dinsdag 6 september 2011

VN-rapport Palmer comité: Gaza-blokkade legaal

 

Hieronder de reactie van het CIDI op het Palmer rapport, dat Israel, maar ook Turkije de doden aanrekent, en de Gaza blokkade en het ingrijpen op zich nochtans legaal verklaard. Citaat uit het rapport:

 

It is clear to the Panel that preparations were made by some of the passengers on the Mavi Marmara well in advance to violently resist any boarding attempt. The description given in the Israeli report is consistent with passenger testimonies to the Turkish investigation that describe cutting iron bars from the guard rails of the ship, opening fire hoses, donning life or bullet proof vests and gas masks, and assuming preagreed positions in anticipation of an attack. Witness reports also describe doctors and medical personnel coordinating before the boarding in anticipation of casualties. Furthermore, video footage shows passengers wearing gas masks, life or bullet proof vests, and carrying metal bars, slingshots, chains and staves. That information supports the accounts of violence given by IDF personnel to the Israeli investigation.

The Panel accepts, therefore, that soldiers landing from the first helicopter faced significant, organized and violent resistance from a group of passengers when they descended onto the Mavi Marmara. Material before the Panel confirms that this group was armed with iron bars, staves, chains, and slingshots, and there is some indication that they also used knives. Firearms were taken from IDF personnel and passengers disabled at least one by removing the ammunition from it. Two soldiers received gunshot wounds. There is some reason to believe that they may have been shot by passengers, although the Panel is not able to conclusively establish how the gunshot wounds were caused. Nevertheless, seven other soldiers were wounded by passengers, some seriously.

Both reports concur that three soldiers were overpowered by the passengers as they descended from the first helicopter and were taken below the deck of the vessel.The Panel is not persuaded that claims that the three were taken below merely to receive medical assistance are plausible, although it accepts that once below deck other passengers intervened to protect them and ensure that assistance was provided. It is established to the Panel's satisfaction that the three soldiers in question were captured, mistreated and placed at risk during the incident. In the face of such a response, the IDF personnel involved in the operation needed to take action for their own protection and that of the other soldiers.  

 

 

Opvallend overigens dat anti-Israel activisten nu opeens de VN ervan beschuldigen niet objectief te zijn of onder de knoet van de Israellobby te zitten terwijl ze er Israel altijd zo graag van beschuldigen VN resoluties  en rapporten  naast zich neer te leggen....

 

RP

------------- 

 

VN-rapport: Gaza-blokkade legaal

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Palmer-rapport-Gaza-blokkade-legaal.html

MA 05-09-2011 

 

Vorige week kwam eindelijk het langverwachte VN-rapport van de commissie-Palmer uit over de Gaza Flotilla van 2010. De belangrijkste conclusie: de Gaza-blokkade die door Israel in stand wordt gehouden, is legaal. Het rapport heeft al meteen geleid tot woedende reacties in Turkije: de Israelische ambassadeur is weggestuurd uit Ankara. 

 

Naast de legitimiteit van de blokkade, zijn er nog een aantal punten uit het meer dan honderd pagina's tellende rapport van belang. Zo stelt het rapport dat de activisten aan boord van de Mavi Marmara geweld uitlokten en dat de soldaten van het Israelische leger zich daartegen verdedigden. Wel gebruikte het leger daarbij teveel geweld, concludeert het rapport. Ook zegt het rapport dat er geen humanitaire crisis is in Gaza en dat hulpgoederen voor Gaza gewoon over land naar Gaza getransporteerd moeten worden. 

 

Tijdens de actie om de Mavi Marmara te beletten naar Gaza te varen, kwamen negen passagiers om. Het Palmer rapport zegt nu dat hoewel het overgrote deel van de activisten aan boord van de zes flotilla schepen inderdaad humanitaire hulp aan Gaza wilde geven, dit niet het geval was voor een stuk of veertig activisten van de Turkse organisatie IHH, die zich aan boord van de Mavi Marmara bevonden: zij lokten opzettelijk geweld uit. 

 

Als de Gaza-blokkade legaal is, dan was de poging van het Turkse schip Mavi Marmara om de blokkade te doorbreken illegaal. Het rapport vond dat Israel compensatie moet geven en moet zeggen dat het betreurt dat er doden zijn gevallen, maar Turkije eist excuses. Israel heeft laten weten dat het inderdaad betreurt dat er levens verloren zijn gegaan, maar het is niet bereid om excuses te maken voor het feit dat Israelische soldaten hun leven verdedigden. Turkije is hier zo verbolgen over, dat het direct de Israelische ambassadeur weggestuurd heeft en ook zijn eigen ambassadeur uit Israel heeft teruggehaald. 

 

Het doel hiervan zou de isolatie van Israel in het Midden-Oosten zijn. Wat echter uit het oog verloren wordt, is dat Turkije wellicht meer te verliezen heeft dan Israel. Turkije heeft Westerse steun hard nodig en deze afwijzing van het VN-rapport zal de reputatie van het land niet veel goed doen. Turkije heeft immers geen schone lei waar het bijvoorbeeld de Koerden, Armeniërs of Cyprus betreft en ook de relaties met Amerika zijn niet heel goed. 

 

Deze verkoeling van de relaties tussen beide landen is zorgelijk te noemen, omdat er nogal wat economische en militaire banden zijn, die nu op de tocht komen te staan. In reactie op het incident aan boord van de Mavi Marmara besloot de Islamistische regering in Ankara vorige zomer al om af te zien van het leveren van water aan Israel. Volgende week gaat de Turkse premier Erdogan naar Egypte en een Turkse krant berichtte zelfs dat hij naar Gaza zou gaan. Dit gerucht is inmiddels tegengesproken: omdat Hamas door zowel de VS als de EU beschouwd wordt als een terroristische organisatie, zou het een onverstandige stap zijn: Turkije wil immers nog steeds toetreden tot de EU. 

 

Het is weinig verrassend dat Hamas Turkije gelijk gaf. In een reactie liet een vertegenwoordiger van de organisatie weten dat de conclusies van het rapport te wijten zijn aan pressie van Amerika en Israel en dat Turkije daarom heel verstandig was in het verbreken van diplomatieke banden met Israel. Een andere Hamas-functionaris vond dat het rapport 'oneerlijk en onrechtvaardig' was. Daarnaast werd er ook gezegd dat excuses van Israel de doden niet terugbrengen. Islamitische Jihad riep naar aanleiding van de gebeurtenissen alle Arabische landen op om het voorbeeld van Turkije te volgen. 

 

De VN commissie-Palmer bestond uit Sir Geoffrey Palmer, voormalig premier van Nieuw-Zeeland, Álvaro Uribe, een voormalig president van Colombia, een vertegenwoordiger van Israel en een van Turkije. 

 

Het officiële Israelische communiqué over het Palmer rapport kunt u hier lezen. 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten