vrijdag 28 oktober 2011

Bruto Nationaal Product Gaza en West-Bank hoger dan Arabische buurlanden

 
In welk land is het percentage obese mensen het grootst? De VS, Italië, Duitsland? Nee dus.
 
Voor mannen is dat Libanon, met op de tweede plaats Qatar, voor vrouwen Qatar, met op de tweede plaats Saudi-Arabië, en op nummer drie jawel, de Westoever en Gazastrook. En ik maar denken dat Arabisch eten (humus, couscous, olijven, feta, falafel...) niet alleen lekker maar ook erg gezond is. Maar belangrijker, dit druist in tegen het populaire beeld van arme Palestijnen die, zeker in Gaza, honger lijden vanwege Israels onmenselijke blokkade. Op Tegenlicht legde ik meen Ali Abunimah een paar weken terug nog uit dat het Israels beleid is de mensen in Gaza net niet te laten verhongeren. Israel zorgt dat ze net niet doodgaan maar daar is alles mee gezegd, een bewuste strategie de mensen te laten lijden en hun wil te breken. Natuurlijk klopt dit niet met de feiten, en met een straatbeeld waarin luxe auto's, winkelcentra en markten vol met etenswaar dominant zijn, maar wat doet dat er toe voor kwaliteitsomroep VPRO? Voor wie meent dat de obesitas cijfers geen eerlijke graadmeter zijn (omdat ze weinig zeggen over de kwaliteit van het eten dat men - teveel- binnenkrijgt, hieronder cijfers van het BNP, de levensverwachting en de alfabetisering.
 
RP
-----------
 
 
Bruto Nationaal Product Gaza en West-Bank hoger dan Arabische buurlanden

Gaza en West-Bank. Let op: dit is een bericht uit 2009

Het officiële bruto nationale product (BNP) per hoofd van de bevolking van de West-Bank en Gaza is 1,700 dollar. In Egypte is dat 1,900 dollar, in Syrië 2,250 dollar, Jordanië 3,000 dollar.
Deze cijfers zijn echter misleidend om twee redenen.
1) Bij de berekening van het BNP wordt buitenlandse hulp voor de Palestijnse gebieden niet meegenomen. Wanneer dat wel zo zou zijn, zou het BNP voor de Palestijnse gebieden 30% hoger uitkomen.
2) Aantal inwoners. De officiële cijfers van de Palestijnse Autoriteit spreken van 3.8 miljoen inwoners. Dit zijn ook de cijfers die worden gebruikt voor de berekening van het BNP per hoofd van de bevolking. Echter: volgens het Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BSCSS) bestond de bevolking van Gaza en de West-Bank in 2004 uit slechts 2.5 miljoen mensen.
Wanneer beide bovenstaande factoren worden meegewogen, dan is het BNP per hoofd van de bevolking 3,380 dollar, zo stelt het Begin-Sadat Center.
De levensverwachting is in de Palestijnse gebieden hoger dan in de meeste andere Arabische landen. Uit cijfers van de VN blijkt dat de levensverwachting in Gaza en de West-Bank 73.4 is. Alleen in de Arabische landen Oman enBahrein ligt de levensverwachting hoger met 75.6 jaar. Alle andere Arabische landen kennen een lagere levensverwachting: Saoedi-Arabië 72.8, Jordanië 72.5, Turkije 71.8, Egypte 71.3, Marokko 71.2, Iran 71.0, Pakistan 65.5, Jemen 62.7.
Het alfabetiseringspercentage in de Palestijnse gebieden is 92.4%, in Egypte is dat 71.4% en 80.8% in Syrië.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten