woensdag 18 mei 2011

Nakba Dag: aanslag, rellen en grensinfiltraties op Israels verjaardag

 
Het CIDI geeft een overzicht van de gebeurtenissen van afgelopen weekend rond de Nakba-herdenking.
Israel had haar 63ste verjaardag al eerder gevierd conform de Joods kalender.
 
Wouter
_______________
 
 
CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël
Aanslag, rellen en grensinfiltraties op Israels verjaardag

ma 16-05-2011

Op 14 / 15 mei bestond Israel 63 jaar. Dit wordt in de Arabische wereld herdacht als Nakba Dag of de dag van de Catastrofe. In Tel Aviv werd op die dag deze week een aanslag gepleegd door een Palestijnse vrachtwagen chauffeur die op mensen inreed, waarbij een dode viel en veertien gewonden. Er waren rellen aan Israels grenzen en in Jeruzalem.

Voorafgaand aan vijftien mei werd de Arabische wereld, onder andere door middel van facebook, opgeroepen tot rellen en marsen naar Israels grenzen. Sommigen wilden zelfs een derde intifada beginnen. Ondanks de vele onlusten is er van dat laatste nog geen sprake. In Israel worden de rellen van dit weekend wel gezien als een voorbereiding op september. Er worden dan gelijksoortige problemen verwacht wanneer de Palestijnen eenzijdig een eigen staat willen uitroepen.

Op veertien mei werd in Jeruzalem bij een demonstratie ook een Palestijnse jongen neergeschoten. Terwijl politie en demonstranten aan het vechten waren, werd er volgens omstanders uit het raam van een nabij gelegen gebouw geschoten. De zestien jarige Milad Ayyash overleed aan zijn verwondingen. Volgens de politie is de dader voortvluchtig en wordt het onderzoek bemoeilijkt door het feit dat de nabestaanden geen autopsie wilden laten verrichten.

Op Nakba dag zelf waren er tal van incidenten. De ergste problemen waren aan de grenzen met Libanon en Syrië, waar de Palestijnse demonstranten de grenshekken naar beneden probeerden te halen en sommigen zelfs de grens overstaken. Zowel de Libanese troepen als het Israelische leger schoten op de demonstranten om te voorkomen dat zij de grens zouden overgaan. Volgens het Libanese leger vielen er tien doden en meer dan honderd gewonden en volgens Syrië zijn er twee mensen aan hun grens gedood. Het Israelische leger is de hele nacht op zoek geweest naar Syrische infiltranten die bij de rellen de grens zijn overgestoken. De laatsten zijn op maandag teruggestuurd naar Syrië.

De Syrische president Assad hoopte de aandacht af te leiden van de onderdrukking van de demonstraties in Syrië door de aandacht te vestigen op de Nakba rellen en Israel. Dit is niet gelukt, want de media berichtten alsnog over het geweld dat Syrië tegen de demonstranten gebruikt. Israel heeft inmiddels een klacht ingediend bij de Veiligheidsraad van de VN tegen Libanon en Syrië voor het schenden van internationale verdragen.

Egypte zette de politie ingezet om te zorgen dat demonstranten in Cairo de Israelische ambassade niet aanvielen en om te voorkomen dat er mensen naar de grensovergang met Gaza zouden gaan. Jordanië onderschepte demonstranten voordat zij bij de grens konden komen.

De Palestijnse president Abbas heeft gezegd dat `het bloed van hen die gedood werden, niet tervergeefs zal zijn. Hun bloed werd gegeven voor de vrijheid van het Palestijnse volk en voor hun rechten.' Ismail Haniyeh, de leider van Hamas, riep gelovigen in Gaza op om te bidden voor het einde van de staat Israel en sprak over de hoop `een einde te maken aan het Zionistische project in Palestina'. De Israelische premier Netanyahu heeft laten weten dat Israel zijn grenzen en souvereiniteit zal verdedigen. Ook zei hij dat de Nakba demonstranten het niet hebben over de grenzen van 1967, maar dat zij het bestaansrecht van Israel zelf betwistten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten