dinsdag 21 januari 2014

Drukke voorlichtingsavond Israelboycot


De recente terugtrekkingen van bedrijven uit Israel baren velen in de Joodse en pro-Israel gemeenschap zorgen. Niet dat men daar allemaal zo voor de nederzettingen is, maar men ervaart het als zeer selectief en hypocriet dat van alle landen en soms smerige zaakjes waar bedrijven in zitten, het relatief schone Israel eruit wordt gepikt als grootste boosdoener. Ook Israel zelf waarschuwt dat dit de relatie kan bekoelen, al roepen Rutte en Timmermans in koor dat de relatie uitstekend is. De ontmoedigingsrichtlijn is overigens niet nieuw, noch de vele miljoenen aan subsidies voor de anti-Israellobby, maar deze lijkt nu wel vruchten af te werpen en men lijkt te gaan oogsten waar men jarenlang voor heeft gewerkt. Veel te laat lijkt de pro-Israel beweging hiertegen in actie te komen, al heeft men wel al eerder aan de bel getrokken over het oneigenlijke gebruik van subsidies voor ontwikkelingsorganisaties.

 

En voordat mensen over de oppermachtige en louche pro-Israellobby beginnen stel ik voor dat men zich eerst eens verdiept in de professionele anti-Israellobby, waar met miljoenen aan overheidsgeld en donaties bedoeld voor zielige kindertjes in Afrika, bedrijven stuk voor stuk worden bewerkt om zich niet terug te trekken uit Saoedi-Arabië, Qatar, Liberia, Rusland of China, maar uit Israel omdat de diensten van de desbetreffende bedrijven ook worden geleverd aan Joden die in Oost Jeruzalem of de Westoever wonen. 

 

RP

--------- 

 

Drukke voorlichtingsavond Israelboycot

http://www.cidi.nl/drukke-voorlichtingsavond-israelboycot/

IN NEDERLAND / DOOR ELISE FRIEDMANN / OP 20/01/2014 OM 15:14 / TAGS: BDS, CIDI, ISRAEL, NEDERZETTINGEN, WESTBANK

 

Ruim tweehonderd mensen woonden 16 januari in het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam een voorlichtingsavond bij onder de noemer: Dreigt er een Israelboycot?

Aanleiding was het bericht dat PGGM zijn investeringen in Israelische banken stopzette, vanwege hun banden met de Israelische nederzettingen. PGGM was na Royal Haskoning en Vitens het derde bedrijf in korte tijd dat een dergelijke maatregel nam.
 
Op de bijeenkomst, georganiseerd door CIDI, het Verbond voor progressief Jodendom, LJG Amsterdam, Arza en de Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ), werd de vraag of er sprake is van een dreigende Israelboycot vanuit verschillende invalshoeken belicht.

De vraag leeft. In de Kamer werden vragen gesteld over de 'boycotachtige sfeer' die had bijgedragen tot het besluit van PGGM en waaraan het ontmoedigingsbeleid van de regering bijdraagt. Israel riep de Nederlandse ambassadeur al tweemaal op het matje om hierover uitleg te geven.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wijst dit idee van de hand. Hij verklaarde meermalen dat de Nederlandse regering tegen een boycot van heel Israel is, en dat de genoemde bedrijven hun besluit uit eigen overweging hadden genomen en dat het ontmoedigingsbeleid volkomen duidelijk is: het is gericht tegen activiteiten in of ten behoeve van de nederzettingen, zei hij afgelopen vrijdag nog tijdens een Algemeen Overleg van de Raad Buitenlandse Zaken. Niettemin blijven er vragen hoe ver dit ontmoedigingsbeleid wordt opgerekt en hoe actief het ministerie hierin optreedt.

Centrale vragen op de avond waren: is er sprake van een boycot van Israel, waar gaat dit naar toe? Hoe zit het pro-Palestijnse lobbycircuit in elkaar? en wat kunnen wij doen?
Voorzitter Ron van der Wieken van het Liberaal Verbond benadrukte de invloed van Arabische landen en trok een parallel met de Arabische boycot van Israel. Publicist Hans Knoop benadrukte de rol van zakelijke overwegingen in de beslissing van de bedrijven.  
Jody Sieradski, Europacoördinaotor NGO Monitor, besprak de invloed van non-gouvernementele organisaties in de BDS-beweging, die lobbiet voor boycot, desinvesteren en sancties tegen Israel. Zij noemde vooral organisaties die 
direct of indirect worden gesubsidieerd door de Nederlandse overheid.

CIDI-directeur Esther Voet rondde de avond af door in te gaan op de vraag wat wij kunnen doen. Zij wees op de selectieve benadering van het Israelisch-Palestijnse conflict en hoe Nederland en Nederlandse bedrijven daarop moeten anticiperen. Zij waarschuwde voor oprekken van het ontmoedigingsbeleid, zodat niet alleen Nederlandse bedrijven worden ontmoedigd die actief zijn op de Westbank, maar ook bedrijven die zaken doen met Israelische bedrijven die vestigingen hebben of investeren in de Westoever. Zeker als ook Oost-Jeruzalem wordt gerekend tot de nederzettingen, zijn dit er zoveel dat Nederlandse bedrijven nauwelijks Israelische partners zouden kunnen vinden voor wie dit niet geldt.

Foto: Sjaak Samshuijzen

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten