donderdag 25 februari 2010

Brief PKN verbijstert Christenen voor Israël

 
Ik weet niet precies wat er in die brief stond, maar er is natuurlijk best een en ander dat Israel kan doen om het de Palestijnen wat makkelijker te maken, al gaat het op de Westelijke Jordaanoever al een stuk beter de laatste jaren. Wat ik vooral mis is een zelfde soort brief aan het bestuur van de Palestijnse Autrotiteit met de vraag om eens te stoppen met het verheerlijken van geweld en de martelarencultuur, waarin iedereen die tegen Israel streed en daarbij omkwam - of het nou om laffe zelfmoordaanslagen tegen burgers ging, een gekaapte schoolbus waarvan alle inzittenden werden doodgeschoten, of om een strijd tegen het leger - tot nationale held wordt verheven. Scholen, pleinen, zomerkampen heten naar 'martelaren' die Israelische burgers hebben vermoord. Je kunt nooit tot vrede en verzoening komen zolang deze ideologie er bij jong en oud wordt ingepompt, via schoolboeken, preken, artikelen in de media en videoclips op de officiële zender van de Palestijnse Autoriteit.  
 
Zowel Christenen voor Israel als de Israelische ambassadeur uiten hieronder felle kritiek op de brief.
Het volgende klinkt uitermate redelijk:
 
,,De eenzijdige posities in de brief zijn een raadsel voor mij'', schrijft Kney-Tal. Volgens hem draait het Midden-Oostenconflict om twee partijen. ,,Door één van die verhalen te omhelzen en vrijwel alle schuld voor de huidige sombere situatie in het Midden-Oosten bij Israël te leggen, kan men nauwelijks een bijdage leveren aan meer begrip en verzoening.''
 
RP
-------------
 

Brief PKN verbijstert Christenen voor Israël

22-02-2010 11:20 | Kerkredactie

NIJKERK – Stichting Christenen voor Israël (CvI) heeft zaterdag „met verbijstering" gereageerd op de brief die de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vorige week aan de Israëlische overheid stuurde.

Het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk riep de Israëlische regering donderdag op de rechten van Palestijnen meer te respecteren en haar „restrictief beleid" te beëindigen. De kerk reageerde daarmee op het zogenoemde Kairos­document, dat in december verscheen. Het advies om de bezettingspolitiek van Israël te bestempelen als zonde en het land economisch te boycotten, wees ze toen af.

Volgens Christenen voor Israël vervalt het moderamen in een „eeuwenoude zonde om op arrogante wijze het Joodse volk de les te lezen." De „onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël", een zinsnede uit de kerkorde en uit de brief, verwordt volgens de stichting zo tot een „krachteloos cliché."

CvI spreekt namens haar achterban en een aanzienlijk deel uit de Protestantse Kerk, zo stelt ze. „Velen zijn door dit optreden met schaamte vervuld jegens Israël, jegens de Joodse gemeenschap in ons land en jegens het hoofd van de kerk, Jezus Christus, de Koning der Joden."

De kerk laat zich op allerlei manieren spannen voor het karretje van de anti-Israëllobby, aldus Christenen voor Israël. Ze constateert dat de Protestantse Kerk zich laat misleiden door valse propaganda. Zo zou de kerk over het beleid van Israël betreffende het renoveren en bouwen van woningen door Palestijnse burgers in Oost-Jeruzalem anders moeten spreken. Ook heeft de kerk volgens CvI geen inzicht in het internationale recht.

De organisatie verwijt de Protestantse Kerk ook dat ze niet inziet dat vijanden van Israël de laatste bastions van steun aan Israël (Amerika en Europa) willen slechten. „Kerken zijn daarbij een belangrijk doelwit."

Volgens CvI heeft de kerk de opdracht om liefde te tonen aan Israël en een dam op te werpen tegen de „demonisering van Israël." De kerk dient zich in haar spreken over Israël niet te funderen op de democratie maar op de „eeuwige beloften van God."

--------------

Ambassadeur Israël gispt PKN om brief

http://www.nd.nl/artikelen/2010/februari/22/ambassadeur-israel-gispt-pkn-om-brief

Geplaatst: 23 februari 2010 06:01, laatste wijziging: 23 februari 2010 12:00

van onze redactie kerk

DEN HAAG - De brief van de Protestantse Kerk aan Israël, waarin de kerk aandacht vraagt voor de rechten van Palestijnen, is erg eenzijdig en negeert positieve ontwikkelingen.

Dat schrijft de Israëlische ambassadeur, Harry Kney-Tal, dinsdag in het Nederlands Dagblad . Kney-Tal had op 18 februari een ontmoeting met de protestantse kerkleiding, die hem de brief aanbood.

Volgens de kerk moet Israël zich houden aan de regels van het internationale recht. Daarbij hoort, volgens de brief, dat Israël de veiligheidsmuur niet meer bouwt op Palestijns grondgebied. Verder moet het land de Joodse nederzettingen op de Westbank ontmantelen en moeten Palestijnen in Jeruzalem dezelfde rechten krijgen als Joodse burgers.

Noodkreet

De brief is een reactie van de PKN op het Kairos-document uit december 2009. Met die 'noodkreet' wilden de Palestijnse christenen hun situatie onder de aandacht brengen van de wereldwijde kerken.

,,De eenzijdige posities in de brief zijn een raadsel voor mij'', schrijft Kney-Tal. Volgens hem draait het Midden-Oostenconflict om twee partijen. ,,Door één van die verhalen te omhelzen en vrijwel alle schuld voor de huidige sombere situatie in het Midden-Oosten bij Israël te leggen, kan men nauwelijks een bijdage leveren aan meer begrip en verzoening.''

In de brief verwees de protestantse kerkleiding naar haar bevindingen tijdens diverse reizen naar Israël. Kney-Tal toont zich niet onder de indruk. ,,Eenzijdige reizen, georganiseerd, betaald en begeleid door organisaties met een duidelijk politieke agenda kunnen niet dienen als basis voor serieus onderzoek.''

Verbouwereerd

Volgens de ambassadeur worden positieve ontwikkelingen in de verhouding tussen Israël en de Palestijnen in de brief ,,genegeerd''.

Kney-Tal schrijft overigens ,,verbouwereerd'' te zijn door de publiciteit rond de brief. Volgens hem had de protestantse kerkleiding tegen hem gezegd ,,niet geïnteresseerd te zijn'' in de openbaarmaking ervan. ,,Terugkijkend konden zij het waarschijnlijk niet laten zich bij het koor aan te sluiten en punten te scoren bij het pro-Palestijnse kamp.'' De Protestantse Kerk was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten