Ondanks alle te pas en te onpas door Netanyahu geuite bezwaren, lijkt de atoomdeal met Iran onontkoombaar. Bibi zou er verstandig aan doen de sterk verzuurde relatie met de regering Obama proberen te verbeteren; de VS blijft Israels onmisbare bondgenoot.
Wouter
_________________
Goede betrekkingen met Washington blijven onontbeerlijk
http://alfredmuller.net/2015/04/13/goede-betrekkingen-met-washington-blijven-onontbeerlijk/
Het akkoord tussen Iran en zes grootmachten is in Israël de afgelopen dagen een belangrijk gespreksonderwerp gebleven. Enthousiasme ontbreekt. Vrijwel iedereen denkt dat de internationale gemeenschap eind juni een deal met Iran zal sluiten waar grote bezwaren aan kleven.
Begin deze maand werden de partijen het al eens over een raamwerk. Bezwaren zijn gemakkelijk te ontdekken. Iran behoudt zijn nucleaire infrastructuur. De tijd om een bom te kunnen produceren, blijft kort. Over ballistische raketten wordt met geen woord gerept. Iran kan zijn steun aan terreurgroepen voortzetten.
Arabische landen zullen eigen kernbommen willen ontwikkelen. En mochten ze, op verzoek van Washington, daar nog mee willen wachten, dan zullen ze toch zeker hun conventionele legers op willen krikken. En hoe moet het dan met Israëls militaire voorsprong?
De afgelopen dagen gingen Israëlische ministers door met het uiten van bezwaren. Het doel daarvan lijkt te zijn ervoor te zorgen dat het akkoord er niet komt.
Wat wel?
Maar wat dan wel? Een militaire actie tegen Iran is geen optie. Een operatie kan een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten ontketenen en het leven van talloze burgers op het spel zetten. Bovendien zal een aanval het Iraanse nucleaire programma slechts met een paar jaar vertragen. Iraniërs raken er dan helemaal van overtuigd dat zij nucleaire wapens nodig hebben.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gesteld dat dit alternatief geen oorlog, maar een beter akkoord is. Maar de realiteit is dat de internationale gemeenschap nu al een akkoord met Iran wil. En ook al zouden andere landen de druk op Teheran willen opvoeren, de machthebbers in Iran hebben daar geen last van. Het volk heeft niet de optie in opstand te komen of een verlicht, prowesters regime aan de macht te helpen.
Als Israëlische politici Amerikaanse Congresleden aanmoedigen om het akkoord te torpederen, zullen de relaties tussen Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama verder verslechteren. Natuurlijk, Netanyahu kan menen dat Obama in januari 2017 het veld zal ruimen en plaats zal maken voor een Republikein, die tegen de deal is en pro-Israël zal zijn, wat Israël ook doet. Maar wie zegt dat de Amerikanen niet opnieuw een Democraat in het Witte Huis willen?
Relatie herstellen
Wat is verstandig? Goede betrekkingen met Washington blijven onontbeerlijk. Netanyahu zou er goed aan doen te proberen de relatie met president Obama te herstellen. Nu de deal onontkoombaar lijkt, kan Israël beter proberen de risico’s die zijn verbonden aan het akkoord te verkleinen door afspraken te maken over de bepalingen.
Israël zal de komende twee jaar de Amerikaanse regering namelijk hard nodig hebben. Om bijvoorbeeld in internationale forums als de VN niet helemaal geïsoleerd te raken. En voor verdere sponsoring van het Israëlische raketschild, dat miljoenen burgers moet beschermen als er een nieuwe oorlog uitbreekt.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken pauzeert op het terras van een hotel in Lausanne. Hij verbleef daar om besprekingen te voeren met een Iraanse delegatie over het nucleaire programma van dat land. Foto: State Department / Public Domain.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten