dinsdag 5 juli 2011

VN stemming over Palestina kan tot conflict leiden

 
Dit is slecht nieuws, en een reden te meer om geen eenzijdig uitgeroepen Palestijnse staat te erkennen en ook andere landen oproepen dit niet te doen. De Palestijnse reactie is echter, zeker gezien het verleden van gewelddadig 'verzet', niet zo heel vreemd. Een staat heeft immers grenzen en binnen die grenzen is het soeverein en die grenzen worden verdedigd en gecontroleerd door het leger. En dat is dus precies waarom die uitroeping geen steun verdient zonder dat er eerst met Israel wordt onderhandeld en een vredesplan overeengekomen. Daarin zal ook worden geregeld hoe de controle van de grenzen moet gebeuren, welke bevoegdheden de eigen veiligheidsdiensten hebben en wat door internationale troepen wordt gedaan, etc. Zonder duidelijke afspraken wel een staat uitroepen is een recept voor geweld en chaos.
 
RP
-----------------
 
VN stemming over Palestina kan tot conflict leiden
Woensdag, 29 Juni 2011 19:54

Palestijnen zeggen dat als de Verenigde Naties officieel een Palestijnse staat erkent, de volgende stap een open oorlog met Israël is.

Het resultaat van de poging van de Palestijnse Autoriteit om internationale erkenning voor een Palestijnse staat te verkrijgen bij de VN in september is mogelijk een oorlog met Israël.

Dat blijkt uit een onderzoek onder Palestijnse Arabieren (en Israëli's), deze week uitgevoerd door (o.a.) het Palestijnse Centrum voor Beleid en Opinie.

De meeste Palestijnen geloven niet dat de motie over een onafhankelijke Palestijnse staat zowel in de Algemene Vergadering als in de Veiligheidsraad wordt aangenomen, maar als dit wel gebeurt hebben ze zeer specifieke en gewelddadige ideeën over wat er vervolgens moet gebeuren.

Als de VN Palestina erkent, meent 76 procent van de Palestijnse Arabieren dat hun veiligheidsdiensten onmiddellijk de controle over geheel Judea, Samaria en de oostelijke helft van Jeruzalem moeten uitoefenen, zelfs met het risico van een open oorlog met het Israëlische leger.

Ze willen ook dat Palestijnse strijdkrachten de controle verkrijgen over de grensovergang Allenby Bridge naar het buurland Jordanië.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten