dinsdag 19 november 2013

Breek de muur af, maar nu nog niet (Alfred Muller)

 
Alfred Muller van het RD is een van de weinige echt genuanceerde journalisten als het om Israel gaat.
 
De reden voor de afscheidingsbarriere (de meest neutrale benaming voor de 'muur') is in eerste instantie het Palestijnse terrorisme, en daartegen is ze effectief gebleken. Dat de barriere deels ook de nederzettingen beschermt is meer discutabel, want de kolonisten hadden daar eigenlijk helemaal niet moeten zitten. Nu ze er echter wel zijn, is het ook niet geheel onbegrijpelijk dat Israel alleen in het kader van een vredesakkoord nederzettingen wil ontruimen, en een deel van dit gebied dan wil uitruilen tegen andere grond.
 
Toch valt hier iets op af te dingen: in de dicussie over de route van de barriere trekken Palestijnse belangen vaak aan het kortste eind tegenover belangen van de kolonisten, en moeten zij naar de rechter stappen om (mogelijk) toch nog hun gelijk te halen. En als de Israelische regering dat vredesakkoord echt wil bereiken, moeten ze stoppen met bouwen in die gebieden waarvan vrijwel vast staat dat ze bij een akkoord in de Palestijnse staat komen te liggen. En tot dat akkoord (dat eind april bereikt zou moeten worden volgens de lopende onderhandelingen) is tenminste terughoudendheid gevraagd met alle bouwplannen over de Groene Lijn.
 
Wouter
________________
 
Breek de muur af, maar nu nog niet
 
e muur in Abu Dus aan de oostzijde van Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller

De muur in Abu Dus aan de oostzijde van Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller

Het was op een vroege morgen, tien jaar geleden. Ik zat opeens rechtop in bed. „Dat is een bom", zeiden mijn vrouw en ik. Ik liep naar het raam en hoorde in de verte gegil. Even later klonken de sirenes van ambulances en hulpdiensten. Nog wat later liep ik met mijn camera naar de opgeblazen bus. De foto's die ik maakte, heb ik uit respect voor de slachtoffers en hun familie nooit gepubliceerd.

Het was niet de enige aanslag in Jeruzalem. Een decennium geleden ging Israël gebukt onder een zware golf van terreur. Nu is de situatie drastisch verbeterd.

De regering besloot in 2002 een barrière van muren en hekwerken op te richten, om de kans op terreuraanslagen te verkleinen. Momenteel is ruim 60 procent van de afscheiding gereed. Dankzij deze en andere maatregelen die het leger en de Palestijnse Autoriteit hebben genomen, is het aantal aanslagen enorm teruggelopen.

Zwaar omstreden

De barrière is buiten Israël echter zwaar omstreden. Critici wijzen erop dat de afscheiding illegaal is, omdat zij niet staat op de grens die gold tussen 1949 en 1967. Maar het idee echter dat Israël de circa 500.000 Israëliërs die aan de andere kant van de vroegere grens wonen minder veiligheid moet bieden, is bizar. Ook zij hebben recht op bescherming.

Tegenstanders zeggen ook dat de route van de barrière een politiek doel dient. Deze zou vooruitlopen op de toekomstige grenzen tussen Israël en Palestina. Door de ligging van de afscheiding zijn grote happen land van de Palestijnen afgenomen, waardoor nederzettingen de ruimte hebben om uit te breiden. Verder ontregelt de muur het dagelijks leven van vele Palestijnen. Volgens het VN-kantoor voor humanitaire zaken kunnen Palestijnen in 150 gemeenschappen alleen hun grond betreden als ze toestemming hebben van het leger.

Wapens

Het ministerie van Defensie werpt tegen dat de barrière het leger en de veiligheidsdienst heeft geholpen tal van bomaanslagen en andere aanvallen te voorkomen. „Er zijn echter nog openingen, waardoor vele illegale infiltranten –onder wie velen met wapens– elke week onderschept worden", aldus Defensie.

Geen weldenkend mens is blij met de muur. Hopelijk kan deze zo snel mogelijk worden afgebroken. Hij maakt zware inbreuk op het welzijn van Palestijnen en ontsiert het landschap. Maar een feit is dat de muur meehelpt levens te beschermen. Van Israëliërs, Palestijnen (ook onder hen vielen slachtoffers bij aanslagen) en de kandidaat-kamikazeterroristen zelf.

Maar niet alles hoeft te blijven zoals het is. Het leger kan de overgang vaak makkelijker maken dan nu het geval is. Soldaten die zich misdragen tegenover Palestijnse burgers moeten worden gestraft. En nadat de partijen bij de vredesbesprekingen een akkoord hebben bereikt over grenzen, kan Israël de scheiding verplaatsen. En het kan het obstakel helemaal wegnemen als blijkt dat de kans op aanslagen drastisch is verminderd.

(Elke week vanuit Jeruzalem in RD.nl: Israel Ingezoomd – commentaar op gebeurtenissen in Israel, Palestina en het Midden-Oosten.)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten