Tenminste drie van de vier Joodse slachtoffers (zie tweede artikel hieronder) van de terreuraanslagen in Parijs stamden van families die eerder uit Noord-Afrika naar Frankrijk waren gekomen. Vaak waren deze families gevlucht voor antisemitisch geweld of discriminatie door de overheid, en het is extra bitter dat ze nu ook in Frankrijk niet veilig waren voor een Noord-Afrikaanse moslimextremist.
Wouter
_____________
Joodse organisaties in Nederland reageren op Parijs
http://www.jonet.nl/nieuws/joodse-organisaties-in-nederland-reageren-op-parijs/2395
Verschillende Joodse organisaties in Nederland hebben gereageerd op de recente gebeurtenissen in Parijs. In dit artikel een overzicht van de reacties.
Over het algemeen wordt in de reacties van Joodse organisaties en instellingen bezorgdheid geuit. Zo ook door voorzitter Ron van der Wieken van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom. De aanval op een Joodse supermarkt in Parijs, afgelopen vrijdag, door moslimterroristen verbaast hem niet. "Wij zijn de eerste target voor moslimextremisten en zij zijn de ergste vijand van de islam", zegt Van der Wieken in het RD. Ook opperrabbijn Binyomin Jacobs van het Interprovinciaal Opperrabbijnaat (IPOR) is niet verrast. "Hoe wrang het ook klinkt, we konden het zien aankomen".
Volgens de opperrabbijn staan de terroristische groeperingen voor het onthoofden van hun slachtoffers en het aanzetten tot gedwongen seks bij ontvoerde meisjes. "Europa dacht: dit speelt alleen ver weg. Nu komt het dichtbij en zien we wat we al eerder hadden moeten opmerken. Deze extremisten vallen onschuldige burgers aan vanwege hun religie, hun zijn". Ook algemeen secretaris Ruben Vis van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) en het NIK-bestuur laten van zich horen. Zij hebben een statement op de NIK-website geplaatst: 'Het NIK betuigt zijn diepe medeleven met de families en vrienden van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo en op de kosjere supermarkt Hypercasher in Parijs'.
Uit de verklaring van het NIK: Wij treuren met de Frans Joodse Gemeenschap over de dood van: Philippe Braham z’l, Yohan Cohen z’l, Yoav Hattab z’l en Francois-Michel Saada z’l.' Het Centraal Joods Overleg (CJO), dat als overkoepelende organisatie voor Joods Nederland fungeert, zond donderdag al een verklaring de wereld in. In het RD stelt voorzitter Jaap Fransman dat 'de Joodse gemeenschap weer in de hoek zit waar de klappen vallen'. Volgens planning is het de bedoeling dat de beveliging van Joodse gebouwen en organisaties in Nederland in februari moet worden teruggeschroefd. Fransman: "Deze moet op hetzelfde peil blijven."
Het Centrum Informatie en Documentantie Israël (CIDI) publiceerde een lijst van alle antisemitische incidenten in Frankrijk sinds juni 2014. In totaal vonden er acht grote antisemitische incidenten in het land plaats, waaronder de aanval op een Joodse man die door een groep van vijftien jongeren in elkaar werd geslagen en een Joods stel dat door gewapende mannen werd beroofd die hen wezen op hun Joodse komaf [bl].
gepubliceerd op 11 januari 2015
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Joodse slachtoffers Parijs in Israël begraven
12 januari 2015
http://www.joodseomroep.nl/joodse-slachtoffers-parijs-in-israel-begraven/
De vier mannen die afgelopen vrijdag tijdens de gijzelingsactie in een koosjere supermarkt in het oosten van Parijs zijn vermoord, worden in Israël begraven. Philippe Braham z’l, Yohan Cohen z’l, Yoav Hattab z’l, Francois-Michel Saada z’l worden dinsdag op verzoek van de familie tijdens een gezamenlijke plechtigheid naar hun laatste rustplaats in Jeruzalem gebracht.
Yohan Cohen werkte al enige jaren in de supermarkt. De 22-jarige man was een van de eersten die tijdens de gijzelingsactie werd vermoord. Yohan´s ouders immigreerden in de jaren 60 naar Frankrijk. Zijn vader vanuit Tunesië, zijn moeder vanuit Algerije. De 21-jarige Yoav Hattab is de zoon van de Tunesische opperrabbijn en hij studeerde in Parijs. Philippe Braham, vader van vier kinderen, werkte als verzekeringsman in de buurt van de supermarkt. Hij komt uit een orthodox gezin, zijn broer is rabbijn van een synagoge in de Parijse buitenwijk Pantin. Francois-Michel Saada, geboren in Tunesië, was een gepensioneerde fondsbeheerder. Zijn twee kinderen wonen in Israël.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten