woensdag 28 april 2010

Wilders ligt gevoelig in de joodse gemeenschap


"De PVV-aanhang lijkt in de joodse gemeenschap niet groter dan gemiddeld."
"Opiniepeiler Maurice de Hond, ook van joodse komaf, heeft er geen onderzoek naar gedaan, maar zijn indruk is „dat de aanhang in joodse kring niet boven de landelijke 15 procent ligt. Mogelijk ligt het percentage iets hoger onder jongeren.""
"Joden voor wie Israël zwaar weegt, zouden wel eens kunnen gaan stemmen op de VVD of het CDA, voorspelt rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam."
 
Dus wat is precies het nieuws?? Dat er ook in de Joodse gemeenschap over Wilders wordt gediscussieerd?
Wat ik zelf eerder opmerkelijk vindt, is dat ondanks het onvoorwaardelijke pro-Israel standpunt van Wilders, en zijn herhaalde warme woorden voor Joden, de steun voor Wilders onder Joden niet groter lijkt dan gemiddeld. Blijkbaar staan zijn intolerante houding en extreme ideeën over andere onderwerpen hen zeer tegen. Maar zo brengt de NRC het natuurlijk niet, zij suggereren liever dat Wilders en Joden wel wat met elkaar hebben.
 
RP
-----------
 

Wilders ligt gevoelig in de joodse gemeenschap

Gepubliceerd: 27 april 2010 12:06 | Gewijzigd: 27 april 2010 17:37
Door onze redacteuren Karel Berkhout en Danielle Pinedo
 
 
Amsterdam, 27 april. Onder de ongeveer 40.000 Nederlandse joden spelen veel discussies over PVV-leider Geert Wilders. De kandidatuur van de joodse ondernemer Gidi Markuszower voor de PVV leidde tot zo veel commotie dat hij afgelopen weekeinde afzag van een plek op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar het debat smeult al veel langer – in de synagoge, bij de viering van de Israëlische onafhankelijkheidsdag vorige week, in het Nieuw Israelietisch Weekblad, bij de slager.
 
„Er wordt over gepraat", erkent rabbijn Rafael Evers van de traditioneel- joodse gemeente in Amsterdam.

PVV-aanhang

De PVV-aanhang lijkt in de joodse gemeenschap niet groter dan gemiddeld. „In onze sjoel vind je mensen met verschillende politieke voorkeuren – van verstokte PvdA'ers tot PVV-sympathisanten", zegt rabbijn Shmuel Katzman van de orthodox-joodse gemeente in Den Haag, een stad waar de PVV groot is. Opiniepeiler Maurice de Hond, ook van joodse komaf, heeft er geen onderzoek naar gedaan, maar zijn indruk is „dat de aanhang in joodse kring niet boven de landelijke 15 procent ligt. Mogelijk ligt het percentage iets hoger onder jongeren."

De PVV plaatst de joodse kiezers voor een „dilemma", vindt Katzman. „Zowel als het gaat om onderwerpen die de joodse gemeenschap direct raken, alsook om zaken die weinig tolerantie tonen naar de niet-joodse medemens."

Joden voor wie Israël zwaar weegt, zouden wel eens kunnen gaan stemmen op de VVD of het CDA, voorspelt rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. „Hans van Baalen van de VVD wordt door velen als een vriend van Israël gezien. En Maxime Verhagen (CDA) hield onlangs met Jom Ha'atsmaoet [de Israëlische onafhankelijkheidsdag] een mooi verhaal bij ons. Na afloop hoorde ik meerdere mensen zeggen: misschien dat ik toch maar CDA ga stemmen."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten