zondag 1 maart 2009

Rel om protestposters tegen Israël in Canada

        De gewraakte poster

 
Twee van de veertig Canadese universiteiten weigeren een protestposter tegen Israel, dat is niet veel. Het feit dat de pro-Palestijnse actievoerders de telefoonnummers van de bestuursleden van de betreffende universiteiten rondsturen, zegt veel over hun manier van werken. Iedereen die het met hun oneens is mag hard worden aangepakt en geintimideerd.
 
Ik vind de poster eigenlijk vooral ontzettend dom en smakeloos: een Palestijns jongetje dat door een Israelische helicopter wordt beschoten. Alsof de hele Gazastrook slechts wordt bevolkt door zielige Palestijnse kinderen, en de Qassamraketten zichzelf afschieten. Hoeveel studenten zouden na het zien van die poster nog een enigszins informatief en interessant programma verwachten?
 
Beter dan te protesteren tegen een infantiele poster is het om zelf activiteiten te organiseren die een ander licht op de zaak werpen.
 
RP
---------------
 

Rel om protestposters tegen Israël in Canada

http://www.nd.nl/artikelen/2009/februari/27/rel-om-protestposters-tegen-israel-in-canada

Geplaatst: 27 februari 2009 11:47, laatste wijziging: 27 februari 2009 11:49

van onze redactie buitenland

 

OTTAWA - Tot grote onvrede van pro-Palestijnse activisten in Canada hebben twee Canadese universiteiten posters van de 'Israeli Apartheid Week' verboden.

Op de poster staat een tekening van een grote Israëlische helikopter die een raket afschiet op een Palestijns jongetje in de Gaza-strook.

De initiatiefnemers van de 'Israeli Apartheid Week' vinden dat Israël het Palestijnse volk discrimineert. Ze organiseren volgende week evenementen, uit ,,solidariteit met het Palestijnse volk''. De poster die ze gebruiken is echter niet goed gevallen. Volgens de Israëlische krant Haaretz vinden Israël-sympathisanten het onacceptabel dat het affiche Joden als kindermoordenaars afschildert. Dit is namelijk vaak door antisemieten gedaan.

Het bestuur van Carleton University en Ottawa University, twee universiteiten in de Canadese hoofdstad, besloten de posters te verbieden. Ottawa University reageerde dat ,,alle posters een campuscultuur moeten vertegenwoordigen waar alle leden van de gemeenschap deel kunnen nemen aan een declaratie van de mensenrechten''.

Pro-Palestijnse activisten sturen als reactie brieven en e-mails op met de telefoonnummers van de bestuursleden van de universiteiten en vragen studenten om uit protest te bellen. Ze vinden volgens Haaretz dat het verbod een schending is van ,,de vrijheid van meningsuiting voor studenten die zich inzetten voor mensenrechten''.

De universiteiten hebben de activiteiten van de 'Israeli Apartheid Week' niet verboden. Tijdens deze week worden in veertig steden onder meer op campussen van universiteiten evenementen georganiseerd uit protest tegen het Israëlische beleid. Dit jaar wordt er ook een wake gehouden voor Israels ,,barbaarse aanval'' op de Gaza-strook. ,,Lezingen, films en acties zullen duidelijk maken dat deze laatste afslachtingen bevestigen hoe de Israëlische apartheid in elkaar zit'', meldt de website van de organisatoren.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten