woensdag 28 juli 2010

Britse premier haalt in Turkije hard uit naar Israël


Onfaire, eenzijdige kritiek op Israel en stilzwijgen over de misdaden van Hamas is zeker niet voorbehouden aan links, zo blijkt maar weer. Camerons liefde voor Turkije komt waarschijnlijk vooral voort uit economische motieven, net als de Britse houding tegenover bijvoorbeeld Libië.
 
De kritiekloze houding tegenover Hamas, dat natuurlijk in de eerste plaats verantwoordelijk is voor de problemen in de Gazastrook, is een groot obstakel voor vrede. Zolang Hamas aan de macht is in de Gazastrook lijkt een oplossing van het conflict onmogelijk.
 
RP
-----------------
 
Britse premier haalt in Turkije hard uit naar Israël
dinsdag 27 juli 2010 19:07
 

De Britse premier David Cameron heeft tijdens zijn bezoek aan Ankara, de hoofdstad van Turkije, opvallend hard uitgehaald naar Israël. Zo vergeleek hij de situatie op de Gazastrook met die van een 'gevangenenkamp'.
 
De toespraak van Cameron was  doorspekt met lovende woorden over Turkije en de Brits-Turkse relaties.
Hij beloofde zich 'gepassioneerd' in te zetten voor toetreding van Turkije tot de EU. Toetreding is volgens de Conservatief 'vitaal voor onze economie, vitaal voor onze veiligheid en vitaal voor onze diplomatie'.

Gaza
Cameron maakte ook van de gelegenheid gebruik om hard uit te halen naar Israël. De Britse regeringsleider noemde het optreden van de Israëlische marine tegen een boot met Gaza-activisten eind mei – waarbij negen doden vielen – 'onacceptabel' en eiste nogmaals een uitputtend onderzoek naar het incident.

Ook vergeleek hij de situatie op de Gazastrook met die van een 'gevangenenkamp'. 'Laat me duidelijk zijn dat de situatie in Gaza moet veranderen,' aldus Cameron. 'Humanitaire goederen en mensen moeten in beide richtingen de grens over kunnen. Gaza kan niet en mag niet een gevangenenkamp blijven.' Hamas noemde hij niet.

Vriendschap
Wel riep Cameron zowel Turkije als Israël op, om de vriendschap tussen de twee staten, waar de afgelopen tijd de klad in is gekomen, niet te laten verwateren.

Ron Prosor, de Israëlische ambassadeur in Groot-Brittannië, vindt de uitspraken van Cameron ongepast. 'De mensen in Gaza zijn gevangenen van de terroristische organisatie Hamas,' aldus Prosor. 'De situatie aldaar is een direct gevolg van Hamas' regels en prioriteiten.'
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten