zaterdag 30 maart 2013

Joodse staat is boze droom voor Anton van Hooff (IMO)

 
Berlin, NS-Boykott gegen jüdische Geschäfte

Berlijn, 1 april 1933: nazi-boycot van Joodse winkels

 

- IMO Blog -

In De Gelderlander stond vorige week weer een nieuwe column van Anton van Hooff, waarmee hij naar eigen zeggen alvast meedingt naar de Vuile Pen Award van komend jaar. Hij liet ons o.a. weten:

Ach, enkele tientallen jaren geleden was ook voor mij Israël een lichtend voorbeeld, maar vooral de objectieve berichtgeving in NRC Handelsblad heeft mij van gedachten doen veranderen. Inmiddels is mij duidelijk geworden dat Israël een racistische schurkenstaat is (illegale atoomwapens, landjepik, apartheidspolitiek zelfs tegen de eigen Arabische burgers, doden van 100 Palestijnen voor 1 Israëli) en als zodanig de voornaamste aanstichter van Jodenhaat in de wereld – zie het recente CIDI-onderzoek (Joden kennen we niet, maar we haten ze wel omdat ze met Israël te maken hebben). Hoeveel beter is de les die Een Ander Joods Geluid uit de Holocaust trekt: juist omdat wij Joden weten wat lijden is, moeten we het anderen niet aandoen.

Ik weet niet of men twee keer voor de prijs in aanmerking kan komen; voor alle zekerheid stel ik nog eens mijn kandidatuur op grond van mijn jongste column in De Gelderlander – zie bijlage.

Ik wil hier om te beginnen benadrukken dat de prijs in de eerste plaats is toegekend aan De Gelderlander, omdat zij het medium zijn dat de gewraakte column heeft geplaatst en daarmee een platform biedt aan dergelijke haatstukjes. Het gaat niet zozeer om Van Hooffs kwaadaardige onzin, het gaat om het feit dat dergelijke ideeën steeds meer mainstream worden en in mainstream media verschijnen waardoor het gif zich verder kan verspreiden. En waardoor mensen die er verder weinig van weten, autochtoon of allochtoon, worden bevestigd in hun vage negatieve gevoelens over Joden: 'dat rotvolkje in dat rotlandje van ze, en zie je nu wel, ik dacht het al maar durfde het niet te zeggen, ze deugen gewoon niet en moeten hun bek houden over die zogeheten Holocaust van ze'.

Ik waardeer het wanneer mensen eerlijk zijn, al vind ik het jammer dat zo weinig mensen bereid zijn een open dialoog aan te gaan. Wanneer Israel een racistische schurkenstaat is, wat zijn de Arabische landen dan? Extreem racistische nog ergere schurkenstaten? En wat zijn echte notoire mensenrechtenschenders dan? Hoe noemen we een regime dat werkelijk de bevolking onderdrukt en minderheden puur en alleen om hun ras allerlei basale rechten ontneemt? Hoe noemen we een regime dat wie te kritisch is straffeloos in de bak gooit, en daar zwaar martelt totdat men alles bereid is te bekennen wat de ondervragers maar willen horen? Hoe noemen we een regime waar de machthebbers niet democratisch worden gekozen of er slechts schijn verkiezingen zijn, en zij slechts zichzelf en hun clan verrijken ten koste van de bevolking, die voor een groot deel in bittere armoede leeft? Vakbonden zijn uiteraard verboden, net als demonstraties en van een vrije pers is geen sprake. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

'De fouten van Israel worden er niet minder om door op die van andere landen te wijzen', zullen sommigen hierop zeggen. Dat is op zichzelf waar, maar het gaat wel om de verhoudingen en de mate waarin. Ook in Nederland gebeuren soms ontoelaatbare dingen. Er verdwijnen misstanden in doofpotten, mensen worden niet serieus genomen door instanties, er is belangenverstrengeling of de politie heeft te hard opgetreden tegen een groep verdachten. Dat komt dan op Nieuwsuur en Pauw en Witteman, politici worden ter verantwoording geroepen, en soms wordt een onderzoek ingesteld. Toch zal niemand Nederland en schurkenstaat noemen. In Israel gaat meer mis dan in Nederland, maar Israel heeft dan ook met meer vijanden te maken en meer interne problemen en spanningen. Vanaf het begin heeft de gehele Arabische wereld zich tegen Israels stichting en de vestiging van Joden in Palestina verzet, en daardoor is de verhouding met de Arabieren in Israel gespannener dan die tussen Arabieren en autochtonen in Europese landen. En ook hier is die al niet bepaald vlekkeloos.

Als wij de problemen van Israel zouden hebben, het aantal verijdelde aanslagen, de hulp die Arabieren die in Israel wonen vaak hebben gegeven aan Palestijnse terroristen, de extreme uitspraken van iemand als Raed Saleh van de islamitische beweging in Israel, hoe veel zetels zou Wilders dan hebben gehad? Ik durf er niet aan te denken.

Israel de voornaamste aanstichter van Jodenhaat noemen is een totale omkering van oorzaak en gevolg. Israel is mede gesticht vanwege de virulente Jodenhaat en de vervolgingen die daar het gevolg van waren. Natuurlijk zijn Jodenhaters niet blij wanneer Joden meer macht krijgen en zich beter kunnen verdedigen, en natuurlijk zullen zij hun haat vervolgens ook op de Joodse staat richten. Waarmee, ik herhaal het nog maar eens, natuurlijk niet is gezegd dat alle kritiek op Israel is ingegeven door antisemitisme. Dat mensen Joden haten zonder ze te kennen is overigens een oud fenomeen; dit kwam in de Middeleeuwen al voor, en heeft dus wederom niks met Israel te maken.

Van Hooff stuurde ons zijn nieuwe column mee, en die doet inderdaad niet onder voor 'Leedroof'. Ik vraag me overigens af hoelang ze Van Hooff nog toestaan om dezelfde column te schrijven. Hij bevat namelijk weinig nieuws.

Geheel in de lijn der verwachting pleit Van Hooff voor een boycot van Israel, en geeft hij Erdogan groot gelijk dat zionisme racisme is. Sterker nog, hij meent dat 'ieder weldenkend mens natuurlijk weet dat Erdogan gelijk heeft'.

Hij stelt vervolgens het zionisme op een lijn met de nazi's en verwijst daarbij naar een brief van de Zionistische Vereniging van Duitsland na de machtsovername van Hitler in 1933, waarin begrip zou worden geuit voor 'de versterking van het rassenbesef'. 'Historicus' Anton van Hooff laat wetenschappelijk verantwoorde nuanceringen en contextualisering graag achterwege, want die hinderen alleen maar bij zijn doel: het inktzwart neerzetten van het zionisme, de nationale beweging van de Joden.

Terwijl de in maart 1933 afgekondigde internationale Joodse boycot van nazi-Duitsland moreel zeker gepast was, had deze in praktische zin weinig effect, en waren velen zelfs beducht dat deze het optreden van de nazi's tegen de Duitse Joden alleen maar zou verharden. De Zionistische Vereniging van Duitsland zocht daarop toenadering tot het nazi-regime en sloot een 'contract met de duivel', dat nog steeds als omstreden geldt maar waarmee ze wel tienduizenden Joden (tegen betaling) uit nazi-Duitsland hielpen ontkomen naar Palestina.

Uiteraard zal Van Hooff zeker niet wijzen op de samenwerking tussen de antisemitische moefti van Jeruzalem en de nazi's, en geen woorden vuil maken aan het racisme van Palestijnse en Arabische nationalisten. Het gaat hem ook helemaal niet om de gevaren van het nationalisme in het algemeen, maar slechts om het Joodse nationalisme. Daarna legt hij nog maar eens uit dat alleen de Joden van EAJG deugen, aangezien zij uit de Holocaust de les trekken dat juist Joden zouden moeten weten wat lijden betekent en dat een ander niet aan moeten doen. Het CIDI, dat er ook de les uit trekt dat Joden terecht een staat hebben gesticht die zowel bekritiseerd als verdedigd moet worden, moeten hun mond houden. En tot slot schuift hij het antisemitisme van de Turkse jongeren in de schoenen van Israel.

Zoals eerder aangegeven zijn het juist dit soort haatcolumns van blanke hoogopgeleide opiniemakers en historici die bijdragen aan een klimaat waarin alles over Joden en Israel gezegd mag worden. 'Kom je voor Israel op? Dan ben je het zelf schuld als je uitgescholden, bespuugd of erger wordt. Moet je zo'n schurkenstaat maar niet verdedigen. Zionisten zijn in feite nazi's, en wat deden we met de nazi's?' Nazi's zijn uitschot, nazi's vertegenwoordigen het absolute kwaad, niemand wil iets met nazi's te maken hebben en het is verboden om nazi-denkbeelden uit te dragen of symbolen te gebruiken. Wanneer zionisten nazi's zijn, zijn ze dus vogelvrij. En, het zal niet verbazen, de meeste Joden zijn ook zionisten. Zij staan, met vaak ook een hoop kritiek, achter het feit dat de Joden nu een staat hebben en dat die staat soms hard optreedt tegen Palestijnse terroristen. Ze vinden het terecht dat Israel Hamas posities aanvalt wanneer Hamas raketten op Israelische steden afvuurt, en ze vinden het terecht dat Israel de grenzen streng controleert en een afscheidingsbarrière heeft gebouwd zodat terroristen en spullen waarmee je wapens kunt maken niet de grens over kunnen.

Je kunt erover twisten of sommige maatregelen te streng zijn, of op concrete misstanden wijzen, maar het principe dat Joden als volk zelfbeschikking hebben als racisme wegzetten, en hun nationale beweging ideologisch met de nazi's gelijkstellen is walgelijk en kwaadaardig. Misschien dat mensen De Gelderlander willen laten weten* dat men niet van dit soort haatcolumns is gediend, en zich zorgen maakt om de gevolgen wanneer de Arnhemse jeugd, al dan niet van Turkse komaf, op deze manier gevoed blijft worden met anti-Israel en anti-Joodse haat propaganda.

Ratna Pelle

* Adres De Gelderlander:

Winselingseweg 10
6541 AK Nijmegen
Postbus 36
6500 DA Nijmegen
024-3650611

Redactie: redactie@gelderlander.nl

Lezersredacteur: (redactioneel)
Spreekuur: 10:30-12:15 (ma tm vrij)
0800-0226766 (gratis)
lezersredactie@gelderlander

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten