vrijdag 21 september 2007

Vonnis vrijgeven filmbanden Mohammed Al-Dura

Het Franse TV station dat in 2000 filmde hoe een Palestijns jongetje, Mohammed Al Dura, in de armen van zijn vader stierf, moet de volledige filmbeelden vrijgeven. Dat heeft het Hof in Parijs gisteren bepaald. Daarmee komt er hopelijk meer duidelijkheid over de vraag of het jongetje door Israelische of Palestijnse kogels om het leven kwam.

Daar wordt de jongen niet levend van, en er zijn sindsdien duizenden doden aan beide kanten gevallen, dus wat doet het er eigenlijk allemaal toe, zou je je kunnen afvragen. Het doet er toe omdat Al Dura symbool is geworden van Palestijnse onschuld en Israëlische wreedheid, en daarmee de sympathie voor de Palestijnen en hun 'strijd tegen de bezetting' heeft vergroot.

Het is overigens idioot en zeer verdacht dat deze beelden nooit eerder zijn vrijgegeven. Waarom is dat geen reden geweest voor de media voor een gezonde scepsis wat betreft de toedracht van Al Dura's dood? Of gaat men er vanuit dat alleen aan Israëlische kant propaganda wordt bedreven? Misschien dat vrijgave van de volledige filmbeelden ook aan die mythe een einde kan maken.     

Ratna
---------------------------------------------------------------------
CIDI persbericht over vonnis Mohammed Al-Dura

Frans tv-station moet waarheid over Mohammed Al-Dura vrijgeven

Het CIDI heeft Media-Ratings gefeliciteerd met de uitspraak van het Hof in Parijs van woensdag 19 september. Het Hof stelt dat het Franse tv-station 'TV2' het onbewerkte beeldmateriaal moet vrijgeven van de schietpartij waarbij de 12-jarige Palestijnse jongen Mohammed Al-Dura om het leven kwam.

Eerder noemde de directeur van het Franse media-rating bureau Media-Ratings, Karsenty, de wereldwijd vertoonde opnamen van TV2 van de schietpartij een 'hoax'. Hij werd toen schuldig bevonden aan laster en ging in beroep met bovengenoemde uitspraak tot gevolg. De uitspraak kan leiden tot duidelijkheid over de doodsoorzaak van de jongen en de rol van de media in wereldwijde berichtgeving.

De dood van het Palestijnse jongetje Mohammed Al-Dura schokte op 30 september 2000 de wereld. De 12-jarige jongen zou bij de in de Gaza strook om het leven zijn gekomen door Israelische kogels toen hij tijdens de Tweede Intifada samen met zijn vader vast kwam te zitten tussen Palestijnen die het Israelische leger beschoten en het Israelische leger dat terugschoot. Mohammed werd een symbool van de Palestijnse opstand en van Israelische agressie.

Er is echter groeiende twijfel of TV2 wel de waarheid laat zien. Het Franse tv-station TV2 legde ongeveer 27 minuten van de kogelwisseling vast, maar gebruikte slechts 59 seconden voor de uitzending; de daadwerkelijke dood van het jongetje was daarin niet te zien. TV2 concludeerde dat Mohammed door Israelische kogels om het leven kwam en dit werd door media in de gehele wereld overgenomen. Uit onderzoek van het Israelische leger zou echter zijn gebleken dat Mohammed door Palestijnse kogels om het leven kwam. Direct na de schietpartij nam het leger de verantwoordelijkheid voor de dood van de jongen wel op zich.

In de brief van het CIDI wordt de hoop uitgesproken "dat het vrijgeven van de beelden eindelijk zal leiden tot duidelijkheid in deze tragische affaire. Niemand is gebaat bij geschiedvervalsing, noch bij valselijke aantijgingen daarvan".

Den Haag, 20 september 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten