zondag 1 augustus 2010

Antisemitisme, racisme en het Wilders-sentiment

 
Ratna schreef op haar web log een vrij lange maar interessante (en goed verteerbare) beschouwing over het Wilders-sentiment, antisemitisme en intolerantie, die haar zelfs instemming van sommige Israel-critici oplevert en wellicht ook kritiek van sommige Israel-sympatisanten die meer richting Wilders en co neigen. Lees en oordeel zelf.
 
Wouter
_____________

Antisemitisme, racisme en het Wilders-sentiment

IMO Blog, 30 juli 2010 - Ratna Pelle

Onlangs had ik een felle discussie met een paar mensen over antisemitisme, Wilders, islam, moslims en discriminatie. De aanleiding was een artikel in de Telegraaf over het toegenomen antisemitisme. Dat artikel loog er niet om, en schetste een zeer somber beeld, van Joden in heel Nederland die bang zijn en niet meer normaal over straat durven. Het liet er geen misverstand over bestaan wie de daders zijn, en had het continu over 'Marokkaans tuig' en 'Marokkaanse criminelen':

STILTE VOOR de storm, dans op de rand van de vulkaan. In Amsterdam, maar ook elders in het land, regeert de Marokkaanse straatterreur. Het tuig, bijna altijd minderjarig, richt zijn pijlen steeds vaker op Joodse burgers.
(...)
De situatie is explosief en zeker niet alleen in Amsterdam. Overal in het land zijn Joden slachtoffer van Marokkaanse criminelen. In Deventer woont het echtpaar Jaïr en Sylvia, in een huis vlak bij de IJsselkade.
„Het is in de provincie amper beter dan in de grote stad", zeggen zij. „Het lijkt wel of de generatie Noord-Afrikaanse Nederlanders van tussen de tien en achttien jaar geïnjecteerd is met antisemitisch gif.


Voor een deel is dit helaas geen nieuws, en mij zeker bekend, maar ik schrok vooral van het feit dat ook in 'nette' buurten als Buitenveldert en buiten de Randstad het blijkbaar ook al zo extreem was. Ik besloot een paar mensen naar hun eigen ervaringen te vragen, en kreeg toen naast persoonlijke relazen over hoe de kinderen op school omgingen met vooroordelen en dat veel Nederlanders ook positief reageren op hun Joods-zijn of Israëlische wortels, ook felle kritiek op de islam en moslims te horen, tot en met verontwaardiging over de grootte van een nieuwe moskee die in de buurt was gebouwd. Niet verbazingwekkend, maar ik vind het wel jammer dat moslims en islam gelijk worden gesteld, gematigden en radikalen over een kam geschoren en discriminatie van moslims wordt ontkend of geheel aan henzelf geweten. 'Ze' moeten eerst maar eens de eigen criminelen en extremisten aanpakken die hele buurten onbewoonbaar maken en hun vrouwen slaan' etc. Ook werd uitgebreid verhaald hoe moslims hier worden 'doodgeknuffeld' door linkse politici als Job Cohen, terwijl almaar hogere moskeeën worden gebouwd en 'islamitische criminelen' alweer worden vrijgelaten voordat justitie haar papieren op orde heeft. En de Limburgse PVV-stemmers werden geprezen, want die dragen de Joden nog een warm hart toe en spreken schande van de zich 'beestachtig gedragende moslims' etc.

Als je daar dan op zegt dat je een individu nooit verantwoordelijk mag houden voor wat anderen uit een bepaalde groep doen, en het bovendien de vraag is in hoeverre je van één bepaalde groep kunt spreken als je het over moslims in Nederland hebt, dan wil je het probleem niet zien en steek je je kop in het zand. Spreek je je ergernis uit over het eeuwige verwijt dat links al die problemen zou veroorzaken en liever snoepreisjes voor 'Marokkaans tuig' organiseert dan wat aan de problemen te doen, dan wil je de waarheid niet onder ogen zien. Voor nuance is geen ruimte. Ja, de moslimgemeenschap valt zeker te verwijten dat niet meer leiders en prominenten zich uitspreken tegen het nieuwe antisemitisme, en tegen intolerantie van sommige moslims en bedreigingen aan felle opponenten. En ja, ook ik denk dat Cohen soms wel wat meer voor zijn 'eigen' groep, de Joden, had mogen opkomen. Nee, ik denk niet dat hij er een puinhoop van heeft gemaakt, en ik denk dat zijn dialoog-zoeken ook veel problemen heeft voorkomen of hanteerbaar gemaakt. En ik vind het belangrijk dat discriminatie op grond van religie of etnische afkomst altijd wordt afgekeurd, zeker door mensen die zelf tot een etnische of religieuze minderheid behoren. Ik schrok, kortom, van de polarisatie en de felheid van sommige mensen.

Het is hetzelfde sentiment dat je tegenkomt bij Het Vrije Volk en De Dagelijkse Standaard en een aantal andere websites en blogs, waar ik om die reden ook niet regelmatig kom. De 'linkse kerk' helpt ons land naar de verdommenis, ons belastinggeld wordt verkwist voor dure en nutteloze linkse hobby's als ontwikkelingssamenwerking, milieu, een fatsoenlijk salaris voor laaggeschoolde werknemers, toegankelijke zorg, goed onderwijs, opvang van asielzoekers die geweld en vervolging ontvluchten, etc. Wat ik bij al dat geklaag altijd zo node mis is een klein beetje oog voor de medemens die het misschien wat minder goed heeft getroffen dan jijzelf. Het besef dat mensen niet alle ellende alleen maar aan zichzelf hebben te wijten en dat de samenleving er beter op wordt als zij rekening houdt met minderbedeelden. We zijn inderdaad niet allemaal gelijk en daarom kan ook niet iedereen even goed voor zichzelf zorgen. Bovendien hebben sommige mensen ook echt heel veel pech in het leven. Daarnaast is de zorg voor dier en milieu een plicht, juist voor een van de rijkste landen ter wereld. In plaats van te klagen over belasting, Europa en 'linkse hobby's' zouden we er wel eens bij stil mogen staan hoe goed we het hebben en hoe fijn het is dat we een rechtsstaat hebben, een goed gevulde ijskast, fatsoenlijke wetgeving, goed onderhouden wegen, en niet te vergeten vrede en veiligheid. Allemaal bepaald niet vanzelfsprekend in deze wereld.

Onlangs kwam ik het Wilders sentiment ook tegen tijdens een rommelmarkt in Geleen, waar de standhouders in dialect vertelden over de politie die geen aangifte wou opnemen van diefstal, en het er natuurlijk weer 'zo ene' was, en dan wordt het al sowieso niet serieus genomen. Een oudere Nederlander bekvechtte er met een buitenlands uitziende vrouw over 'van wie de stad was'. Op de Markt in Sittard later die dag was een multicultureel festival bezig, waar een oude hippie van het Vredesbureau in Heerlen spellen verkocht waarin samenwerking en niet competitie centraal staat, en antifascisme speldjes en van die ouderwetse buttons waar ik nog ergens een verzameling van moet hebben. Hij had niet veel verkocht. Ondanks het mooie weer waren er niet echt veel mensen. Ja, dat festival krijgt geloof ik wel iets van subsidie, en dat geld zou wellicht beter besteed kunnen worden aan lessen over tolerantie en religie op VMBO scholen, waar zowel allochtoon als autochtoon baat bij heeft. Misschien dat ze daar ook die spellen wel bij kunnen gebruiken. Maar de meeste mensen daar waren vrijwilligers, die vaak bijzonder creatief moeten zijn om met weinig geld toch iets leuks neer te zetten en die willen laten zien dat het ook anders kan.

Lees verder op IMO.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten