maandag 26 april 2010

PVV-kandidaat Gidi Markuszower trekt zich terug

 
Tja. Dat had hij natuurlijk wel een beetje kunnen zien aankomen. De PVV mag zich in de warme belangstelling van de media verheugen, en als je een paar jaar geleden bent opgepakt wegens wapenbezit is dat natuurlijk wel interessant. Nummer 5 is ook niet niks, voor toch een redelijke buitenstaander in de politiek. Markuszover heeft met een en ander de zaak Israel geen goed gedaan, noch zijn Joodse kerkgenootschap het NIHS, dat hem onlangs uit het bestuur heeft gezet.
 
En dat allemaal om zich twee weken later weer terug te trekken als kandidaat, en het beeld nog eens te versterken van een stelletje onbezonnen amateurs bij de PVV. Markuszover lijkt nogal impulsief van aard te zijn, en niet altijd even goed na te denken bij wat hij doet en wat de consequenties daarvan zijn.
 
RP
-------------

PVV-kandidaat Gidi Markuszower trekt zich terug

Van onze redactie op 24 april '10, 22:58, bijgewerkt 25 april '10, 08:32
 
Gidi Markuszower, de nummer vijf van de kandidatenlijst van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen, trekt zich terug. Hij is niet langer beschikbaar voor een plek in de Kamer.

In een verklaring laat hij weten: 'Heden heb ik besloten mij terug te trekken als kandidaat-Kamerlid voor de Partij voor de Vrijheid. De afgelopen twee weken heb ik mogen ervaren wat het betekent om continu onder een negatief vergrootglas te liggen. Ik voel mij in een dergelijke positie niet senang en wens niet op die manier de komende vier jaar door het leven te gaan.'

In opspraak

Markuszower kwam al snel nadat bekend was gemaakt dat hij op de lijst van de PVV stond in opspraak . Markuszower, een fervent pleitbezorger van de Joodse zaak, zorgde voor een rel in de Joodse gemeenschap door op 7 mei 2008 met een vuurwapen op zak te worden opgepakt tijdens een viering van 60 jaar Israël in het Amsterdamse congrescentrum RAI. Het bestuurslid van Likoed Nederland fungeerde bij het evenement als bewaker namens de Joodse beveiligingsorganisatie Bij Leven en Welzijn. Hij werd aangehouden voor verboden wapenbezit.

Kort na het bericht over het wapenincident kwam hij opnieuw negatief in het nieuws. Als lid van de Kerkeraad van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) diende hij eind maart een omstreden motie in. Iedereen die het VN-rapport van 'de Zuid-Afrikaanse laffe en gevaarlijke Jood' Richard Goldstone over de Gaza-oorlog verdedigt – waarin Israël van oorlogsmisdaden wordt beschuldigd – moet levenslang uit de gemeenschap worden verbannen.

Mellony van Hemert

Markuszower is de tweede kandidaat die zich terugtrekt van de lijst. Op 15 april gaf de nummer 9 van de lijst, Mellony van Hemert, aan niet meer beschikbaar te zijn.

De aankondiging volgde enkele uren nadat bekend was geworden dat ze de schrijfster is van een boek dat vorig jaar op het allerlaatste moment niet werd uitgegeven door De Arbeiderspers. Er waren al exemplaren gedrukt, maar verschillende betrokkenen twijfelden ernstig aan het waarheidsgehalte ervan. De uitgever wilde juridische problemen voorkomen. Volgens de PVV meldde Van Hemert zich af om 'medische redenen'.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten