donderdag 27 december 2007

Christenen onder druk in Gaza en Bethlehem

Het vertrek van steeds meer christenen uit de Palestijnse gebieden wordt vaak Israël aangewreven (zoals alles), maar is in de eerste plaats een gevolg van de opkomst van het intolerante islamisme van Hamas en co. Niet iedereen geeft dat toe: het is minder gevaarlijk om Israël de schuld te geven dan de moslimextremisten.
 
De afname van het aantal christenen zou ook worden veroorzaakt door een lager geboortecijfer, en het zou voor hen makkelijker en/of aantrekkelijker zijn om een betere toekomst te zoeken in het Westen, zoals de kinderen van de burgemeester van Bethlehem. Een klein lichtpuntje is dat het toerisme naar Bethlehem de laatste jaren weer aantrekt.
 
 
Wouter
__________________________________
 
Gaza / Christenen doelwit militanten
Moord op werknemer Bijbelgenootschap in Gaza

In Gaza, waar de radicale Hamas het voor het zeggen heeft, wordt het steeds onveiliger voor christenen. Ook in andere plaatsen zoals Bethlehem, zien christenen zich gedwongen te vluchten.

In de summier ingerichte flat doet Pauline Ajad haar verhaal, sec, met ingehouden emotie. Daarvoor heeft ze voor de camera geposeerd, een kind op de arm, foto van haar echtgenoot Rami in de hand. Rami werkte in Gaza voor het christelijke Bijbelgenootschap. Tot hij werd ontvoerd, gemarteld en doodgeschoten.

„Het was donderdag, vier oktober", vertelt Pauline. „Rami kwam thuis en zei dat hij gevolgd was door een auto met een onleesbaar kenteken. Toen zijn broer ging kijken, reed de auto met drie bebaarde inzittenden weg. Maar later stond 'ie weer voor de deur. Twee dagen later, zaterdag, belde Rami, hij was nog even een boodschap doen, maar zou zo thuis zijn. 's Avonds belde hij, en klonk angstig. Hij zei dat hij ver weg was, in gezelschap, en laat zou zijn, maar misschien ook niet meer zou terugkeren. De volgende ochtend vonden ze zijn lichaam op straat. Hij was neergestoken en meerdere malen in zijn hoofd geschoten."

De enige uitleg die Pauline (30) heeft, is dat Rami is gedood omdat hij christen was. „Achteraf waren er tekenen aan de wand. Twee maanden eerder was een sjeik op Rami afgestapt die zei: ik kan je tot de islam bekeren. Rami had geantwoord dat hij overtuigd christen is. De man had gewaarschuwd dat Rami hier nog spijt van zou krijgen."

Na de moord vluchtte Pauline met haar twee kleine kinderen naar de Westoever, naar een voorstadje van Bethlehem, waar de werkgevers van Rami voor haar een flat hebben gehuurd. Maar ze wil terug naar Gaza. „Daar ben ik geboren en getogen, daar heb ik mijn familie en vrienden." Is ze niet bang? „Nee, ik denk dat de dood van Rami voorbestemd was en ook mijn lot ligt vast."

Volgens een Israëlische krant zouden de kidnappers zijn opgepakt. Ze zouden behoren tot de beweging van de salafieten die de 'christelijke kruisvaarders' willen verdrijven. Vele christenen zijn, na meerdere incidenten, al uit Gaza vertrokkken. Maar ook Bethlehem op de Westoever zou volgens sommige christenen al minder veilig zijn. De eigenaar van een christelijke tv-zender heeft zijn station onlangs gesloten. „Het geld was op", zo benadrukt hij en haalt uit naar een Israëlische krant die had geschreven dat hij door moslims was bedreigd. „Schrijf dat alsjeblieft niet, het heeft me zoveel ellende gegeven, het is gevaarlijk voor me." Hij weigert uit te weiden.

Op het stadhuis in Bethlehem ontkent burgemeester Victor Batarseh in alle toonaarden dat ook in zijn stad christenen klagen over groeiende druk en dreigementen van islamitische zijde.

Het Palestijns gezag heeft per decreet vastgelegd dat in Bethlehem en nog negen andere plaatsen de burgemeester een christen moet zijn, ook al is door het vertrek van de christenen een meerderheid van Bethlehem moslim. De emigratie van de christenen uit zijn stad wijt Bataseh aan de Israëlische oppressie. „Mijn eigen kinderen zijn naar Californië vertrokken omdat ze hier geen toekomst hebben." Ik heb zelf enige tijd in de VS gewoond, maar ben toch maar weer teruggekeerd. Ik ben hier een gerespecteerd burger en heb nog nooit iets van islamitische dreigingen of van discriminatie gemerkt."

De 73-jarige burgervader is fel tegen het Hamasbewind in Gaza en tegen iedere vermenging van godsdienst en staat. Bevreesd dat Hamas uiteindelijk zijn macht over de Westoever zal uitbreiden is hij niet. „Maar we moeten waakzaam blijven."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten