woensdag 4 augustus 2010

Spanning aan grens Israel - Libanon loopt op na aanval op IDF


Een overzicht door Missing Peace van wat gisteren zou zijn voorgevallen aan de Libanese grens.
 
_______________
 

Spanning aan grens Israel Libanon loopt op na aanval op IDF

Jeruzalem 3 augustus 2010

Na de raket aanvallen op Ashkelon en Eilat van de afgelopen dagen, werd vandaag de relatieve rust aan de noordgrens van Israel wreed verstoord.

Rond het middaguur werd vandaag vanuit Libanon door sluipschutters op officieren van het Israëlische leger geschoten die werkzaamheden aan het grenshek aan de Israëlische kant van de grens overzagen.

De soldaten die het werk uitvoerden, werden niet beschoten.

De werkzaamheden aan het hek waren gecoördineerd met Unifil.

In tegenstelling tot berichten in de Westerse media en Al Jazeerah die repten van een actie op Libanees gebied, werden de werkzaamheden uitgevoerd op Israëlisch grondgebied.

Het elektronisch hek wijkt ter plekke af van de werkelijke grens met Libanon.

Een onderdeel van de werkzaamheden betrof het snoeien van heesters.

Dit gebeurde omdat dergelijke begroeiing dekking gaf aan Hizbollah tijdens eerdere aanvallen bij de grens met Israel. (o.a. de aanval op twee IDF voertuigen in 2006 waarbij 10 Israëlische soldaten omkwamen en die leidde tot de Tweede Libanon oorlog).

Nadat bleek dat een Israëlische luitenant kolonel was gedood en een ander officier levensgevaarlijk was gewond, schoot het Israëlische leger terug op de positie van de Libanezen.

Daarbij werden drie Libanese militairen gedood en een journalist van de door Hizbollah gecontroleerde krant al-Akhbar.

Het Israëlische leger vermoedt dat de gedode soldaten Hizbollah strijders waren die uniformen droegen van het Libanese leger.

Dit vermoeden lijkt te worden bevestigd door een foto die door de Italiaanse krant il Giornale werd gepubliceerd. Deze foto laat zien dat de Libanese slachtoffers mannen waren van middelbare leeftijd. Alleen Hizbollah  recruteert mannen van die leeftijd.

De dode Hizbollah verslaggever op de plek van de aanval geeft verder voeding aan dit vermoeden.

De IDF beschoot later een hoofdkwartier van de L.A.F met helikopters en artillerie.

Dit gebeurde nadat een overeengekomen gevechtspauze werd geschonden door de Libanezen, die een RPG op een Israëlische tank afvuurden.

De Israëlische legerwoordvoerder kolonel Avital Leibowitz, noemde de aanval een zorgvuldig geprepareerde hinderlaag.

Gecoördineerde aanvallen

De aanval was het derde incident in één week.

Eerder schoot Islamic Jihad een Iraanse Grad raket af op Ashkelon, een stad tien kilometer ten noorden van Gaza. Als door een wonder vielen daarbij geen slachtoffers

Gisteren werden vanuit Egypte vijf raketten afgevuurd op de Israëlische badplaats Eilat.

De aanval vanuit Libanon komt niet uit de lucht vallen.

De spanning in het gebied is de laatste week toegenomen, nadat de Syrische president Assad  Israel opnieuw met oorlog dreigde.

Ook de Iraanse president Achmadinejad waarschuwde vorige week voor een oorlog die door de VS en de "Zionisten" zou worden begonnen.

Maar ook intern zijn er spanningen in Libanon.

Hizbollah's positie staat onder druk nadat bekend werd gemaakt dat de organisatie waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de moord op premier Rafiq Hariri.

Ook een voorstel van Druzen leider Walid Jumblatt  om de Palestijnse vluchtelingen in UNWRA kampen eindelijk burgerrechten te geven, heeft de spanningen onder de etnische groepen in Libanon doen toenemen.

De aanvallen van de laatste dagen doen denken aan een gecoördineerde provocatie zoals die eerder werd uitgevoerd door Hamas in de aanloop naar de oorlog in 2008-2009.

Op 24 december 2008 escaleerde Hamas toen haar aanvallen op Israëlische steden. Die aanvallen werden op de Izzidin al Kassam website aangekondigd onder de naam olievlek.

Drie dagen later reageerde Israel met een offensief tegen Hamas in Gaza.

In Israel wordt nu vooral geprobeerd om de situatie niet verder te laten escaleren.

Kadima woordvoerder Nachman Shai sprak in een TV interview over een gecoördineerde strategie om de staat Israel uit te putten.

 

Jeruzalem - Israel
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten