vrijdag 9 januari 2009

Meten met twee maten in de Gaza Oorlog

 
Voor de burgerdoden in Afghanistan is lang niet zoveel aandacht in onze media als voor die in de Gazastrook, ondanks dat Nederlandse troepen aktief zijn in Uruzgan.
 
Vanwaar de onevenredig grote aandacht voor en de felle kritiek op het dodental in Gaza? Volgens Afshin Ellian: omdat de daders Joden zijn...
 
Wouter
______________


TWEE MATEN 
(gepubliceerd in Volkskrant 8 januari 2009)
 
 
Israel heeft vandaag weer ruimschoots de aandacht gekregen van de media en politici in de wereld toen een tweetal IDF tankgranaten ontploften nabij een UN school in Gaza.
 
Ik zou hier kunnen gaan aanvoeren dat Israel terugschoot nadat een Hamas cel in het gebouw mortiergranaten op een Israëlische positie afvuurde, of dat Hamas leiders zijn gesignaleerd met kinderen op hun schouders als menselijk schild.
 
Maar het is misschien beter te onderzoeken wat er in 2008 in Afghanistan gebeurde in een soortgelijke oorlog tussen NATO  en de Taliban en hoe daar op gereageerd wordt. Waarbij aangetekend dient te worden dat Afghanistan een dun bevolkt land is en de oorlog in Gaza plaats vind in zeer dichtbevolkte gebieden.
 
Voorts  duurt de oorlog in Afghanistan tegen de Taliban al meer dan 7 jaar, en is er nog nooit  een wereldwijd initiatief ondernomen om tot een wapenstilstand te komen tussen NATO en de Taliban. 
 
Een greep uit de incidenten tussen juli en oktober 2008: 
6 juli -  NATO doodt 60 burgers tijdens bruiloft
31 Juli -  Canadese troepen doden 2 kinderen
9 aug.  - NATO doodt 31 burgers
11 aug. - VS doodt in luchtaanval 8 burgers
15 aug.- NATO doodt 3 kinderen
17 aug. - 4 burgers dood in NATO aanval
1 sept. - NATO 5 burgers dood in NATO aanval.
2 sept. - NATO 2 kinderen dood in NATO aanval.
16 oktober.  - NATO doodt 18 vrouwen en kinderen.
3 november.  - Wech Bagtu Afghanistan : 36 Burgers gedood door NATO tijdens bruiloft, waaronder de bruid.
 
Volgens ooggetuigen begon een man tijdens de bruiloft te schieten op NATO soldaten, die op hun beurt luchtsteun inriepen. Helikopters en vliegtuigen van de NATO bestookten het dorp uren, met als resultaat 36 burgers dood waaronder de bruid en tientallen gewonden. 
 
Het laatste incident onderzocht ik op media aandacht in Nederland.  Het NOS 8 uur Journaal op 3 en 4 november maakte geen melding van de aanval in Afghanistan, ook een onderzoek onder websites van Nederlandse kranten leverde geen vermelding op van de aanval, slechts bloggers die zich bezig houden met het conflict in Afghanistan meldden de aanval aan het publiek in Nederland 
 
In de maanden tussen januari en augustus kwamen volgens een UNAM rapport 1445 burgers om bij militaire acties ongeveer evenredig verdeeld tussen de Taliban en NATO.
 
Ook over de Taliban zijn bewijzen dat zij het zelfde doen met burgers als Hamas in Gaza. 
 
Heeft de UN Veiligheidsraad een spoedzitting gehouden over dit doden van onschuldige burgers in gevechten?
 
Hebben de media in het westen hier grote reportages over gebracht?
 
Is een EU delegatie ooit afgereisd naar Kaboel om een staakt het vuren af te dwingen?
 
Heeft Nederland er ooit aandacht voor gehad? Volgens een Afghaanse Nederlandse blogger zegt de Nederlandse regering dat ze niet in Afghanistan is om burgerdoden te tellen. 
 
Wat is het toch dat de wereld en met name Europa zo obsedeert met wat Israël doet, ook in deze oorlog die zij 8 jaar lang vermeden heeft, maar die door Hamas aan Israel opgedrongen is?  
 
En waarom werden de 5000 raketten die door Hamas sinds de Israëlische terugtrekking uit Gaza in 2005 op Israel werden afgevuurd,  grotendeels verzwegen door de massaal in Israel aanwezige wereld media?
 
Het antwoord daarop laat ik graag aan de politici en de media vertegenwoordigers die sinds 27 december uit hun winterslaap zijn ontwaakt en overuren maken om deze zaak als topprioriteit te slijten aan de internationale gemeenschap 
 
 
Yochanan Visser
Israel Facts
www.israelfacts.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten