve detentie, waarbij ze tot maximaal een half jaar zonder proces kunnen worden vastgehouden, en overplaatsing van Palestijnse leiders van de isolatiecel naar de gewone afdeling. In het verleden zijn meermaals aanslagen beraamd vanuit de gevangenis. 

 

RP

---------

 

Acht leden van 'flytilla' ook in hongerstaking

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Acht-leden-van-flytilla-ook-in-hongerstaking.html

DI 17-04-2012 

 

Afgelopen zondag hebben veel pro-Palestijnse activisten een poging gewaagd om de luchthaven Ben Gurion in Israel te bereiken. Waarschijnlijk zijn drie activisten door de mazen van het net van de beveiliging geglipt. Tientallen activisten werden door de beveiliging opgevangen en direct teruggestuurd naar het land van herkomst. Ongeveer dertig activisten werden naar de Givon gevangenis in Ramle gebracht in afwachting van hun terugvlucht. Acht van hen hebben zich nu aangesloten bij de hongerstaking van Palestijnse gevangenen.

 

Vanochtend hebben 2.300 Palestijnen in Israelische gevangenissen hun ontbijt geweigerd en ongeveer 1.200 van hen hebben uitgesproken in hongerstaking te gaan. De Israelische Gevangenis Dienst treft nu maatregelen om bepaalde privileges, van deze Palestijnen die om veiligheidsreden vastzitten, in te perken. De hongerstakers krijgen nu bijval van acht vrouwelijke 'flytilla' activisten die in afwachting van hun uitzetting in de Givon gevangenis verblijven. De vrouwen hebben aangegeven uit 'solidariteit met de Palestijnen' voedsel te weigeren. De hongerstaking van de Palestijnse gevangen is vandaag begonnen met het weigeren van voedsel omdat het vandaag de 'Dag van de Palestijnse Gevangene' is. De gevangenen eisen meer privileges, onder andere de beschikking over meer televisie kanalen en toegang tot educatie. De hongerstakers eisen ook dat hun leiders vanuit de isolatiecel naar de normale afdeling worden overgeplaatst.

 

De Gevangenis Dienst gaat ervan uit dat de meeste van de gevangen hun hongerstaking op woensdag zullen beëindigen. De Gevangenis Dienst hanteert bij een hongerstaking de regel dat zij pas zullen ingrijpen na een dag. De hongerstaker zal dan veel van zijn privileges verliezen, waaronder zijn televisie, radio en kookgerei. De Gevangenis Dienst stelt bij het langer dan een dag aanhouden van een hongerstaking een team samen welke contact onderhoud met de leiders van de protesterende gevangenen. De leiders van het Palestijnse gevangen protest hebben aangegeven dat deze hongerstaking de ergste van de afgelopen decennia zal worden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten