woensdag 16 februari 2011

Vernielingen en demonstratie tegen Joden in Tunesië

 
De Arabische wereld kent een lange geschiedenis van pogroms en anti-Joods geweld, zowel voor als na de stichting van Israel. Lees hier meer over joden in de Arabische wereld.

Een menigte radicale islamisten schoolde vrijdag samen voor de Grote Synagoge van Tunis. Zij riepen dreigende leuzen als 'Pas op, Joden, het leger van Mohammed is terug' en 'Khaybar', wat verwijst naar de Slag van Khaybar uit het jaar 629, waarbij Moslims de  Joden van Khaybar overwonnen en afslachtten. Deze kreet wordt in de Arabische wereld steevast geroepen bij pogroms. Het incident gebeurde na het uitgaan van de nabijgelegen moskee, waar een anti-Joodse preek zou zijn gehouden.

Ook in anti-Israel demonstraties in Nederland worden dergelijke leuzen geroepen. De leuze 'pas op, Joden, het leger van Mohammed is terug' werd onder andere in 2006 tijdens een demonstratie vanwege de Libanon oorlog geroepen. Er liepen ook mensen van Een Ander Joods Geluid en van GroenLinks mee in deze demonstratie. Femke Halsema, die ik hoog heb zitten, verklaarde die avond in Met het Oog op Morgen, dat ze daar geen problemen mee had, al waren het haar woorden niet. Ook tijdens verscheidene anti-Israel demonstraties tijdens de Gaza oorlog werden dergelijke leuzen geroepen, en liepen parlementariërs van GroenLinks en de SP vrolijk mee, soms zelfs vlak bij dergelijke spreekoren (Van Bommel). Deze blindheid voor antisemitisme, vooral wanneer ze samengaat met antizionisme, is tekenend voor velen in het Westen, vooral maar zeker niet alleen bij links. Ondertussen wordt ook het gevaar van de islamisten in de Arabische wereld continu gebagatelliseerd. Maar voor Jodenhaat in de Arabische wereld hoef je niet alleen bij de islamisten te zijn. In Egypte hebben ook de staatsmedia onder het zogenaamd zo Israel vriendelijke seculiere regime van Mubarak de Jodenhaat flink aangewakkerd. Joden zijn nou eenmaal een makkelijke zondebok, die van de problemen in deze landen moet afleiden. Wat dat betreft zal werkelijke democratie en vrijheid op den duur hierop een gunstige uitwerking moeten hebben.
 
 
RP
-----------
 

Anti-Joodse acties Tunesië

di 15-02-2011
 
De Joodse gemeenschap in Tunesie sprak dinsdag in een onderhoud met de premier haar zorg uit over recente antisemitische incidenten. Bij de Grote Synagoge van Tunis demonstreerde vrijdag een dreigende menigte, onder het roepen van islamistische pogromkreten. De Joodse gemeenschap vreest een herhaling; de premier zegde bescherming toe.
Het incident is extra zorgwekkend vanwege verwoestingen die kort geleden zouden zijn aangericht in de synagoge van het plaatsje El-Hamma.

Een menigte radicale islamisten schoolde vrijdag samen voor de Grote Synagoge van Tunis. Zij riepen dreigende leuzen als 'Pas op, Joden, het leger van Mohammed is terug' en 'Khaybar', wat verwijst naar de Slag van Khaybar uit het jaar 629, waarbij Moslims de  Joden van Khaybar overwonnen en afslachtten. Deze kreet wordt in de Arabische wereld steevast geroepen bij pogroms. Het incident gebeurde na het uitgaan van de nabijgelegen moskee, waar een anti-Joodse preek zou zijn gehouden.

De manifestatie vond plaats temidden van groeiende onrust in Tunesië. In Tunis zijn na het vertrek van dictator Ben Ali bendes op de been die winkeliers proberen te beroven en de bevolking angst aan willen jagen.

Het incident van vrijdag lijkt echter niet op zichzelf te staan. Op 31 januari meldden AFP en Reuters dat in de kleine synagoge van El-Hamma, bij  de stad Gabès in midden Tunesië, de Ark en de Torarollen door brandstichting waren verwoest. Het AFP herriep dit bericht korte tijd later: de melder zou zijn verklaring hebben ingetrokken en het bericht zou foutief zijn. Maar Reuters deed dat niet en volgens verschillende bronnen hebben de verwoestingen wel degelijk plaatsgevonden. Op internet wordt gesuggereerd dat het Franse persbureau AFP bang is voor uitbarstingen onder de islamitische bevolking van Tunesische (en Algerijnse) origine in Frankrijk zelf.

Het ging om vernielingen in de synagoge bij het mausoleum van Rabbijn Sayed Rebbi Yossef al-Maarabi. Nadat AFP het bericht had herroepen, bevestigde voorzitter Azria Ghozlane van de Joodse gemeenschap in Gabès dat de Ark en de Torarollen  in de as gelegd waren. In het aangrenzende mausoleum waren geen verwoestingen. Ghozlane legde de volgende verklaring af:

Wij werden op maandagavond 31 januari verwittigd dat het mausoleum van Tsadik Sayed Rebbi Yossef El Maarabi in El Hamma bij Gabes, vernield is. Wij hebben dit onmiddellijk ter plaatse geverifieerd en het bleek dat de feiten dateren van 13 januari jongstleden. Op die dag, als gevolg van het overlijden van een Frans-Tunesische professor in de regio, werden diverse publieke gebouwen in El Hamma geplunderd en verwoest, zoals het stadhuis, scholen etc."

Hoe is het echter mogelijk dat men in Gabès pas achttien dagen later van de vernielingen hoorde? El Hamma ligt maar een kilometer of 30 van Gabès. Volgens Tunesische blogger Souhail Ftouh ligt het eerder voor de hand dat de uitbarstingen volgden op de terugkomst op 30 januari 2011 van Rashid al-Ghannushi, de leider van de Islamitische Renaissance Partij die geboren is in de Gabès-regio. (Niet te verwarren met de premier van Tunesie, Mohammed Ghannousi.)

Peres Trabelsi, die AFP als eerste berichtte over de verwoestingen maar zijn verklaring daarna weer introk, is de voorzitter van de Joodse gemeente op het eiland Djerba, de grootste in Tunesië. Dat hij dit deed is niet verrassend, evenmin als de zeer voorzichtige woorden van Ghozlane. Het is tekenend voor de kleine Joodse gemeenschap van Tunesië (met circa 1600 mensen) dat de leden ervan bang zijn voor verdere represailles. In 2002 bijvoorbeeld pleegde Al Quaida een bomaanslag op de synagoge van Djerba, waarbij 21 doden vielen.

De verschillende verklaringen zaaiden twijfel over het incident in Gabes, maar over de demonstratie van vrijdag is geen enkele twijfel: die is opgenomen op video en de beelden zijn beanstigend.  Bekijk de demonstratie van vrijdag in Tunis op Youtube.

Volgens een woordvoerder van het Tunesische ministerie ministerie van Binnenlandse Zaken wilden de demonstranten van vrijdag 'de waarden van het republikeinse regime ondermijnen. Dat is gebaseerd op respect voor vrije meningsuiting, tolerantie en een vreedzaam samenleven.'  Het ministerie beloofde dat het 'alles zou doen om die waarden veilig te stellen'. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten