vrijdag 14 oktober 2016

UNESCO en de Tempelberg

 

Grote verontwaardiging in Israel gisteren, nadat de raad van bestuur van UNESCO (58 leden met roulerend lidmaatschap), weer een resolutie tegen Israel aangenomen had, ingediend door 7 Arabische lidstaten. De in 40 punten verwoorde kritiek op Israels beleid ten aanzien van moslimheiligdommen in Jeruzalem en de Westoever maakte schijnbaar niemand koud of warm, maar één punt noemde de Tempelberg zonder hem te noemen; nl. alleen met de Arabische naam, als islamitisch heiligdom.

Een pijnpunt voor Israel is al vele jaren de Arabische ontkenning van de Tempelberg als Joodse historische en heilige plaats, en UNESCO lijkt daar nu in mee te gaan. De raad van bestuur althans; directeur-generaal Irina Bokova distantieerde zich hiervan en erkende wel het religieuze belang voor Joden.

 

De Volkskrant gaat overigens mee in de bewering dat de Al-Aqsa moskee de 'op twee na heiligste plaats' voor moslims is. Dat lijkt vooral een politieke kwestie: toen de Tempelberg onder Jordaans bestuur viel bekommerde zich er niemand om. In elk geval de Sjiieten vinden heiligdommen in Najaf en Karbala (Irak) belangrijker dan Al Aqsa.

 

Wouter

______________

 

Israel Ministry of Foreign Affairs

 

The #Bible according to UNESCO​ following today's resolution airbrushing Jews and Christians out of the history of Jerusalem.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten