zondag 4 januari 2009

Actievoerders demonstreren tegen Israël en voor terroristen

 
"Mag een kamerlid oproepen tot geweld tegen een bevriende natie?", vroegen verschillende mensen zich af. Ik denk het wel, we hebben immers vrijheid van meningsuiting. Een beetje vreemd en ongepast is het wel vind ik. Het is één ding om Israel te veroordelen voor het geweld in Gaza, en te eisen dat het daar onmiddelijk mee ophoudt, maar om een derde intifada roepen, daarmee dus wensend dat Palestijnen weer zelfmoordaanslagen in Israelische bussen, restaurants en marktplaatsen gaan uitvoeren, is ietwat over de top.
 
Dit is echter exemplarisch voor de mentaliteit en het extremisme van veel sympathisanten van de Palestijnen: alles wat de Palestijnen doen is gerechtvaardigd, Palestijnen hebben het recht om altijd en op alle manieren 'gewapend verzet' te plegen, maar Israel mag daar nooit op reageren, want iedere Israelische reactie is per definitie 'buitenproportioneel'.
 
Op de achtergrond is nog 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas' te horen, en één van de spandoeken draagt de tekst 'Israel herhaalt de Holocaust met steun van Nederland'.
 
RP
------------
 

Duizenden actievoerders demonstreren tegen Israël

ANP
gepubliceerd op 03 januari 2009 13:20, bijgewerkt op 3 januari 2009 15:25

AMSTERDAM - Enkele duizenden personen demonstreren zaterdag in Amsterdam tegen de aanvallen van Israël op de Gazastrook. De actievoerders willen dat er een einde komt aan het offensief. Ook vinden ze dat de Nederlandse regering het militaire ingrijpen openlijk moet veroordelen.

De betoging is een initiatief van ruim 25 organisaties. Daaronder zijn het Nederlands Palestina Komitee, Internationale Socialisten, Milli Görüs Nederland, Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en Een Ander Joods Geluid.

De demonstranten kwamen rond één uur bij elkaar op het Museumplein. Daar sprak onder anderen SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel hen toe. Hij bekritiseerde de houding van de Nederlandse regering, die volgens hem wel de raketaanvallen van de islamitische organisatie Hamas op Israël ziet, maar niet het geweld van Israël. 'Dat betekent dat de Nederlandse regering ofwel blind ofwel medeplichtig is. De Nederlandse regering mag niet zwijgen', meende Van Bommel.

Na de manifestatie op het Museumplein begonnen de demonstranten kort na 14.00 uur aan een protestmars door het centrum van de stad. Zij dragen spandoeken met leuzen als 'Israël burn in hell' of 'Israël weg uit Palestina'. Velen hebben zich gehuld in Palestijnse sjaals of sjouwen met Palestijnse vlaggen. Een aantal heeft een vlag van Hamas of van de pro-Iraanse Hezbollah uit Libanon bij zich.

Volgens de politie is de demonstratie tot nu toe rustig verlopen. Zij nam een Israëlische vlag in beslag, toen betogers die probeerden af te pakken van een man die zich onder hen had begeven.

Tegelijkertijd met de demonstratie in Amsterdam vinden ook elders in de wereld betogingen plaats, onder meer in Londen. De afgelopen week waren er in Den Haag en Rotterdam ook al protesten tegen het optreden van Israël.

-----------------

Actievoerders demonstreren in Amsterdam tegen Israël

AMSTERDAM - Actievoerders hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen de aanvallen van Israël op de Gazastrook. De organisatie sprak van 10.000 betogers, de politie telde er 1500. De demonstranten willen dat er een einde aan het Israëlische offensief komt. Ook vinden ze dat de Nederlandse regering het militaire ingrijpen openlijk moet veroordelen.

De betoging was een initiatief van ruim 25 organisaties. Daaronder zijn het Nederlands Palestina Komitee, Internationale Socialisten, Milli Görüs Nederland, Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en Een Ander Joods Geluid.

De demonstranten kwamen rond één uur bij elkaar op het Museumplein. Daar sprak onder anderen SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel hen toe. Hij bekritiseerde de houding van de Nederlandse regering, die volgens hem wel de raketaanvallen van de islamitische organisatie Hamas op Israël ziet, maar niet het geweld van Israël. ,,Dat betekent dat de Nederlandse regering ofwel blind ofwel medeplichtig is. De Nederlandse regering mag niet zwijgen'', meende Van Bommel.

Kort na 14.00 uur begonnen de demonstranten aan een protestmars door het centrum van de stad. Velen hadden zich gehuld in Palestijnse sjaals of sjouwden met Palestijnse vlaggen. Ze droegen spandoeken met teksten als 'stop de aanvallen op Gaza'. Ook riepen ze leuzen als 'Israël, terrorist' en 'intifadah, intifadah, Palestina vrij'. Onder anderen Van Bommel en activiste Gretta Duisenberg schreeuwden die laatste tekst mee.

Een aantal demonstranten droeg vlaggen van de bewegingen Hamas en Hezbollah of portretten van de leiders van die organisaties. Een groep jongens verbrandde en vertrapte een Israëlische vlag.

Hoewel de demonstratie rustig verliep, hield de politie toch enkele personen aan. Onder hen was een vrouw die een spandoek met een tekst over de Holocaust bij zich had en een demonstrant met een katapult. Ook namen agenten een Israëlische vlag in beslag. Betogers hadden die afgepakt van een man die zich onder hen had begeven en wilden de vlag in brand steken.

Tegelijkertijd met de demonstratie in Amsterdam vonden ook elders in de wereld betogingen plaats, onder meer in Londen. De afgelopen week waren er in Den Haag en Rotterdam ook al protesten tegen het optreden van Israël. (ANP)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten