maandag 4 januari 2010

Gaza krijgt moderne waterontziltingsinstallaties

 
Overigens: hoewel buitenlandse actievoerders vanuit het vrijwel hermetisch afgesloten Egypte klagen dat Israel niets doorlaat naar de Gazastrook, zijn daar vorige week zes geavanceerde waterontziltingsinstallaties heen gebracht die 40.000 burgers van goed drinkwater moeten voorzien.
 
Aldus Jantien op Israned. Het zijn dit soort berichten, over hoe Israel haar technologie deelt met de Palestijnen, over de vele duizenden Palestijnen die jaarlijks in Israelische ziekenhuizen worden behandeld, over hoe Israel voorop loopt bij de ontwikkeling van de electrische auto en andere zaken om het milieu te sparen, die hardnekkig worden genegeerd door de geprinte media en de televisie. Alsof er een stilzwijgende afspraak is dat men nooit iets mag melden dat Israel in een positief daglicht kan stellen. Een enkele keer maakt een moedige verslaggever of correspondent een uitzondering, maar het overgrote deel van dit nieuws vind je alleen in Israelische (en soms Amerikaanse) media en op weblogs.
 
RP
------------
 
Grootste ontziltingsinstallatie gestart
http://www.israned.com/2010/01/grootste-ontziltingsinstallatie-gestart.html
 
Het groeiende watertekort in het Midden-Oosten is een potentiele bron van conflicten. Maar aangezien water zich niets aantrekt van grenzen, kan het ook landen dwingen om samen te werken. (Voor de liefhebbers: Green Prophet is bezig met een serie interviews met sleutelfiguren over water in het Midden-Oosten, hier.) Een mogelijke oplossing is het ontzilten van zeewater of brak water. Ontzilten is duur en kost veel energie, maar afgezien van het importeren van water uit bijv. het weinig Israelvriendelijke Turkije blijft het een van de weinige mogelijkheden. Israel werkt aan de nadelen, door grotere installaties te openen (kostenbesparend) en door technologie die het energieverbruik moet drukken. Vorige week begon de nieuwe ontziltingsinstallatie in Hadera ontzout zeewater in het drinkwaternet van Mekorot te pompen.

Na wekenlang testen heeft het ministerie van Volksgezondheid het nieuwe drinkwater goedgekeurd voor consumptie. Voorlopig worden er nog maar kleine hoeveelheden water in het net gepompt; de installatie is nog niet helemaal operationeel en wacht nog op een 'ontziltingsvergunning'. De installatie, waarschijnlijk de grootste ter wereld, moet 127 [miljoen kubieke meter] water per jaar gaan produceren. Samen met de bestaande installaties in Ashkelon en Palmachim komt de productie dan op 300 miljoen kubieke meter. Dat is niet alleen goed tegen het heersende watertekort, maar zal ook het meer van Galilea ontlasten, waarvan het waterpeil jaarlijks daalt.

Overigens: hoewel buitenlandse actievoerders vanuit het vrijwel hermetisch afgesloten Egypte klagen dat Israel niets doorlaat naar de Gazastrook, zijn daar vorige week zes geavanceerde waterontziltingsinstallaties heen gebracht die 40.000 burgers van goed drinkwater moeten voorzien.

De blokkade is lang niet zo zwart-wit als hij wordt afgeschilderd. Wat wordt tegengehouden, zijn vooral bouwmaterialen die volgens Israel gebruikt kunnen worden voor smokkeltunnels. De hoeveelheid door Israel doorgelaten humanitaire hulp steeg bijna 900% in 2009. Er werd .6 miljard ton hulpgoederen per vrachtwagen doorgelaten en 100 miljoen liter brandstof via leidingen doorgelaten, plus materialen om een overdekte voetgangersbrug te bouwen van Gaza City naar de Erez grensovergang. Ruim 4000 inwoners van Gaza, begeleid door 3600 anderen, kregen toestemming naar Israel en de Westbank te reizen voor medische behandeling. Bij dit laatste is vooral Hamas een grote hindernis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten