Olijfbomen planten om Israël te beschadigen
http://www.nd.nl/artikelen/2011/februari/11/olijfbomen-planten-om-israel-te-beschadigen-
Ontwikkelingsorganisaties ICCO, Cordaid en IKV Pax Christi steunen Palestijnse boeren financieel bij het planten van olijfbomen. Dit Nederlandse geld wordt echter besteed door een organisatie die onverbloemd meldt dat de staat Israël illegaal is.
Op zich is het een mooi idee: onder het vaandel van vrede olijfbomen te planten voor het toekomstige Palestina. Het is niet alleen een symbolisch, maar ook een praktisch gebaar. Je maakt een gebied groen en draagt bij aan het zelfbewustzijn van de Palestijnen. Maar de schijn kan bedriegen en dat blijkt als je de Nederlandse website 'Plant een olijfboom' wat beter bekijkt.
Formeel zegt de site 'door het planten van olijfbomen samen met Palestijnse boeren de hoop op een goede toekomst' levend te willen houden. Nogmaals, dat is een prima streven, maar de werkelijkheid is anders.
verregaande boycot
De campagne die de site voert, is een onderdeel van de Nederlandse afdeling van de Palestijnse organisatie JAI (Joint Advocacy Initiative). Deze organisatie ontmoedigt een dialoog met Israël, roept op tot een verregaande boycots tegen Israël en heeft nu dus een afdeling in Nederland om geld in te zamelen voor haar activiteiten.
Dat dit soort organisaties hier opereren is niet verbazingwekkend. Het verontrustende is echter dat de financiering van dit initiatief door ICCO, Cordaid en IKV Pax Christi gesteund wordt: drie organisaties die miljoenen euro's subsidie ontvangen van de Nederlandse regering. 'Plant een olijfboom' van JAI is bovendien slechts een van de gevallen waarin hulporganisaties hun perken te buiten gaan door politieke standpunten te financieren. In wezen gaat dit ten koste van behoeftige mensen die zij echt zouden moeten helpen. Zoals andere Palestijnse organisaties, weet JAI dat het in Europa andere woorden moet kiezen dan in het Arabisch.
Op zijn Nederlandse website spreekt JAI dan ook alleen maar over olijfbomen en de problemen van de Palestijnse boeren.
Op de Arabische website zegt JAI echter dat sinds zijn oprichting 'Israël ten behoeve van de Joodse staat land steelt' terwijl 'Israëls Palestijnse burgers beroofd worden' Ook wordt Israël als 'een catastrofe' omschreven. De moederorganisatie van JAI heeft het zelfs over 'de bezetting van Palestina door Israël sinds (de stichting) 1948'. Met andere woorden: Israël, ook zonder de bezette gebieden, wordt als illegaal beschouwd. JAI neemt hier geen afstand van.
in strijd met overheid
Het is bijna onnodig te zeggen dat deze standpunten in strijd zijn met die van de Nederlandse overheid en zelfs die van ICCO.
Gezien de dubbele boodschap waarmee JAI naar buiten treedt, kun je je afvragen of we initiatieven zoals de olijfboomcampagne wel kunnen vertrouwen en of het geld ook daadwerkelijk aan het doel gegeven wordt. Moet onze regering, al is het indirect, geld geven aan dit soort propaganda, die ook nog eens indruist tegen het internationale recht? Immers, Israël is een niet meer weg te denken, erkende staat. ICCO denkt blijkbaar van wel.
De Nederlandse website van de olijfboomcampagne is geregistreerd op naam van ICCO, hetgeen suggereert dat ICCO verder gaat dan alleen de financiering van JAI. Waarschijnlijk heeft ICCO het Nederlandse kantoor helpen opzetten dat geleid wordt door de 'boycot Israël' activiste Kristel Letschert. Desgevraagd wilden ICCO en Cordaid hierover niets zeggen, maar IKV Pax Christi gaf toe dat de campagne jaarlijks met 5.000 euro gesteund wordt.
minister Rosenthal
ICCO werd vorige maand door minister van Buitenlandse zaken, Uri Rosenthal, op het matje geroepen, vanwege het financieren van soortgelijke dubieuze hobby's, in dit geval financiering van de anti-Israëlische website 'Electronic Intifada'.
Dit was terecht, aangezien er in subsidiecontracten altijd een clausule staat dat de organisatie geen beleid mag uitdragen dat in strijd is met het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De vendetta tegen Israël knaagt aan de geloofwaardigheid van organisaties als ICCO, Oxfam Novib en Cordaid, maar zij zijn niet de grootste verliezers. De echte slachtoffers zijn de mensen die afhankelijk zijn van de hulp die deze organisaties zouden moeten verstrekken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten