woensdag 5 oktober 2011

VN anti-racisme conferentie Durban III is mislukt

 
Over "Durban III" is hier weinig in het nieuws gekomen, en met reden: het was weer een beschamende vertoning, die dan ook door de belangrijkste Westerse democratieën werd geboycot.
 
 
 
----------------

 

Durban III is mislukt

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Durban-III-is-mislukt.html

DI 04-10-2011

 

Durban III werd in september gehouden in New York. Wat een VN statement tegen racisme zou moeten zijn, werd wederom aangegrepen door diverse landen voor Israel-bashing en om antisemitisme te spuien. Veertien democratische landen, waaronder Nederland, besloten dan ook de conferentie te boycotten.

 

De antisemitische en anti-Israelische agenda van Durban III blijkt ondermeer uit de toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad tijdens Durban II, waarin hij refereerde aan Israeli's als 'genocidale racisten' en zei dat Israel na de Tweede Wereldoorlog door het Westen gecreëerd werd onder het 'voorwendsel' van het Joodse lijden tijdens de oorlog. Een groot aantal Westerse landen verliet de zaal tijdens de toespraak, maar de delegaties die bleven zitten, juichten Ahmadinejad toe. Ahmadinejad heeft bij meerdere gelegenheden de Holocaust ontkent en ook in de oorspronkelijke Iraanse tekst van zijn Durban II toespraak, werd de Holocaust 'dubieus en ambigu' genoemd.

 

Deze gang van zaken heeft het hele antiracismetraject van de UN volledig in diskrediet gebracht. Omdat de belangrijkste landen niet aanwezig waren, was het van te voren al duidelijk dat Durban III geen groot succes zou worden. Naast Nederland waren namelijk ook Oostenrijk, Australië, Bulgarije, Canada, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Israel, Italië, Nieuw Zeeland, Polen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten niet aanwezig.

 

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, riep voor de conferentie de partijen nog op om zich te gedragen. "Wij moeten iedereen veroordelen die dit platform aangrijpt om met opruiende retoriek, ongegronde beweringen en haatzaaiende leuzen het doel probeert te ondermijnen. Onze gezamenlijke verplichting is het focussen op de echte problemen van racisme en intolerantie."

 

Tegelijkertijd werd er ook een anti-Durbanconferentie gehouden, die georganiseerd werd door UN Mensenrechtenexpert Anne Bayefsky. Het doel was het aantonen van de hypocrisie van het VN mensenrechtenbeleid. Anti-Durban kreeg in de media meer aandacht dan de officiële broer.

 

De World Conference Against Racism werd voor het eerst gehouden in 2001, in Durban, Zuid-Afrika; dit werd een festijn van virulent antisemitisme, waar sommige deelnemde landen de Holocaust ontkenden, terwijl andere lovend waren over Hitlers uitroeiing van Europese Joden en voorstelden hetzelfde te doen met de Joden in Israel.

 

Durban II, dat in 2009 in Genève werd gehouden, was een herhaling van Durban I, met anti-Israelleuzen die onder andere door de speech van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gepropageerd werden.

 

Lees hier het CIDI artikel over antisemitisme bij Durban II

Lees hier het CIDI artikel over de achtergronden van de Nederlandse boycot van Durban III en hier over de Amerikaanse boycot.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten