zaterdag 4 januari 2014

Israels hightech top 5 van 2013 (CIDI)

 
In Israel worden heel wat nuttige uitvindingen gedaan.
(Nu nog een TomTom die de route naar vrede wijst...)
 
Wouter
____________
 

Israel  viert niet fanatiek nieuwjaar – het Joodse jaar begint zo rond september – maar terugblikken op 2013 zijn er genoeg. Opvallend veel daarvan gaan over hightech 2013. Het zijn er zoveel, dat de keus moeilijk is.
Ha'aretz kwam met een top 5 van Israelische startups in 2013. Wij maakten er een top 2 van: 1 steekt er bovenuit, maar de rest deelt een goede tweede plaats.

1. Waze heeft als leus: Outsmarting the traffic, together. De navigatieapp doet geen standaardnavigatie, maar geeft real-time verkeersinformatie op basis van wat je medegebruikers doorgeven. Dat zijn er intussen tienduizenden, en Google betaalde in juni meer dan een miljard dollar voor Waze. Dat alleen al zet Waze bovenaan alle lijstjes over 2013, maar er zijn veel goede numers 2.

2. Moovit doet voor het OV wat Waze doet voor de automobilist: op basis van informatie van medegebruikers krijg je real-time informatie over aankomsttijden van bussen en treinen, drukte en de weg in stations. Drie maanden geleden werd de app gelanceerd in Centraal Europa en Israel, dus nog even wachten. Moovit heeft nu 3 miljoen gebruikers en kreeg in december 2013 28 miljoen dollar aan kapitaal bij elkaar.

2. Mobileye is de perfecte aanvulling op Waze: Waze wijst de weg, Mobileye zorgt dat je heelhuids aankomt door te waarschuwen als je te dicht bij een andere auto komt of bij een voetganger, of dreigt van je rijstrook af te raken. Zonodig trapt Mobileye zelf op de rem. De slimme formules werken met één eenlenzige camera, in plaats van dure meervoudige camera's of radar die hiervoor nu nodig zijn. De verwachte gadgetverkoop is 1,5 miljoen, Mobileye kreeg 400 miljoen dollar kapitaal bij elkaar in juli.

2. Wix helpt je om zonder enige kennis van design of coderen professionele websites te bouwen met templates en apps. De starttechnologie is gratis, maar geavanceerde tools moet je erbij kopen natuurlijk. Er zijn al 40 miljoen gebruikers en Wix ging in november naar de beurs op Wall Street, waar de aandelenprijs sindsdien 75% is gestegen.

2. Silentium, de stilte-app uit het luidruchtigste land ter wereld, helpt herrie te verminderen: niet die van de roeptoeter aan het restauranttafeltje naast je, maar van elektronische apparaten. De chips en contollers van Silentium reduceren gebrom en getik van bijna alles, van computerservers tot airconditioning thuis en zelfs auto's. Silentium genereert anti-herrie die tot 90% van het ongewenste geluid van een apparaat onderdrukt.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten